Κυρ 9 Απρ 2017 06:39:35 μμ

Πρώτα Θέματα
Πρώτα Θέματα

Πρώτα Θέματα (910)

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ξένος Μανιατογιάννης, επικεφαλής του συνδυασμού "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας", τονίζει ότι η αποκαλύφθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η διοίκηση του κ. Ιωαννίδη και επιβεβαιώθηκε η προεκλογική θέση του για την οκονομική κατάσταση του Δήμου.

Ο Δήμος με βάση τα στοιχεία της διοίκησης έχει σύνολο χρεών 12 εκατ. ευρώ και εμφανίζει την εξής εικόνα: Δάνεια 7 εκατ. ευρώ, οφειλές σε προμηθευτές και τρίτους 3 εκατ. ευρώ, ανείσπρακτα έσοδα (νερό από επιχειρήσεις, νερό νεκροταφείου) 300.000 ευρώ, οφειλή στην ΕΥΔΑΠ 1,5 εκατ. ευρώ, αδυναμία επιχορήγησης αθλητικών συλλόγων για το έτος 2010, αδυναμία καταβολής ποσών απαλλοτριώσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν χώροι του Δήμου.

Επιπλέον η διοίκηση του κ. Ιωαννίδη, δεν μειώνει τα δημοτικά τέλη, δεν καταργεί τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς αλλά αυξάνει τους μισθούς της διοίκησης, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 420 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. "Μετατρέψανε την προσφορά στα κοινά σε επάγγελμα. Φτάνει πια κ. Δήμαρχε", καταλήγει ο Ξένος Μανιατογιάννης.

Επίσης, ο Ξένος Μανιατογιάννης άσκησε δριμύτατη κριτική στο Δήμαρχο Κώστα Ιωαννίδη, επισημαίνοντας: "Η διοίκηση του κ. Ιωαννίδη διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες επιχειρηματίες στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οδούς Κισσάβου και Μητροπούλου. Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: διαπραγματευόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε τους καλύτερους όρους για τα έσοδα του Δήμου από το συγκεκριμένο επιχειρηματία".

Ο κ. Μανιατογιάννης έκανε σαφές προς το δημοτικό συμβούλιο: Το ζήτημα δεν είναι το ύψος του ενοικίου του χώρου. Το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε από την εισπρακτική λογική της διοίκησης και να παλέψουμε ώστε ο χώρος να επανέλθει στο Δήμο. Οι δημοτικές εκτάσεις δεν πρέπει να εκχωρούνται σε ιδιώτες, διότι χάνουν τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση οφείλει η διοίκηση να επιβάλλει τον έλεγχο της νομιμότητας της σύμβασης, η οποία καταστρατηγείται διαρκώς και η διοίκηση περί άλλων τυρβάζει".

 

Η μεγάλη κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονες βροχοπτώσεις και με ισχυρότατους ανέμους, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στα Βριλήσσια. Όλοι οι δρόμοι της πόλης μας πλημμύρισαν, μετατράπηκαν σε χειμάρρους και έγιναν επικίνδυνοι για πεζούς και οχήματα.

Αφού πέραν των άλλων οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις συνέπεσαν με τα εκτεταμμένα έργα που υλοποιεί ο Δήμος για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων της ύδευσης με σύγχρονους αγωγούς. Τούτο είχε ως συνέπεια στους σκαμμένους δρόμους μας σε όλη την πόλη να έχει ξεχυθεί απίστευτη ποσότητα λάσπης και να έχει δημιουργήσει επικίνδυνη κατάσταση, καθώς οι δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι και από τα αυτοκίνητα.

Για τους λόγους αυτούς οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, τις μετακινήσεις περιορίζοντάς τες στις αναγκαίες. Το γεγονός αυτό που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ενσκήπτει κακοκαιρία, αναδεικνύει για άλλη μία φορά την επιτακτική ανάγκη της επέκτασης των έργων περισυλλογής των ομβρίων.

Με σχετικές δηλώσεις του στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Κώστας Ιωννίδης επισήμανε ότι τα έργα των ομβρίων επεκτείνονται σύντομα στις οδούς Μπακογιάννη και Έβρου. Οι άνεμοι που επικράτησαν υπήρξαν θυελλώδεις. Κυριολεκτικά "έπαιρναν τα πάντα" στο διάβα τους. Δεν αποκλείεται να έχουν λάβει χώρα ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων ή πλημμύρες σε οικίες καθώς και άλλα προβλήματα.

Thursday, 03 February 2011 21:24

ΜΠΑΖΟΤΟΠΟΣ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Γραφει ο/η Administrator

Σε μπαζότοπο έχει μετατραπεί ο όμορος δημοτικός χώρος της Ναυτικής Βάσης.

Οι εργολάβοι που πραγματοποιούν τα έργα αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης του Δήμου Βριλησσίων, με την άδεια της διοίκησης, εναποθέτουν όλα τα μπάζα των σκαπτικών εργασιών και των εκχωματώσεων στον όμορο δημοτικό χώρο της Ναυτικής Βάσης.

Η έκταση του όμορου χώρου της Ναυτικής Βάσης έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε χωματερή.

Οι περίοικοι της έκτασης της Ναυτικής Βάσης έχουν απηυδήσει από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αντιδρούν με σφοδρότητα.

Κατηγορούν ανοιχτά το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή που επέτρεψε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Λένε μάλιστα ότι το ίδιο είχε πράξει ο κ. Ιωαννίδης και με τα έργα των ποδηλατόδρομων οδηγώντας τους και τότε και τώρα στην απόγνωση...

Το θέμα, όπως δημοσιεύουμε και σε άλλες στήλες της ιστοσελίδας μας, άνοιξε μετ' επιτάσεως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" Νίκος Ζήσης, ο οποίος άσκησε δριμύτατη κριτική στο Δήμαρχο για την επιλογή του αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας όμως και άλλες δημοτικές παρατάξεις διατυπώνουν τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη πολιτική του Δημάρχου.

Η άποψη τέλος του Δημάρχου, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο συνίσταται στο ότι ο χώρος αυτός της ναυτικής βάσης "υποδέχεται δημοτικές δραστηριότητες και όπως έγινε και σε προηγούμενα έργα θα διευθετηθεί πλήρως με την ολοκλήρωσή τους".

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων με αποκλειστικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.

Επί του θέματος αυτού, ο Δήμαρχος της πόλης Κώστας Ιωαννίδης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης διένειμε στους δημοτικούς συμβούλους έντυπα του Δήμου με ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη, τους δείκτες, τα δάνεια, τις υποχρεώσεις κλπ.

Η ενέργεια αυτή, προκάλεσε την αντίδραση των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, που άσκησαν κριτική με τους επικεφαλής τους ισχυριζόμενοι ότι η εν λόγω έντυπη ενημέρωση όφειλε να σταλεί νωρίτερα με τις εισηγήσεις των θεμάτων.

Επί της ουσίας, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου Βριλησσίων σήμερα έχουν ως εξής: α) οφειλές από δάνεια 7,3 έως 7,4 εκατ. ευρώ, β) βεβαιωμένες οφειλές σε προμηθευτές 1,3 έως 1,4 εκατ. ευρώ.γ) οφειλές κατανάλωσης νερού προς την ΕΥΔΑΠ 1,5 εκατ. ευρώ. Σύνολο οφειλών από 10,1 έως 10,3 εκατ. ευρώ.

Στις παραπάνω υποχρεώσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι μη βεβαιωμένες μέχρι σήμερα οφειλές του Δήμου, που δεν γνωστοποιήθηκαν.

Ο Κώστας Ιωαννίδης τόνισε ότι παρά τις πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και τις ιδιαίτερες περικοπές του έτους 2010, η δημοτική αρχή κατάφερε, λόγω της συνετής και νοικοκυρεμένης πολιτικής και διαχείρισής της, να διασφαλίσει τις απρόσκοπτες πληρωμές των υπαλλήλων του Δήμου αλλά και τις βασικές δράσεις της πόλης.

Τόσο για το διανυόμενο έτος 2011 όσο και για το μέλλον ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά "εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε" κατέληξε.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Βριλήσσια - Δήμος Δημιουργίας" της μείζονος αντιπολίτευσης Ξένος Μανιατογιάννης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Δημάρχου και της διοίκησης καταγγέλοντάς τους ότι τόσο προεκλογικά όσο και έως σήμερα δεν έλεγαν την αλήθεια για τις συνολικές οφειλές του Δήμου. "Εμείς σας λέγαμε προεκλογικά ότι τα συνολικά χρέη ήταν πάνω από 10 εκατ. και εσείς ισχυριζόσασταν μέχρι σήμερα ότι ήταν κάτω από 7 εκατ.. Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εκτιμήσεις αλλά και οι φόβοι μας" κατέληξε.

Ο Γιάννης Τσούτσιας, εκπρόσωπος της "Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ", ήταν εκείνος που "έβγαλε" στο φως της δημοσιότητας τις οφειλές του Δήμου της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ για την κατανάλωση του νερού. Την αποκάλυψη αυτή παραδέχτηκε ο Δήμαρχος. Ήταν πραγματικά μια σπουδαία είδηση για την τοπική κοινωνία. Ο Γιάννης Τσούτσιας επίσης πρότεινε στον Δήμαρχο να πραγματοποιήσει ανοιχτή γενική συνέλευση των δημοτών με θέμα τον προϋπολογισμό πριν τον φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ακουστεί και να ληφθεί υπόψη η φωνή του λαού των Βριλησσίων. Τέλος ο Γ. Τσούτσιας αποκάλυψε και ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής" 21 Δήμοι μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων στα πλαίσια της πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης και ζήτησε πληροφόρηση για τις ενέργειες του Δήμου. Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή πρόσκληση ακόμα, ούτε συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο Βασίλης Βήττος δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης Βριλησσίων" επισήμανε ότι τέλη Μαρτίου πρόκειται να λήξουν δεκάδες συμβάσεις του Δήμου και οι εργαζόμενοι θα απολυθούν. Ζήτησε ιδιαίτερη συζήτηση του Δ.Σ. για το θέμα αυτό ώστε οι δημοτικές παρατάξεις να λάβουν θέση. Για την ασκούμενη οικονομική πολιτική τόνισε ότι αυτή υλοποιείται στα πλαίσια μια γενικότερης πολιτικής κόντρα στα συμφέροντα του λαού, της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων.

Ο Νίκος Ζήσης ζήτησε εκ νέου από τον Κώστα Ιωαννίδη να απαντά με σαφήνεια και εμπεριστατωμένα. Έθεσε και πάλι το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Επιπλέον για το ΟΤ 61 ζήτησε διευκρινίσεις για την πορεία του θέματος. Ο Δήμαρχος του απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται στο ΣΧΟΠ όπου οι αντίδικοι ιδιώτες με το υπόμνημά τους ζητούν να απορριφθεί η επανυποβολή της απαλλοτρίωσης από το Δήμο, ενώ ο Δήμος αντίθετα την υποστηρίζει. Η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ θα πάει στην υπουργό ή στον υφυπουργό για υπογραφή και εν συνεχεία θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από έναν των αντιδίκων. Τέλος, ο Νίκος Ζήσης που σημειωτέον πρώτος είχε προεκλογικά τονίσει ότι τα χρέη του Δήμου συνολικά είναι πάνω από 10 εκατ. ευρώ κατέληξε λέγοντας ότι επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις του συνδυασμού του. Εν τέλει ο Νίκος Ζήσης χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση του Δήμου "ούτε πολύ καλή, αλλά ούτε και πολύ κακή".

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ "ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΡΣΙΤΑΝΟΣ"

Ολόκληρη η πόλη μας, εβδομάδες τώρα, έχει βυθιστεί μέσα στη λάσπη και στη σκόνη.

Οι περισσότεροι δρόμοι της είναι σκαμμένοι, τα χώματα και οι λάσπες κυριαρχούν.

Η σκόνη είναι πια η βασίλισσα του τόπου μας. Πολλοί συνδημότες μας μάλιστα την συγχέουν με την ... ομίχλη.

Αυτή η εικόνα, τούτη η πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα των εκτεταμένων έργων του Δήμου Βριλησσίων για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αμιαντοσωλήνων της ύδρευσης με νέους σύγχρονους αγωγούς.

Πρόκειται συνεπώς για ένα από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα έργα στην ιστορία της πόλης μας. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι μας υπομονή.

Η ταλαιπωρία, όπως λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, θα είναι προσωρινή, τα έργα όμως θα είναι σπουδαία και μόνιμα.

 

Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης για την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 με αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Πρόκειται για συνεδρίαση την οποία είχε ζητήσει ο επικεφαλής της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ξένος Μανιατογιάννης.

Το αίτημα αυτό είχαν θεωρήσει εύλογο και οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στο πρηγούμενο Δ.Σ. της 19.1.2011 ο Δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης αποδέχτηκε την πρόταση αυτή και μάλιστα πρέπει να σημειωθεί η ταχύτητα με την οποία ορίστηκε άμεσα το θεματικό αυτό δημοτικό συμβούλιο.

Η συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Δήμαρχος θα ενημερώσει το σώμα για την πλήρη υφιστάμενη οικονομική κατάσταση.

Θα συζητηθούν τα χρέη εκ δανείων αλλά και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές κλπ.

Θα πληροφορηθούμε το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων του Δήμου.

Ενδεχομένως θα πρέπει να συζητηθεί και το συναφές θέμα της περιουσιακής κατάστασης του Δήμου, για το οποίο επίσης οφείλει ενημέρωση η δημοτική αρχή.

Τέλος, αναμένονται με ενδιαφέρον οι σκέψεις,οι απόψεις και οι προτάσεις των δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα των επικεφαλής των συνδυασμών για οικονομικό παρόν και μέλλον του τόπου.

Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος παρακαλούμε το Δήμαρχο την ηχογράφηση της συνεδρίασης αυτής να μας την παραδώσει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης για άμεση ραδιοφωνική αναμετάδοση ώστε να μην χάσει το θέμα την επικαιρότητά του. Αλλά θα ήταν χρήσιμο να γίνει αντιληπτό ότι ο Δήμος πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη λογική και για όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ..

 

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Βριλήσσια, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας" Ξένος Μανιατογιάννης, αναφέρθηκε σε σοβαρά ζητήματα της πόλης που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 19.1.2011.

Τόνισε εκ νέου την ανάγκη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την οικονομική κατάσταση του Δήμου, πρόταση την οποία κατέθεσε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και την οποία αποδέχτηκε ο Δήμαρχος, χωρίς όμως να οριστεί ημερομηνία συνεδρίασης.

Έκανε εκτενέστατες αναφορές στα οικοδομικά τετράγωνα 365 και 366 που βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Επισήμανε ότι δύο είναι οι πτυχές της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος στο θέμα αυτό. Η πρώτη να εστιάσει στη δυνατότητα υποβολής άμεσης καταγγελίας της σύμβασης με τα υφιστάμενα δεδομένα ώστε να πάρει πίσω τώρα το χώρο και η δεύτερη, εάν δεν μπορεί να προχωρήσει η καταγγελία, να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα και οι προβλέψεις της σύμβασης. Ξεκαθάρισε με σαφήνεια ωστόσο ότι η θέση του συνδυασμού του είναι η άμεση ανάληψη της έκτασης αυτής και η κατεύθυνση πρέπει να είναι τούτη.

Διατύπωσε και πάλι την πρόταση οι νομικές υποθέσεις του Δήμου να πάψουν να ανατίθενται σε δικηγόρους κατ' επιλογή του εκάστοτε Δημάρχου, αλλά να συσταθεί θέση νομικής υπηρεσίας στο Δήμο, ώστε να λειτουργήσει στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις.

Άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για την έλλειψη της ευαισθησίας της να μειώσει τους μισθούς των αξιωματούχων της σε ένδειξη συμπαράστασης στους δημότες που ταλανίζονται από την κρίση.

Κατέληξε τονίζοντας ότι δεν διέπεται από κανέναν ηγεμονισμό και ότι το μόνο που ενδιαφέρει την παράταξή του είναι η προσφορά στην πόλη. Για τον λόγο αυτό θα συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες δημοτικές παρατάξεις, όποιες κι εάν είναι αυτές, όπου υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες.

 

Page 83 of 83