Κυρ 9 Απρ 2017 06:32:57 μμ

Εκτός Σχεδίου

Εκτός Σχεδίου (8)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ.

Επιμελείται η Μαρία Πάστρα, ζωγράφος.

100 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, εμπνέονται και δημιουργούν από λογοτεχνικά κείμενα.

 

H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης..Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή. Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και είμαι ζωγράφος. Κάθε δεκαπενθήμερο, παρουσιάζω στα «Βριλησσιώτικα Νέα», δρώμενα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά » ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία..τα «μικρά» και τα «μεγάλα». Η σταχυολόγηση γίνεται ανάμεσα σε εκδηλώσεις, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω. Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες του τεχνοκριτικού. Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει..θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα, θα σας ξεναγήσω σε κάτι λίγο διαφορετικό, αλλά πολύ “σύγχρονο” και σίγουρα ενδιαφέρον.... γέννημα και αναγκαιότητα και παιδί των καιρών που ζούμε:Η Ακτ-ειν είναι μια κοινωνική, συνεταιριστική , μη κερδοσκοπική επιχείρηση στο Κορωπί (ΚΟΙΝΣΕΠ) , με στόχο την επιδίωξη και την εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους και των κοινωνικών συμφερόντων.

Έχοντας ως βασική πεποίθηση πως “είναι θέμα πολιτισμού η αντιμετώπιση των ανθρώπων που για οποιοδήποτε λόγο, έκαναν κάποια στιγμή λάθος στη ζωή τους” και αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, που είναι θύματα κοινωνικών διακρίσεων λόγω πρότερης παραβατικής συμπεριφοράς ή βρίσκονται σε αδύναμη θέση, ο Συνεταιρισμός προωθεί την ένταξη στην οικονομική,την κοινωνική ζωή και την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ατόμων που ανήκουν τόσο στις Ευάλωτες όσο και τις Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού.

Άτομα απεξαρτημένα από ουσίες, οροθετικοί, αποφυλακισμένοι, άνεργοι και άστεγοι και άτομα με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες, στο Ακτ-ειν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητε ς, να καταρτιστούν και να εργαστούν, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός ασκεί οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού τομέα, στον ενοικιαζόμενο Πολυχώρο της Ακτ-ειν στο Κορωπί, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικά δρώμενα, ομιλίες, παρουσιάσεις, ποικίλες δράσεις και συναυλίες με πρόσωπα και καλλιτέχνες γνωστούς και αγαπητούς στο ευρύ κοινό, ποιητικές βραδιές.

Η Ακτ-ειν, μέσα σε ενάμιση μόνο χρόνο από τη δημιουργία της, έχει ήδη καταφέρει δημιουργώντας ένα θελκτικό περιβάλλον, να αποτελεί πόλο έλξης, πολιτιστικό στέκι για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, επέλεξα να περιηγηθούμε στην Ακτ-ειν , όπου από την 1η Οκτωβρίου, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Λογοτεχνικές Εικονογραφίες”.Την έκθεση αυτή εμπνεύστηκε , διοργάνωσε, επιμελήθηκε και.."έτρεξε" ο συλλέκτης Kostis Schizakis, αρχικά στο “Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου», στο χώρο τέχνης που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στο Ηράκλειο Κρήτης. Η έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάϊο του 2016. Στη συνέχεια , μεταφέρθηκε στον Πολυχώρο του Ακτ-ειν, όπου εκτίθεται μέχρι και την 16 Νοεμβρίου.

Πάνω από εκατό καλλιτέχνες, εγχώριοι και ξένοι, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι,αφέθηκαν ελεύθεροι να διαλέξουν ένα λογοτεχνικό κείμενο και να το αποδώσουν εικαστικά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη επισκεψιμότητα της έκθεσης τόσο στην πρώτη παρουσίαση στο Ηράκλειο όσο και στο Κορωπί , ειδικά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ξεναγήσεων όπου τα έργα αναλύονται και επεξηγούνται διεξοδικά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι και τις δυο εκθέσεις επισκέφτηκαν πολλά σχολεία και οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα έργα τέχνης.

Αν πάτε κι εσείς.. σε μια χορταστική, απολαυστική διαδρομή δυο επιπέδων, θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους που απέχουν όμως, μιλώντας με φυσικούς όρους, ελάχιστα μεταξύ τους .. . Αξίζει να διαβάσετε με προσοχή τα κλασσικά λογοτεχνικά αποσπάσματα δίπλα από το κάθε έργο δημιουργώντας τις δικές σας εικόνες και μετά… να δείτε αυτό που έφτιαξε ο καλλιτέχνης.

Ή αντίστροφα, έχοντας πρώτα τη χαρά της θέασης, το πανηγύρι των ματιών, να προσπαθήσετε να μαντέψετε το μήνυμα και να γυρίσετε να διερευνήσετε ποιά ήταν η αφορμή για αυτό και να ταξιδέψετε μέσα από το κείμενο. Προσωπικά τα έκανα και τα δυο..πότε τη μια και πότε την άλλη μέθοδο, σαν ένα παιχνίδι της φαντασίας. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα μια έκπληξη για μένα.

Εικαστικές αποδόσεις διαφορετικές σε περιεχόμενο, σύλληψη, τεχνική, τεχνοτροπία , ύφος, υλικά.. γιατί ο κάθε καλλιτέχνης, ο κάθε άνθρωπος τελικά, είναι πραγματικά ένα μοναδικό σύμπαν: Ο “Ασιάτης” της Ευγενίας Φακίνου που ανακατεύει τα χρώματα των μπαχαρικών καμωμένος ρεαλιστικότατα με λάδι σε μουσαμά, γεμάτος “με χρώματα και αρώματα” , δίπλα ένα παλλόμενο σώμα με τις φλέβες του, με το “άνθος του θηλυκού φύλ(λ)ου” πάνω του, μολύβι σε χαρτί , από τις σελίδες του “Άρώματος” του Πάτρικ Ζίσκιντ. Τρομοκρατημένοι , κωμικοτραγικοί βασιλιάδες, όταν ο καθένας “μένει γυμνός μπροστά στην αλήθεια του “, μια εικονογραφική προσέγγιση των ανθρώπινων ψευδαισθήσεων, με αφορμή την σαρκαστική Λιλή Ζωγράφου στο “Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο , παρακαλώ?”

Οι “Χίλιες και μια νύχτες”, η ξύλινη φιγούρα της Χαλιμάς να κινείται “εκστασιασμένη” με το κόκκινο χρυσοποίκιλτο φόρεμά της στο μπλε ξυλόγλυπτο της ανατολίτικης νύχτας και γύρω της να στροβιλίζονται ολόχρυσα παραμύθια.
Οι “Τρεις Σωματοφύλακες” , σε καμβά με ακρυλικό και φωτογραφία μαζί .Η “Χελώνα κι ο Λαγός”, του Αίσωπου, κολάζ χαρακτικό σε χαρτί, με μια καθαρή “αίσθηση φυσικού περιβάλλοντος”.Πιο κάτω η αλλοφροσύνη του Δον Κιχώτη καθώς “βλέπει” τα έθνη όλου του κόσμου να τον καταδιώκουν, αποτυπωμένη σε ένα τρελό βλέμμα πάνω σε χαρτί, με σκόνες, ακρυλικά, χλωρίνη και μολύβι.Το χαρακτηριστικό άνυδρο τοπίο του αμερικάνικου νότου του ξενιτεμού, με τη μελαγχολία που το περιγράφει στα “Σταφύλια της οργής” του ο Τζων Στάινμπεκ, φτιαγμένο με σκόνες αγιογραφίας και κόλλα σε χαρτί.

Ο “μπάτης”, “σε μια ανθρωπομορφική απεικόνιση που έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση και συνεχίζεται στην λαική μας παράδοση”, φτιαγμένος με ακρυλικό σε χαρτί με αφορμή τον “Τρελαντώνη” της Πηνελόπης Δέλτα.Ο Άμλετ “αγγίζοντας την ιδέα του θανάτου”, σκεπτόμενος αν αξίζει να ζει κανείς και η “μορφή της Οφηλίας μέσα στο νερό πνιγμένης”, στον ίδιο πίνακα με τους ζεστούς , καφέ τόνους των χειμωνιάτικων φύλλων, “στον ίδιο χώρο που αλληγορικά είναι το νερό” και το κρανίο ως ” αίτιο των συναισθημάτων”.

Στις “Αναμνήσεις από το υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι, μια σπαρακτική αντρική μορφή αποξενωμένη από τον κόσμο μας κυττά πάνω από τον ώμο, μια καρέκλα, η άποψη ενός άδειου τραπεζιού και τα έρημα σκαλιά του υπογείου εντείνουν την αίσθηση της μοναξιάς.Το αντρειωμένο γιούσουρι, χαρακτικό σε χαρτί, από τα “Λόγια της Πλώρης” του Καρκαβίτσα.Λάδι και κολάζ σε καμβά για τον “Ψεύτη παππού” της Άλκης Ζέη, σε μια προσπάθεια της ζωγράφου να γεφυρωθεί “το πραγματικό με το ονειρικό” και “την ελπίδα να μείνει αλώβητη η παιδική αγνότητα, να μην πληγωθεί η δύναμη για ζωή”.

Η “Τζαίην Έϊρ “ της Σαρλότ Μπροντέ, μικτή τεχνική σε χαρτί, μαύρο φόρεμα και κολάζ πολύχρωμου μπουκέτου, με τη ζωγράφο να αποδίδει “την αντίσταση του βλέμματος στους περιορισμούς”.Οι “Εκλάμψεις” του Ρεμπώ..” ω γλύκες, ω κόσμε, ω μουσική” ..σε μια μεικτή τεχνική μεταξοτυπίας και μονοτυπίας που αποτυπώνει μια “φύση συμπαντική που εκρήγνυται και λάμπει άναρχα στους δρόμους του χαρτιού”.Με αυγοτέμπερα σε χειροποίητο χαρτί Κορέας , στο κάτω μέρος του πίνακα τον μικροσκοπικό κωμικό βασιλιά και γύρω γύρω σαν κοράκια τους ασπρόμαυρους θηριώδεις αυλοκόλακες, να “επαινούν το τίποτα” περνά το μήνυμα με αφορμή “Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα” του Άντερσεν.” Οι τρεις αδελφές “ του Τσέχωφ, με “την τονική κλίμακα της σαγκίνας στο γκρίζο φόντο” και μολύβια σε χαρτί να μεταφέρεται “ η αίσθηση της νοσταλγίας του κύκλου της ζωής και της ανώφελης ανεκπλήρωτης προσμονής”.

Μολύβια σε χαρτί που γράφουν αφηρημένες όμως γραμμές , αποδίδουν ένα μπουκέτο από τα “Τα λουλούδια της Χιροσίμα” της Ε ντίτα Μόρρις , ως “το μόνο που μπορεί να σταθεί όρθιο απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα”, τη Μνήμη.
Θα μπορούσα να συνεχίσω ώρες, να περιγράψω όλα τα έργα ανεξαιρέτως, νομίζω όμως πως θα γίνω υπερβολική, αν δεν έγινα ήδη.
Εξάλλου, θα αφαιρέσω το στοιχείο της έκπληξης για όσους από τους αναγνώστες μας αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο του Ακτ-ειν.

Όσοι πάτε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, παράλληλα με την έκθεση, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον Μάνο Ελευθερίου να απαγγέλει ποιήμαα και γράμματα του μεσοπολέμου και το Φοίβο Δεληβοριά να διατρέχει την ίδια χρονική περίοδο με τραγούδια εποχής, σε ένα παιχνίδι λόγου και μουσικής αναμεταξύ τους.

Η είσοδος για τη συναυλία είναι 10 ευρώ /άτομο και 5 ευρώ /ποτό ως ελάχιστη κατανάλωση, ώρα 21 μμ.

ΑΚΤ-ειν
Ερμή Σουρλαντζή 14
Κορωπί
http://www.akt-ein.gr
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
2106627470

Στο σημείο αυτό θα σας αποχαιρετήσω. Θα συναντηθούμε μέσα από δω ξανά το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Πηγές:

Κωστής Σχιζάκης, ιδρυτής Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης
Κοσμάς Βεκρής-πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΤ-ειν
http://www.akt-ein.gr
Μέσα σε εισαγωγικά είναι αποσπάσματα από τα κείμενα με τα οποία οι καλλιτέχνες συνοδεύουν τα έργα τους.

"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ".

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ

Ζωγράφος.

“H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης. Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

“Ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο ταξιδιώτες θα φτάσουν σε ένα μικρό σιωπηλό χωριό… πεινάνε μα κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε. Οι δύο φίλοι όμως θα καταφέρουν όχι μόνο να βρουν φαί αλλά να ταΐσουν και όλο το χωριό… με ένα μαγικό συστατικό: τις ιστορίες που ξυπνάνε την ανάγκη μας για συντροφιά…”

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα, κυκλοφορούν παραμυθατζούδες , που μοιράζουν μαγικά ξόρκια για τις σκοτεινές, κακές δυνάμεις και πολύχρωμα όνειρα για έναν ομορφότερο κόσμο.Η ζωή είναι μαγική, όταν την αντικρύζεις μέσα από τα παραμύθια.

Η ομάδα  “Χείλια… λένε παραμύθια “, τρεις νέες αφηγήτριες “ζεσταίνουν την καρδιά, με γεύσεις, αρώματα και κεφάτα τραγούδια… ιστορίες με μυστήριο, παιδικότητα, χιούμορ, περιπέτεια και μαγεία..” σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους, γειτονιές.
Αυτή τη φορά, “μια παραμυθόσουπα” θα φτιαχτεί στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” με την αφηγηματική ενότητα "Μια κατσαρόλα παραμύθια”, και σίγουρα θα γίνεται όλο και πιο νόστιμη όταν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, συνεργαστείτε στο μοίρασμα των ονείρων.
Μια θερμή αντιπρόταση σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει,παντελώς  πολλές φορές, την άμεση επαφή και επικοινωνία.Η αφήγηση, που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, διανθίζεται με τραγούδια, με παραδοσιακά αινίγματα και με ένα «Κυνήγι Μαγικών Λέξεων» όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν.
Η δράση αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” που συν διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα με στόχο να βοηθήσει  μέσω της τέχνης τις υποβαθμισμένες περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.Τελικά, εξελίχθηκε  σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ.Tο μικρό Παρίσι των Αθηνών το 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ  το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche  στο μεταπολεμικό  Παρίσι.Φέτος έχει θέμα «Ομάδα και Τέχνες»  (“l'esprit d'équipe et les arts”)..κατά πόσο η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης και  ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;

Το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου, στις περιοχές γύρω από την πλατεία Βάθης  και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης και τις γειτονιές κάτω από την πλατεία Ομονοίας.
Εικαστικές εκθέσεις, φωτογραφία, παραμύθια και αφηγήσεις, εργαστήρια χειροτεχνίας, θέατρο και βαριετέ, street art, performances, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά παιχνίδια, petanque, σκάκι, facepainting, συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους .Πάνω από 500 καλλιτέχνες , έλληνες και ξένοι, θα παρελάσουν σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία, σε δρόμους, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί , μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά και ιστορικά κτίρια και εναλλακτικούς χώρους.

Στις πιο αδικημένες περιοχές του κέντρου,εκεί  όπου συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, η κουλτούρα των μεταναστών και των ταξιδιωτών και  που οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα , εκεί ξεφυτρώνει η αθηναϊκή “Μονμάρτη”.

Κατά τη διάρκεια ειδικά του σαββατοκύριακου, θα γίνουν πολλές δράσεις και αξίζει να παρακολουθήσετε κάποιες από αυτές. Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα για το μικρό Παρίσι 2016 εδώ.
Page 1

Page 2
Page 3 Page 4
Page 5 Page 6
Page 7 Page 8
Page 9 Page 10
Page 11 Page 12
Page 13 Page 14
Page 15 Page 16
Page 17 Page 18
Page 19 Page 20
Page 21 Page 22
Page 23 Page 24
Page 25 Page 26
Page 27 Page 28
Page 29 Page 30
Page 31 Page 32
Page 33 Page 34
Page 35 Page 36

Η αφηγηματική δράση "Μια κατσαρόλα παραμύθια” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου,19μμ, στον Πολυχώρο Συμμετοχή, Ακομινάτου 61.
Διάρκεια: 65'
Είσοδος: 6 ευρώ

Σας εύχομαι μετά από τα παραπάνω….ένα πραγματικά πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Πηγές
Μια κατσαρόλα παραμύθια..στο μικρό Παρίσι των Αθηνών
(https://www.facebook.com/events/995649943880676)
https://el-gr.facebook.com/Petit-Paris-d-Athènes-το-μικρό-Παρίσι-των-Αθηνών
http://www.culturenow.gr
http://www.iefimerida.gr

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ.

Θα εγκαινιάσω  τη φθινοπωρινή περίοδο,  με ένα εικαστικό οδοιπορικό που είναι σε εξέλιξη.
Η δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, από την καλλιτεχνική ομάδα  «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», μέλος της οποίας είμαι και εγώ,  στην έδρα της, ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι  στον Κεραμεικό. Έχοντας ως  στόχο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, ο  «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», με αφετηρία  τον σύγχρονο προβληματισμό πάνω στην εμπειρία του «εκτοπισμού» και το πως βιώνεται προσωπικά, κοινωνικά και σε πολλαπλά επίπεδα, άρχισε  μια συζήτηση  μεταξύ των μελών, η οποία κατέληξε τελικά στο ότι .. ..«Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες, νοήματα, πληθυσμοί, η ίδια η έννοια του χρόνου βρίσκονται σε μια αυξημένη μετακύλιση, μετατόπιση, χωρίς ξεκάθαρο πάντα προορισμό. Βίαια πολλές φορές όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Βιαστικά, κατά πώς συσκευάζεται και διανέμεται η αλήθεια από τους σύγχρονους μηχανισμούς αναπαράστασης. Το ταξίδι, μια διαδικασία ώσμωσης και αποκάλυψης, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει νόημα να καθαρογραφεί μέσα από μια διαδικασία βιωματικής τέχνης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέσα από το προσωπικό του βίωμα, θα πρέπει  να γίνει σώμα καταγραφής, αυτός  και το έργο του και να προβάλλει τη στάση του απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως το αίσθημα του εκτοπισμού, την κωδικοποίηση της αναζήτησης ,τη μεταφορά του πολύτιμου, τον τόπο και το χρόνο ως παράγοντες δημιουργίας».
Στη διερεύνηση αυτή, ζητήθηκε η συνεργασία και μιας δεύτερης καλλιτεχνικής ομάδας ,των  "Εν Φλω",που απαρτίζεται από διδάσκοντες και διδασκόμενους  της  Σχολής  Καλών Τεχνών της  Φλώρινας .Τέθηκε λοιπόν   η εξής πρόκληση για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου:  τι θα είχε η δική σου βαλίτσα αν έφευγες από το σπίτι σου; Ποιά θα ήταν τα πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου, τα «εντελώς απαραίτητα»?
«Με τα απολύτως απαραίτητα», λοιπόν, κάθε καλλιτέχνης αφέθηκε εντελώς ελεύθερος να δημιουργήσει τη δική του βαλίτσα. Αναμενόμενο ήταν να συνδεθεί το σκεπτικό αυτό με την προσφυγιά και τα βίαια γεγονότα των καιρών μας και τελικά όλο το έργο κατέληξε σε μια ζωντανή δράση-καταγραφή, μια εικαστική και ταυτόχρονα μεταναστευτική πορεία: Βαλίτσες από την Αθήνα αλλά και τη Ρόδο, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη, φιλοτεχνημένες από  την πρώτη ομάδα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», φορτώθηκαν, φορτίστηκαν, περιέκλεισαν ή καλύφθηκαν με τις «σκέψεις, τα μηνύματα, τα έργα, τις αναμονές του καθενός μας» και αποτέλεσαν ένα ενιαίο έργο το οποίο ..ταξίδεψε  με το τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αποβίβαση ήταν  στη Φλώρινα  στις 14 Μαΐου, η ομάδα «Εν Φλω» υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες από την Αθήνα με τα έργα τους και ενωμένη η πορεία κατευθύνθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, όπου οι δυο ομάδες εξέθεσαν από κοινού..70 έργα από ισάριθμους καλλιτέχνες, 70 βαλίτσες εντελώς διαφορετικές  μεταξύ τους:
Βαλίτσες με πρόσωπα ζωγραφισμένα από αληθινά παιδιά προσφύγων και τα ερείπια μιας πόλης, ξεριζωμένα δέντρα , με «κόκκινη  και μαύρη μπογιά , μια πράσινη ξυλομπογιά  και ένα πινέλο» και «την ψυχή να ζωγραφίσει όλα όσα δεν ήθελε να ξεχάσει». Βαλίτσες –εγκαταστάσεις:  ένα νεκρό πουλί με σπασμένη τη φωλιά του, εγκιβωτισμένες σπασμένες κούκλες και φυλαχτά, Σταχτοπούτες και πρίγκηπες, εγκλωβισμένα δέντρα και ζωγραφισμένα τοπία με την «ομορφιά σαν μέθοδο τρέχουσα στη θέα του κόσμου», βαλίτσες -ανθισμένα παρτέρια. Ένα  ντοκουμέντο, video πραγματικό από την Ειδομένη με ομολογίες προσφύγων. Μια αποσκευή φτιαγμένη από συρματόπλεγμα, μια άλλη αγέρωχη τυλιγμένη με τη σημαία. Βαλίτσες φωτισμένες , κυριολεκτικά και συμβολικά,  άλλες με ένα  «ανώνυμο πλήθος  φυλών και φύλων, καθημερινών ανθρώπων από πηλό». Αντικείμενα αγαπημένα , ένα ποδοσφαιράκι, στέφανα και κουφέτα κιτρινισμένα , αναμνηστικές  ασπρόμαυρες φωτογραφίες , αληθινές ή σχεδιασμένες  […΄΄έβγαλα μια φωτογραφία το δωμάτιό μου, φίλησα την πόρτα κι έφυγα_πάντα όταν έφευγα από το σπίτι ήξερα ότι θα γυρίσω_αυτή τη φορά δεν ξέρω αν θα το ξαναδώ ποτέ΄΄ ( δεκαεννιάχρονος πρόσφυγας από τη Συρία- Πειραιάς 2016)]. Αποσκευές με «σύννεφα μαύρα, μαύρες φιγούρες, δέντρα καμμένα, σύρματα τεντωμένα, βαθύ σκοτάδι, κλωστές χρωματιστές, ελευθερία», αποσκευές-σώματα που «ξετυλίγουν τον μίτο του ταξιδιού στον πλανήτη Γη»..  ή ..γεμάτες με το «τίποτα, πλην ενός κομματιού του εαυτού διαθέσιμο, συνδεδεμένο με τον  άλλον, το διπλανό, τον απέναντι..το κομμάτι του εαυτού που δύναται να περισσεύει, να προσφέρει, να κοινωνεί, αυτό ως εντελώς απαραίτητο».
Στη συνέχεια, οι βαλίτσες ξαναταξίδεψαν και εγκαταστάθηκαν από 26 έως 29 Μαΐου στην Art Athina, στο Γήπεδο TaeKwon Do  Φαλήρου,παράλληλα με την κινηματογραφημένη καταγραφή της δράσης και μία ευρεία συζήτηση στο Forum της διοργάνωσης. Μετά την Art Athina , από 7 έως 12 Ιουνίου, εκτέθηκαν  στο «Τρένο του Ρουφ», με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις και  Performances.
Τη στιγμή αυτή, οι βαλίτσες μας, για το διάστημα από 5 έως  23 Σεπτεμβρίου, έχουν σταθμεύσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα χώρο που οραματίστηκε η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου και του οποίου ξεκίνησε την υλοποίηση σε  προχωρημένη ηλικία, αφού είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια. Στο κλείσιμο μάλιστα της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8μμ, στο υπαίθριο θεατράκι του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΚΟΣΜΩΝ" με τους  Νένα Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν, με ελεύθερη είσοδο.
Θα είστε παραπάνω από ευπρόσδεκτοι!
Με τα βλέμμα σε μια συνέχεια του ταξιδιού μας ,

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ «Με τα εντελώς απαραίτητα» / «With the absolutely necessary»
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς Δεκελείας 152 και Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ
Κυριακή 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Μαρία Πάστρα
Πηγές:
Δελτία Τύπου των αντίστοιχων εκδηλώσεων
Ορίζοντας Γεγονότων
http://blog.orizontasgegonoton.gr
Κεραμεικού 18,Αθήνα
Εν Φλω
http://enflo-art.blogspot.gr

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ

"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ": ΝΕΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ.

Θα εγκαινιάσω τη φθινοπωρινή περίοδο, με ένα εικαστικό οδοιπορικό που είναι σε εξέλιξη.
Η δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, από την καλλιτεχνική ομάδα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», μέλος της οποίας είμαι και εγώ, στην έδρα της, ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στον Κεραμεικό. Έχοντας ως στόχο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, ο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», με αφετηρία τον σύγχρονο προβληματισμό πάνω στην εμπειρία του «εκτοπισμού» και το πως βιώνεται προσωπικά, κοινωνικά και σε πολλαπλά επίπεδα, άρχισε μια συζήτηση μεταξύ των μελών, η οποία κατέληξε τελικά στο ότι .. ..«Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες, νοήματα, πληθυσμοί, η ίδια η έννοια του χρόνου βρίσκονται σε μια αυξημένη μετακύλιση, μετατόπιση, χωρίς ξεκάθαρο πάντα προορισμό. Βίαια πολλές φορές όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Βιαστικά, κατά πώς συσκευάζεται και διανέμεται η αλήθεια από τους σύγχρονους μηχανισμούς αναπαράστασης. Το ταξίδι, μια διαδικασία ώσμωσης και αποκάλυψης, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει νόημα να καθαρογραφεί μέσα από μια διαδικασία βιωματικής τέχνης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέσα από το προσωπικό του βίωμα, θα πρέπει να γίνει σώμα καταγραφής, αυτός και το έργο του και να προβάλλει τη στάση του απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως το αίσθημα του εκτοπισμού, την κωδικοποίηση της αναζήτησης ,τη μεταφορά του πολύτιμου, τον τόπο και το χρόνο ως παράγοντες δημιουργίας».
Στη διερεύνηση αυτή, ζητήθηκε η συνεργασία και μιας δεύτερης καλλιτεχνικής ομάδας ,των "Εν Φλω",που απαρτίζεται από διδάσκοντες και διδασκόμενους της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας .Τέθηκε λοιπόν η εξής πρόκληση για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου: τι θα είχε η δική σου βαλίτσα αν έφευγες από το σπίτι σου; Ποιά θα ήταν τα πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου, τα «εντελώς απαραίτητα»?
«Με τα απολύτως απαραίτητα», λοιπόν, κάθε καλλιτέχνης αφέθηκε εντελώς ελεύθερος να δημιουργήσει τη δική του βαλίτσα. Αναμενόμενο ήταν να συνδεθεί το σκεπτικό αυτό με την προσφυγιά και τα βίαια γεγονότα των καιρών μας και τελικά όλο το έργο κατέληξε σε μια ζωντανή δράση-καταγραφή, μια εικαστική και ταυτόχρονα μεταναστευτική πορεία: Βαλίτσες από την Αθήνα αλλά και τη Ρόδο, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη, φιλοτεχνημένες από την πρώτη ομάδα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», φορτώθηκαν, φορτίστηκαν, περιέκλεισαν ή καλύφθηκαν με τις «σκέψεις, τα μηνύματα, τα έργα, τις αναμονές του καθενός μας» και αποτέλεσαν ένα ενιαίο έργο το οποίο ..ταξίδεψε με το τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αποβίβαση ήταν στη Φλώρινα στις 14 Μαΐου, η ομάδα «Εν Φλω» υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες από την Αθήνα με τα έργα τους και ενωμένη η πορεία κατευθύνθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, όπου οι δυο ομάδες εξέθεσαν από κοινού..70 έργα από ισάριθμους καλλιτέχνες, 70 βαλίτσες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους:
Βαλίτσες με πρόσωπα ζωγραφισμένα από αληθινά παιδιά προσφύγων και τα ερείπια μιας πόλης, ξεριζωμένα δέντρα , με «κόκκινη και μαύρη μπογιά , μια πράσινη ξυλομπογιά και ένα πινέλο» και «την ψυχή να ζωγραφίσει όλα όσα δεν ήθελε να ξεχάσει». Βαλίτσες –εγκαταστάσεις: ένα νεκρό πουλί με σπασμένη τη φωλιά του, εγκιβωτισμένες σπασμένες κούκλες και φυλαχτά, Σταχτοπούτες και πρίγκηπες, εγκλωβισμένα δέντρα και ζωγραφισμένα τοπία με την «ομορφιά σαν μέθοδο τρέχουσα στη θέα του κόσμου», βαλίτσες -ανθισμένα παρτέρια. Ένα ντοκουμέντο, video πραγματικό από την Ειδομένη με ομολογίες προσφύγων. Μια αποσκευή φτιαγμένη από συρματόπλεγμα, μια άλλη αγέρωχη τυλιγμένη με τη σημαία. Βαλίτσες φωτισμένες , κυριολεκτικά και συμβολικά, άλλες με ένα «ανώνυμο πλήθος φυλών και φύλων, καθημερινών ανθρώπων από πηλό». Αντικείμενα αγαπημένα , ένα ποδοσφαιράκι, στέφανα και κουφέτα κιτρινισμένα , αναμνηστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες , αληθινές ή σχεδιασμένες […΄΄έβγαλα μια φωτογραφία το δωμάτιό μου, φίλησα την πόρτα κι έφυγα_πάντα όταν έφευγα από το σπίτι ήξερα ότι θα γυρίσω_αυτή τη φορά δεν ξέρω αν θα το ξαναδώ ποτέ΄΄ ( δεκαεννιάχρονος πρόσφυγας από τη Συρία- Πειραιάς 2016)]. Αποσκευές με «σύννεφα μαύρα, μαύρες φιγούρες, δέντρα καμμένα, σύρματα τεντωμένα, βαθύ σκοτάδι, κλωστές χρωματιστές, ελευθερία», αποσκευές-σώματα που «ξετυλίγουν τον μίτο του ταξιδιού στον πλανήτη Γη».. ή ..γεμάτες με το «τίποτα, πλην ενός κομματιού του εαυτού διαθέσιμο, συνδεδεμένο με τον άλλον, το διπλανό, τον απέναντι..το κομμάτι του εαυτού που δύναται να περισσεύει, να προσφέρει, να κοινωνεί, αυτό ως εντελώς απαραίτητο».
Στη συνέχεια, οι βαλίτσες ξαναταξίδεψαν και εγκαταστάθηκαν από 26 έως 29 Μαΐου στην Art Athina, στο Γήπεδο TaeKwon Do Φαλήρου,παράλληλα με την κινηματογραφημένη καταγραφή της δράσης και μία ευρεία συζήτηση στο Forum της διοργάνωσης. Μετά την Art Athina , από 7 έως 12 Ιουνίου, εκτέθηκαν στο «Τρένο του Ρουφ», με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις και Performances.
Τη στιγμή αυτή, οι βαλίτσες μας, για το διάστημα από 5 έως 23 Σεπτεμβρίου, έχουν σταθμεύσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα χώρο που οραματίστηκε η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου και του οποίου ξεκίνησε την υλοποίηση σε προχωρημένη ηλικία, αφού είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια. Στο κλείσιμο μάλιστα της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8μμ, στο υπαίθριο θεατράκι του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΚΟΣΜΩΝ" με τους Νένα Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν, με ελεύθερη είσοδο.
Θα είστε παραπάνω από ευπρόσδεκτοι!
Με τα βλέμμα σε μια συνέχεια του ταξιδιού μας ,
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι ένα πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ «Με τα εντελώς απαραίτητα» / «With the absolutely necessary»
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς Δεκελείας 152 και Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια


Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ
Κυριακή 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Μαρία Πάστρα
Πηγές:
Δελτία Τύπου των αντίστοιχων εκδηλώσεων
Ορίζοντας Γεγονότων
http://blog.orizontasgegonoton.gr
Κεραμεικού 18,Αθήνα
Εν Φλω
http://enflo-art.blogspot.gr