Κυρ 9 Απρ 2017 06:39:30 μμ

Πρώτα Θέματα
Πρώτα Θέματα

Πρώτα Θέματα (910)

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των δημοτικών τελών.

Εκεί άρχισαν τα παράδοξα:

Ενώ η εισήγηση της διοίκησης αναφερόταν σε μείωση 3%, ο δήμαρχος με επιπόλαιη γενναιοφροσύνη, χωρίς στοιχεία και σοβαρότητα, πρότεινε μείωση 5%, η οποία και τελικά έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.

Την παραπάνω αυτή μείωση την στήριξε σε υποτιθέμενη και καθόλου βέβαιη μείωση των τελών που εισπράττει ο Ενιαίος Σύνδεσμος (ο Σύνδεσμος των Δήμων που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ της Φυλής), χωρίς προηγουμένως να υπάρχει έγγραφη βεβαίωση του Συνδέσμου για το ύψος των τελών αυτών για το 2017.

Επιπλέον, η διοίκηση δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις σοβαρές επισημάνσεις μας ότι στη μελέτη των τελών δεν αναφερόταν το πλεόνασμα το 2015 ύψους 980.000 ευρώ, το οποίο μαζί με το πλεόνασμα του 2016 ύψος 708.000 ευρώ θα έδινε τη δυνατότητα για μείωση των τελών τουλάχιστον κατά 40%.

Εξάλλου, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, η οποιαδήποτε μείωση δημοτικών τελών είναι υποκριτική, αφού εξανεμίζεται από τη ληστρική αύξηση του Φόρου Ηλεκτροδοτουμένων Χώρων κατά 40% που έγινε το 2014 και που σημαίνει 400.000 ευρώ κάθε χρόνο περισσότερο φόρο στις πλάτες των δημοτών.

Κάτι έχουμε ξεχάσει!

Η «Δράση» πριν τους προϋπολογισμούς

Τέλος χρόνου και στα δημοτικά συμβούλια διεξάγονται οι συνεδριάσεις για τους προϋπολογισμούς. Στα Βριλήσσια θα συζητηθούν τα προγραμματιζόμενα νέα έργα, (από τα οποία κάποια... επανεγγράφονται κάθε χρόνο), οι μελέτες, το τι θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, θα «συγκρουστούν» οι παρατάξεις -ιδίως οι τέως με τους νυν- θα γίνει αναφορά στην έλλειψη προσωπικού, στο Γενικό Ρυμοτομικό Σχέδιο και τις λοιπές πολυετείς εκκρεμότητες του δήμου, στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού παντοπωλείου και σε πολλά άλλα, τα οποία όμως ελάχιστοι δημότες θα παρακολουθήσουν...

Είναι να αναρωτιέται κανείς για την αδιαφορία των διοικήσεων για κάθε συμμετοχική διαδικασία, με εμφανή την αποστασιοποίηση των δημοτών από τα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα, την ώρα που όχι μόνον η εποχή επιτάσσει το αντίθετο αλλά και το ζητούμενο κάποιων παρεμβάσεων που ήδη εξελίσσονται. Για παράδειγμα, πώς θα ενισχυθεί ο «εθελοντισμός», πώς θα διευρυνθεί το ποσοστό ανακύκλωσης των απορριμμάτων, χωρίς την ενεργό εμπλοκή των δημοτών; (Εδώ αναφερόμαστε στο δημοκρατικό έλλειμμα, όχι στις τεχνικές επικοινωνίας / αυτοδιαφήμισης των εκάστοτε διοικούντων). Αντίστοιχα π.χ., πότε οι δημότες θα εκφράσουν τη γνώμη τους για τις χρονίζουσες υποθέσεις του Δήμου, που συνεπάγονται και τα ανάλογα οικονομικά βάρη επί του προϋπολογισμού, όπως π.χ. για τα υπό δέσμευση εννέα στρέμματα του ΟΤ 61 (πρώην τένις κλαμπ) ή για τις χρήσεις του ΟΤ 365 της οδού Μητροπούλου;

Το πρόβλημα που επισημαίνουμε, παρά ενδεχομένως τις προθέσεις, είναι ακόμη βαθύτερο: Δεν είναι μόνο ότι οι διοικήσεις (και κατ’ επέκταση, κάθε «αρχή», παράταξη, κόμμα κλπ), αδιαφορούν για την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, μη δημιουργώντας προϋποθέσεις για την εμπλοκή τους, αλλά και με συγκεκριμένες διαδικασίες, τους εμποδίζουν κιόλας να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα! Κάπως έτσι η βασική αρχή της δημοκρατίας, ότι ο κάθε πολίτης είναι ικανός να κυβερνήσει, μετατρέπεται στην παγιωμένη κρατούσα άποψη ότι μόνον οι εκλεγμένοι «ειδικοί» δύνανται να αποφασίζουν, ενίοτε μοιράζοντας "χάντρες και καθρεφτάκια".

Διατηρώντας ακόμη την ιδιότητα του πολίτη- δημότη ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου, (και επί της ουσίας, πάντα συμπολιτευόμενοι σε κάθε θετική ενέργεια), επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι «δήμος» δεν είναι τα έργα και τα προγράμματα αλλά οι δημότες. Δεν είναι «αυτό που φαίνεται», οι παρατάξεις, οι διοικητικοί παράγοντες, τα ΕΣΠΑ, οι ΜΚΟ και οι χειραψίες, αλλά μια συνθήκη συμβίωσης (διαρκώς προς κατάκτηση), στην προβολή της οποίας, οι πολίτες αποκτούν ρόλο, διαμορφώνουν «τοπική» συνείδηση και αναλαμβάνουν ευθύνη ως πολιτικά υποκείμενα. Υπό αυτήν την έννοια, κάθε διοίκηση (και κάθε συλλογικότητα) κρίνεται πρωτίστως από τη συμβολή της σε όσα καθιστούν μια πόλη λειτουργική οντότητα και όχι από τους προϋπολογισμούς και τα ετήσια Τεχνικά Προγράμματα.

Με άλλα λόγια, επειδή οι πολιτικές δεν καρποφορούν εν κενώ, ούτε σε κατακερματισμένες κοινωνίες, ιδίως σήμερα, έχει μεγάλη σημασία αν ένας δήμος λειτουργεί δημοκρατικά, δημιουργώντας αντισώματα στη μεθοδευμένη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την υπονόμευση των κάθε είδους ερεισμάτων των ανθρώπων. Όσο οι παρατάξεις υποβαθμίζονται ως συλλογικότητες, όσο οι διοικήσεις δρουν ως «ειδική» ομάδα στελεχών, όσο οι φορείς του προαστίου ερημώνουν και οι δημότες ανασύρονται μόνον ως «ιδιώτες», τόσο δυσκολότερα η πόλη θα αντιμετωπίσει την κρίση και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Με αφορμή συνεπώς το τέλος της δημοτικής χρονιάς, επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση το αίτημα της «αλλαγής κλίματος» στο Δήμο, είτε αυτό αφορά σε ανοιχτές συνελεύσεις ανά δημοτική ενότητα, είτε στον ουσιαστικό ρόλο της Επιτροπής Διαβούλευσης, είτε σ’ ένα «Συντονιστικό Φορέων της Πόλης», (η «Δράση» το έχει περιγράψει), είτε σε κάποιου βαθμού συμμετοχικό προϋπολογισμό, είτε σε ουσιαστικές διαδικασίες για την ενημέρωση των παρατάξεων, είτε στην «ώρα του δημότη» στο δημοτικό συμβούλιο, είτε στο ρόλο των εθελοντών, (που τώρα εντάσσονται μόνο σε διοικητικές δομές), είτε στη δικτύωση των δημοτών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, είτε σε τοπικά δημοψηφίσματα και πολλά άλλα, που χάνονται στον κυκεώνα της διαχείρισης ή είναι αδιάφορα σε όσους αναπαράγουν τον τρόπο διοίκησης της κεντρικής σκηνής.

Σε ότι μας αφορά είναι σαφές: Η πληττόμενη κοινωνία θα ορθοποδήσει στον αντίποδα αυτού του πολιτικού συστήματος που προκαλεί ασφυξία σε κάθε απόπειρα κοινωνικής χειραφέτησης, στον αντίποδα των πρακτικών, του ήθους, της υποκρισίας και της αφασίας του. Αντίστοιχα, η αυτοδιοίκηση θα βρει ρόλο συγκροτώντας τοπική κοινωνία, μακριά από την μοιρολατρία των μνημονίων αλλά μακριά και από τον τοπικισμό όσων ικανοποιούνται με έργα βιτρίνας, σκεπτόμενοι μόνον την επανεκλογή τους. Αλήθεια, ποιοι δήμαρχοι «αγωνιστές της αριστεράς και της προόδου» θα λειτουργήσουν ως Έλληνες και θα προσανατολίσουν τους πόρους που διαθέτουν σε παραγωγικές δραστηριότητες (ιδίως στην επαρχία) και σε δομές (αθλητισμός – πολιτισμός) που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά;

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα, όμως οι απαντήσεις δεν παραπέμπουν σε αναλύσεις και πολιτικές που απέτυχαν παταγωδώς, αλλά σε πράξεις αφύπνισης, που οφείλουν να εκδηλωθούν άμεσα, σε κάθε τοπική κοινωνία, πριν να είναι ολότελα αργά, ενισχύοντας το ρεύμα ανάτασης που έχει ανάγκη η χώρα.

Ζητάμε "πολλά", αλλά δεν γίνεται πλέον αλλιώς!

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων «Δράση για μια Άλλη Πόλη»

*Φωτογραφία: Σωτήρης Σόρογκας, «Παλιό καΐκι στη Bιστονίδα», (150Χ200), Έκθεση στο ίδρυμα B & M Θεοχαράκη, 25 Mαΐου 2016.

Σαν σήμερα στις 17 Νοέμβρη 1973 ξημέρωσε μια μεγάλη εποποιία της Ελληνικής νεολαίας.

Στο Πολυτεχνείο τα παιδιά της δημοκρατίας και της ελπίδας έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά τους.

Και ήταν - μάλλον - η τελευταία φορά που τόσοι Έλληνες μαζί έδωσαν τη ζωή τους για ιδανικά και αξίες.

Σήμερα διαπιστώνουμε όλοι ότι ο αγώνας της ελληνικής νεολαίας του Νοέμβρη του 1973 δεν ευοδώθηκε σε σημαντικό βαθμό.

Τα παιδιά της χώρας τότε πάλεψαν για τη δημοκρατία. Είναι γεγονός ότι από τότε και μέχρι σήμερα απολαμβάνουμε την καλύτερη ίσως ποιότητα δημοκρατίας στον τόπο μας.

Ελευθερία λόγου, άποψης, διακίνησής της, αντιπαράθεσης. Πολιτική ελευθερία. Προσωπική ελευθερία. Οι πολίτες δεν φοβούνται πλέον τον αστυνόμο, ούτε μεταφέρουν κρυφά την εφημερίδα τους.

Ωστόσο, κακή διαχείριση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η επικράτηση της κομματοκρατίας με πληθώρα δυσμενών επενεργειών, η ανεύθυνη οικονομική διαχείριση, η υπερχρέωση του τόπου, οδήγησαν στις σημερινές εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες.

Πέρα απ' αυτό όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα, και χάρη σ' αυτά τα παιδιά, έκανε μεγάλα βήματα δημοκρατικής εξέλιξης και ομαλότητας.

Διότι πέρα από την τραγική αρνητική οικονομική συγκυρία, βιώνουμε επί σαράντα σχεδόν χρόνια πρωτοφανείς συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας.

Και σ' αυτό συνέβαλλαν τα μέγιστα τα ηρωϊκά παιδιά του Πολυτεχνείου.

Ήταν άλλωστε η τελευταία φορά που τόσοι Έλληνες έδωσαν τη ζωή τους για μεγάλα ιδανικά.

Βριλήσσια-Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ

Αγαπητοί γονείς,
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε μέσω της συμμετοχής σας στην 1η και 2η συνάντηση της Σχολής Γονέων .
Υπενθυμίζουμε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της 3ης συνάντησης της Σχολής Γονέων είναι τη Παρασκευή 18/11/2016 Πνευματικό Κέντρο (Κισσάβου 11, ισόγειο).
Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά.

Δηλώσεις συμμετοχής: κα. Πηνελόπη Στάμου τηλ. 210-8045565

Με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο αγώνας Αλληλεγγύης στο Κλειστό Βριλησσίων που διοργάνωσε ο Φιλαθλητικός Όμιλος Βριλησσιων με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων σας ευχαριστεί όλους.

Και άλλος φιλικός αγώνα ανάμεσα στην Κυπελλούχο Παλαιστίνης, Orthodox Beitsahour και την Ομάδα Νέων της ΑΕΚ, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 14:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων (Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη).

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 ο Δήμος Βριλησσίων διοργανώνει εκδήλωση ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας και αλληλεγγύης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών.
Με αφορμή και τη συμπλήρωση 12 ετών από το θάνατο του Yasser Arafat, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Βριλησσίων διεξάγει φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Κυπελλούχο Παλαιστίνης, Orthodox Beitsahour και την Ομάδα Νέων της ΑΕΚ, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 14:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Βριλησσίων (Ολυμπιονικών και Σπύρου Λούη).

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι μαθητές των σχολείων του Δήμου Βριλησσίων επιθυμούν καθώς και οι γονείς - συνοδοί μπορούν να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ τον αγώνα Basket League ΑΕΚ - Προμηθέας Πάτρας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό του ΟΑΚΑ, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου. Ώρα προσέλευσης 16.00 & ώρα έναρξης 17.00.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία της συνέντευξης τύπου.

Έναρξη νέων θεματικών του  Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βριλησσίων

«Τρόπον μεταβολής της Ελλάδος
από την κατάστασιν εις την οποίαν
ευρίσκεται την σήμερον ούτ’ εστοχάσθην
ποτέ ούτε στοχάζομαι δυνατόν άλλον,
παρά την Παιδείαν…»
Αδαμάντιος Κοραής

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων συνεχίζει τη λειτουργία του για τη χρονιά 2016-2017, με θεμελιώδη επιδίωξη τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων σε εκείνες τις επιμορφωτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια συμπεριφορών συμβατών με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον κόσμο και, γενικότερα, στην ανάπτυξη της ιδιότητας του ενεργού και ενημερωμένου πολίτη.

H έναρξη της 1ης Θεματικής με θέμα: ‘Εμφάνιση του κινηματογράφου στην Ελλάδα – Προεκλογική περίοδος – Κατοχή – Το ξεκίνημα του Φίνου’ θα γίνει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016, ώρα 18.00, στην αίθουσα ‘Ν.Εγγονόπουλος στο Πάρκο ‘Μ.Θεοδωράκης’.

Σήμερα, οι εξελίξεις στην οικονομία, την τεχνολογία και τις κοινωνικές δομές ευνοούν περισσότερο παρά ποτέ την ανάπτυξη ανοικτών συστημάτων εκπαίδευσης- επιμόρφωσης, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα.Σε αντίθεση με την τυπική εκπαίδευση, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών, χωρίς να υπολογίζει τη μορφωτική πορεία των φοιτούντων και των ακροατών του.

Τα μαθήματα- διαλέξεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του τρέχοντος έτους 2016-2017 θα καλύψουν την εξής θεματολογία:

•    Κινηματογράφος
•    Φιλοσοφία
•    Ιστορία
•    Ποίηση
•    Ελληνική Γλώσσα
•    Ψυχολογία
•    Περιβάλλον

Ειδικό εκπαιδευτικό υλικό δεν παρέχεται. Μετά από κάθε διάλεξη θα ακολουθεί συζήτηση. Η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν. Μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου απονέμεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης Μαθημάτων σε όσους έχουν παρακολουθήσει τα 2/3 των διαλέξεων.

Αντιδημαρχία Παιδείας

Page 7 of 83