Κυρ 9 Απρ 2017 06:40:35 μμ

Τοπικές Ειδήσεις
Τοπικές Ειδήσεις

Τοπικές Ειδήσεις (603)

Προς Την Πρόεδρο και το Δ.Σ του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων
των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βριλησσίων
Τα μέλη του Συλλόγου

Αγαπητοί γονείς
Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων  που προσπάθησε να αναδείξει ως μείζον,  η παράταξη Νέας Πνοής και ο επικεφαλής της κος Ιωαννίδης ,σας επισυνάπτουμε τα παρακάτω προς επίσημη ενημέρωση σας:
α)  την απάντηση του Προέδρου του Δ.Σ του ΕΦΕΤ ως επιβεβαίωση των όσων απαντήθηκαν τόσο από την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΔΒ , τον Αντιδήμαρχο και Αντιπρόεδρο του ΟΚΠΑ αλλά και τον Δήμαρχο Βριλησσίων .
β)  την ενημέρωση προς τους γονείς εκ μέρους των υπευθύνων των παιδικών σταθμών μας
γ)  το δελτίο τύπου σχετικά με το όλο θέμα

Λυπούμαστε πολύ που για  ένα ανύπαρκτο ζήτημα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων στους Παιδικούς σταθμούς , κάποιοι δημιούργησαν τόσο θόρυβο και ζητάμε την κατανόηση σας.

Με αμέριστη εκτίμηση

Η πρόεδρος του ΟΚΠΑΔΒ

Β. Αρσένη -Λάμπρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                      ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ     19-01-2017
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                         
Ν.Π.Δ.Δ.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ      
Δ/νση :Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 62
15235 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΚΟΙΝ.: ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝΘΕΜΑ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧ/ΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αγαπητοί γονείς
Οι Παιδικοί Σταθμοί Βριλησσίων εφαρμόζουν το σύστημα διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων HACCPαπό το 2008 ,σύμφωνα με σχετική  μελέτη που συντάχτηκε.
‘Εκτοτε  τηρούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες που αφορούν « κινδύνους, κρίσιμα σημεία ελέγχου, όρια για το κάθε κρίσιμο  σημείο, διαδικασίες παρακολούθησης, διορθωτικές ενέργειες, επαλήθευση» σε καθημερινή βάση, κανόνες υγιεινής που ορίζονται άλλωστε και από σχετικές εγκυκλίους της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας που οφείλουν να εφαρμόζουν μεταξύ άλλων και οι παιδικοί σταθμοί.
Η Διευθύντρια, οι προϊστάμενοι και οι μάγειρες των ΠΣ αποτελούν και το υπεύθυνο προσωπικό της ασφάλειας των τροφίμων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει και την σχετική εκπαίδευση από το HACCP
Η εκπαίδευσή τους  γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οπότε έχουμε νέο προσωπικό, με εξωτερικούς συνεργάτες και συνεχίζεται και εσωτερικάσύμφωνα με τις ανάγκες, σε συνδυασμό με εσωτερικούς ελέγχους  και  διορθωτικές κινήσεις που ακολουθούν, όπως προβλέπεται και από την αρχική μελέτη.
Τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες και έγγραφα  όπως :
-Πιστοποιητικά υγείας του προσωπικού σύμφωνα με τις καταστάσεις του υπηρετούντος προσωπικού σε κάθε παιδικό.
-Δειγματοληπτικοί έλεγχοι νερού  από κλιμάκια του δήμου.
-Καθαρισμός-απολύμανση (πρόγραμμα καθαρισμού χώρων τροφίμων).
-Απεντόμωση-μυοκτονία (από αδειοδοτημένη εταιρία)
-Δελτία ελέγχου παρασκευής τροφίμων
Δεν προβλέπεται από την Νομοθεσία η ετήσια έκδοση  πιστοποιητικού.
Με εκτίμηση
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ                  Η ΠΡ/ΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ Ο.Κ.Π.Α.                              ΤΟΥ Ο.Κ.Π.Α.                         ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ


ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ                    
ΓΡΑΦΕΙΟ TYΠΟΥ
Δ/νση: Βερνάρδου 23
15235 Βριλήσσια
Τηλ.:     213 2050510
Email:    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

23-1-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες σχετικά με τη λειτουργία των τριών παιδικών σταθμών της πόλης προς αποφυγή παρερμηνειών και προς πλήρη αποκατάσταση της πραγματικότητας, ενόψει της μικροπολιτικής προσπάθειας των στελεχών της Νέας Πνοής να αποδώσουν μέσω ανακοινώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους ανυπόστατες παραλείψεις κατά τη λειτουργία της διοίκησής μας, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

1.Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΦΕΤ, Υγειονομική Υπηρεσία) τηρεί απαρέγκλιτα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων και τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου μας (Υ1Υ/ΓΠ/οικ.96967/2012 Υπουργική Απόφασηκαι υπ’αριθ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.15903/17.02.2014 Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας).
2. Ταυτόχρονα, ως προς την εφαρμογή και διατήρηση των αρχών HACCP, που καθορίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 852/2004 για την υγιεινή των τροφίμων, ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, τηρείται πιστά το εκπονηθέν κατόπιν μελέτης Εγχειρίδιο Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, το οποίο περιγράφει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων, καλύπτοντας τις απαιτήσεις του ISO 22000:2005.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτήρηση του ανωτέρω Συστήματος Διαχείρισης Ασφαλείας Τροφίμων κατά τις αρχές HACCP για τους παιδικούς σταθμούς, που στοχεύει στη διασφάλιση και τη συνέχισή του, επιτυγχάνεται από τις περιοδικές επιθεωρήσεις που έγιναν τόσο κατά τα έτη 2011 και 2013 (και όχι ετησίως) με μέριμνα της προηγούμενης διοίκησης όσο και το έτος 2015 από την παρούσα διοίκηση, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ακολουθήσει νέα επιθεώρηση το τρέχον έτος.
3.Είναι ντροπή να επιχειρούν στελέχη της Νέας Πνοής και προσωπικά ο κ. Ιωαννίδης να δημιουργήσουν, χάριν εντυπωσιασμού και άσκησης μικροπολιτικής, αβάσιμες ανησυχίες για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα.
4. Είμαστε ανοιχτοί στη διατύπωση εποικοδομητικήςκαι τεκμηριωμένηςκριτικής στα αρμόδιασυλλογικά όργανα του Δήμου και έτοιμοι για ουσιαστικό και παραγωγικό γιατους δημότεςδιάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε κανενός είδους άσκοπη κινδυνολογία και φθηνό λαϊκισμό εις βάρος παιδιών.
5.Σας επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ. 841/23-1-2017 σχετικό έγγραφο του ΕΦΕΤ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΞΕΝΟΥ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗ.
"Ο κ. Ιωαννίδης εξακολουθεί να λαϊκίζει αντιπολιτευτικά με ένα θέμα ιδιαίτερης ευαισθησίας. Παρότι η πρόεδρος του ΟΚΠΑ κ. Αρσένη του απάντησε σημείο προς σημείο στις παντελώς αβάσιμες αιτιάσεις του για τις συνθήκες υγιεινής και ποιότητας τροφίμων στους παιδικούς σταθμούς, εκείνος επιμένει στο θλιβερό φθηνό μικροπαραταξιακό παιχνίδι του για άγρα ψήφων.

Η δουλειά που γίνεται στους παιδικούς σταθμούς είναι καλύτερη από κάθε άλλη δημοτική περίοδο, κάτι που γνωρίζουν περισσότερο από όλους οι γονείς των νηπίων μας. Πρόκειται για έργο υποδειγματικό για όλους τους δήμους της χώρας και αξίζουν συγχαρητήρια στα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της δομής.

Το γεγονός ότι η κ. Αρσένη, εκτός από διοικητικό στέλεχος της παρούσας δημοτικής αρχής, παραμένει και η ίδια εργαζόμενη και ταυτόχρονα δεν λαμβάνει την παραμικρή αποζημίωση για τα δημοτικά καθήκοντά της είναι τιμητικό τόσο για τη διοίκησή μας όσο φυσικά και προσωπικά για την ίδια. Αποτελεί ένα ακόμα συγκεκριμένο παράδειγμα ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί να λειτουργεί οραματικά και παραγωγικά και από θέσεις πολιτικής-διοικητικής ευθύνης, εκτός από την παραγωγική και ευσυνείδητη άσκηση των τυπικών εργασιακών καθηκόντων του. Αποτελεί παράλληλα και δείγμα διαφορετικής γραφής της αιρετής μας διοίκησης σε σχέση με την παρελθοντική παραγοντική λογική του κ. Ιωαννίδη και της Νέας Πνοής.

Η εποχή των άεργων και των τοπαρχών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί κ. Ιωαννίδη.

Εργαζόμενοι και επιστήμονες με διάθεση προσφοράς στα κοινά του τόπου μας πλέον διαχειρίζονται - και με τον πιο αξιόπιστο και αξιοκρατικά τρόπο - τις τύχες της τοπικής μας κοινωνίας.

Κι αυτό δεν είναι ένας ακόμα «λίβελος» εναντίον σας, αλλά η νέα θετική και παραγωγική πραγματικότητα για την πόλη μας".

Παρελήφθη  από το Δήμο Βριλησσίων ένα Πυροσβεστικό Όχημα Mercedes Benz 809D πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν από την Πυροσβεστική και βρίσκεται στη διάθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Το νέο Πυροσβεστικό Όχημα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες επιφυλακής για την πυρασφάλεια και πυροπροστασία των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος στα Βριλήσσια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, με βάση τον εποχικό σχεδιασμό και τη συνεργασία με την Πυροσβεστική και τους συναρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας. Παραχωρήθηκαν ακόμα ένας πλήρης εφεδρικός τροχός και ένας αυλός υψηλής πίεσης.
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, με αφορμή την παραλαβή του οχήματος, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία και τα στελέχη της Πυροσβεστικής και ιδιαίτερα τον επίτιμο Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιωάννη Καρατζιά και τον Διοικητή του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών Πυράρχου κ. Ιωάννη Καρακώστα, οι οποίοι ενήργησαν άμεσα και αποτελεσματικά για την ικανοποίηση και ολοκλήρωση του αιτήματος ενίσχυσης του δημοτικού στόλου μας με το άρτιο παραδοθέν όχημα και τον αναγκαίο υποστηρικτικό εξοπλισμό. Η διάθεση του οχήματος θωρακίζει την περιοχή μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων εκδήλωσης φωτιάς κατά τη θερινή και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των συνδημοτών μας».

Κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο Δήμου Βριλησσίων: έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας πανελλαδικά.

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς, οι οποίοι επιβιώνουν έως και 72 ώρες και αρκεί ελάχιστη ποσότητα του ιού για τη μετάδοση.

Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα μεταδίδουν τον ιό τους από τη στιγμή που αρχίζουν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τρεις ημέρες μετά την ανάρρωση τους.

Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό

Ιδιαίτερη παρακολούθηση χρειάζονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς σε αυτές τις ομάδες εντείνεται ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την θεραπεία δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η απώλεια υγρών, η αφυδάτωση.

Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως άλλωστε σε καμία ιογενή νόσο.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.

Υπενθυμίζουμε τους βασικούς κανόνες πρόληψης:

Καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά τη χρήση τουαλέτας.

Αποφυγή επαφής με άτομα που πάσχουν ή, αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, καλό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή.

Άτομα τα οποία πάσχουν, θα πρέπει, για όσο διαρκούν τα συμπτώματά τους και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους, να αποφεύγουν την επαφή, ειδικά με τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Page 3 of 61