Εκτός Σχεδίου Ιστοσελιδα ενημερωσης Δημου Βριλησσιων. http://vrilissia.eu Sun, 09 Apr 2017 16:00:09 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management el-gr Λογοτεχνικές Εικονογραφίες. Έκθεση σύγχρονης Τέχνης στο “Γιαπί” της ΑΚΤ-ειν στο Κορωπί. http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7428:λογοτεχνικεσ-εικονογραφιεσ http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7428:λογοτεχνικεσ-εικονογραφιεσ Λογοτεχνικές Εικονογραφίες. Έκθεση σύγχρονης Τέχνης στο “Γιαπί” της ΑΚΤ-ειν στο Κορωπί.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ.

Επιμελείται η Μαρία Πάστρα, ζωγράφος.

100 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, εμπνέονται και δημιουργούν από λογοτεχνικά κείμενα.

 

H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης..Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή. Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και είμαι ζωγράφος. Κάθε δεκαπενθήμερο, παρουσιάζω στα «Βριλησσιώτικα Νέα», δρώμενα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά » ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία..τα «μικρά» και τα «μεγάλα». Η σταχυολόγηση γίνεται ανάμεσα σε εκδηλώσεις, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω. Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες του τεχνοκριτικού. Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει..θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα, θα σας ξεναγήσω σε κάτι λίγο διαφορετικό, αλλά πολύ “σύγχρονο” και σίγουρα ενδιαφέρον.... γέννημα και αναγκαιότητα και παιδί των καιρών που ζούμε:Η Ακτ-ειν είναι μια κοινωνική, συνεταιριστική , μη κερδοσκοπική επιχείρηση στο Κορωπί (ΚΟΙΝΣΕΠ) , με στόχο την επιδίωξη και την εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους και των κοινωνικών συμφερόντων.

Έχοντας ως βασική πεποίθηση πως “είναι θέμα πολιτισμού η αντιμετώπιση των ανθρώπων που για οποιοδήποτε λόγο, έκαναν κάποια στιγμή λάθος στη ζωή τους” και αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, που είναι θύματα κοινωνικών διακρίσεων λόγω πρότερης παραβατικής συμπεριφοράς ή βρίσκονται σε αδύναμη θέση, ο Συνεταιρισμός προωθεί την ένταξη στην οικονομική,την κοινωνική ζωή και την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ατόμων που ανήκουν τόσο στις Ευάλωτες όσο και τις Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού.

Άτομα απεξαρτημένα από ουσίες, οροθετικοί, αποφυλακισμένοι, άνεργοι και άστεγοι και άτομα με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες, στο Ακτ-ειν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητε ς, να καταρτιστούν και να εργαστούν, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός ασκεί οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού τομέα, στον ενοικιαζόμενο Πολυχώρο της Ακτ-ειν στο Κορωπί, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικά δρώμενα, ομιλίες, παρουσιάσεις, ποικίλες δράσεις και συναυλίες με πρόσωπα και καλλιτέχνες γνωστούς και αγαπητούς στο ευρύ κοινό, ποιητικές βραδιές.

Η Ακτ-ειν, μέσα σε ενάμιση μόνο χρόνο από τη δημιουργία της, έχει ήδη καταφέρει δημιουργώντας ένα θελκτικό περιβάλλον, να αποτελεί πόλο έλξης, πολιτιστικό στέκι για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, επέλεξα να περιηγηθούμε στην Ακτ-ειν , όπου από την 1η Οκτωβρίου, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Λογοτεχνικές Εικονογραφίες”.Την έκθεση αυτή εμπνεύστηκε , διοργάνωσε, επιμελήθηκε και.."έτρεξε" ο συλλέκτης Kostis Schizakis, αρχικά στο “Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου», στο χώρο τέχνης που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στο Ηράκλειο Κρήτης. Η έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάϊο του 2016. Στη συνέχεια , μεταφέρθηκε στον Πολυχώρο του Ακτ-ειν, όπου εκτίθεται μέχρι και την 16 Νοεμβρίου.

Πάνω από εκατό καλλιτέχνες, εγχώριοι και ξένοι, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι,αφέθηκαν ελεύθεροι να διαλέξουν ένα λογοτεχνικό κείμενο και να το αποδώσουν εικαστικά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη επισκεψιμότητα της έκθεσης τόσο στην πρώτη παρουσίαση στο Ηράκλειο όσο και στο Κορωπί , ειδικά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ξεναγήσεων όπου τα έργα αναλύονται και επεξηγούνται διεξοδικά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι και τις δυο εκθέσεις επισκέφτηκαν πολλά σχολεία και οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα έργα τέχνης.

Αν πάτε κι εσείς.. σε μια χορταστική, απολαυστική διαδρομή δυο επιπέδων, θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους που απέχουν όμως, μιλώντας με φυσικούς όρους, ελάχιστα μεταξύ τους .. . Αξίζει να διαβάσετε με προσοχή τα κλασσικά λογοτεχνικά αποσπάσματα δίπλα από το κάθε έργο δημιουργώντας τις δικές σας εικόνες και μετά… να δείτε αυτό που έφτιαξε ο καλλιτέχνης.

Ή αντίστροφα, έχοντας πρώτα τη χαρά της θέασης, το πανηγύρι των ματιών, να προσπαθήσετε να μαντέψετε το μήνυμα και να γυρίσετε να διερευνήσετε ποιά ήταν η αφορμή για αυτό και να ταξιδέψετε μέσα από το κείμενο. Προσωπικά τα έκανα και τα δυο..πότε τη μια και πότε την άλλη μέθοδο, σαν ένα παιχνίδι της φαντασίας. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα μια έκπληξη για μένα.

Εικαστικές αποδόσεις διαφορετικές σε περιεχόμενο, σύλληψη, τεχνική, τεχνοτροπία , ύφος, υλικά.. γιατί ο κάθε καλλιτέχνης, ο κάθε άνθρωπος τελικά, είναι πραγματικά ένα μοναδικό σύμπαν: Ο “Ασιάτης” της Ευγενίας Φακίνου που ανακατεύει τα χρώματα των μπαχαρικών καμωμένος ρεαλιστικότατα με λάδι σε μουσαμά, γεμάτος “με χρώματα και αρώματα” , δίπλα ένα παλλόμενο σώμα με τις φλέβες του, με το “άνθος του θηλυκού φύλ(λ)ου” πάνω του, μολύβι σε χαρτί , από τις σελίδες του “Άρώματος” του Πάτρικ Ζίσκιντ. Τρομοκρατημένοι , κωμικοτραγικοί βασιλιάδες, όταν ο καθένας “μένει γυμνός μπροστά στην αλήθεια του “, μια εικονογραφική προσέγγιση των ανθρώπινων ψευδαισθήσεων, με αφορμή την σαρκαστική Λιλή Ζωγράφου στο “Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο , παρακαλώ?”

Οι “Χίλιες και μια νύχτες”, η ξύλινη φιγούρα της Χαλιμάς να κινείται “εκστασιασμένη” με το κόκκινο χρυσοποίκιλτο φόρεμά της στο μπλε ξυλόγλυπτο της ανατολίτικης νύχτας και γύρω της να στροβιλίζονται ολόχρυσα παραμύθια.
Οι “Τρεις Σωματοφύλακες” , σε καμβά με ακρυλικό και φωτογραφία μαζί .Η “Χελώνα κι ο Λαγός”, του Αίσωπου, κολάζ χαρακτικό σε χαρτί, με μια καθαρή “αίσθηση φυσικού περιβάλλοντος”.Πιο κάτω η αλλοφροσύνη του Δον Κιχώτη καθώς “βλέπει” τα έθνη όλου του κόσμου να τον καταδιώκουν, αποτυπωμένη σε ένα τρελό βλέμμα πάνω σε χαρτί, με σκόνες, ακρυλικά, χλωρίνη και μολύβι.Το χαρακτηριστικό άνυδρο τοπίο του αμερικάνικου νότου του ξενιτεμού, με τη μελαγχολία που το περιγράφει στα “Σταφύλια της οργής” του ο Τζων Στάινμπεκ, φτιαγμένο με σκόνες αγιογραφίας και κόλλα σε χαρτί.

Ο “μπάτης”, “σε μια ανθρωπομορφική απεικόνιση που έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση και συνεχίζεται στην λαική μας παράδοση”, φτιαγμένος με ακρυλικό σε χαρτί με αφορμή τον “Τρελαντώνη” της Πηνελόπης Δέλτα.Ο Άμλετ “αγγίζοντας την ιδέα του θανάτου”, σκεπτόμενος αν αξίζει να ζει κανείς και η “μορφή της Οφηλίας μέσα στο νερό πνιγμένης”, στον ίδιο πίνακα με τους ζεστούς , καφέ τόνους των χειμωνιάτικων φύλλων, “στον ίδιο χώρο που αλληγορικά είναι το νερό” και το κρανίο ως ” αίτιο των συναισθημάτων”.

Στις “Αναμνήσεις από το υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι, μια σπαρακτική αντρική μορφή αποξενωμένη από τον κόσμο μας κυττά πάνω από τον ώμο, μια καρέκλα, η άποψη ενός άδειου τραπεζιού και τα έρημα σκαλιά του υπογείου εντείνουν την αίσθηση της μοναξιάς.Το αντρειωμένο γιούσουρι, χαρακτικό σε χαρτί, από τα “Λόγια της Πλώρης” του Καρκαβίτσα.Λάδι και κολάζ σε καμβά για τον “Ψεύτη παππού” της Άλκης Ζέη, σε μια προσπάθεια της ζωγράφου να γεφυρωθεί “το πραγματικό με το ονειρικό” και “την ελπίδα να μείνει αλώβητη η παιδική αγνότητα, να μην πληγωθεί η δύναμη για ζωή”.

Η “Τζαίην Έϊρ “ της Σαρλότ Μπροντέ, μικτή τεχνική σε χαρτί, μαύρο φόρεμα και κολάζ πολύχρωμου μπουκέτου, με τη ζωγράφο να αποδίδει “την αντίσταση του βλέμματος στους περιορισμούς”.Οι “Εκλάμψεις” του Ρεμπώ..” ω γλύκες, ω κόσμε, ω μουσική” ..σε μια μεικτή τεχνική μεταξοτυπίας και μονοτυπίας που αποτυπώνει μια “φύση συμπαντική που εκρήγνυται και λάμπει άναρχα στους δρόμους του χαρτιού”.Με αυγοτέμπερα σε χειροποίητο χαρτί Κορέας , στο κάτω μέρος του πίνακα τον μικροσκοπικό κωμικό βασιλιά και γύρω γύρω σαν κοράκια τους ασπρόμαυρους θηριώδεις αυλοκόλακες, να “επαινούν το τίποτα” περνά το μήνυμα με αφορμή “Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα” του Άντερσεν.” Οι τρεις αδελφές “ του Τσέχωφ, με “την τονική κλίμακα της σαγκίνας στο γκρίζο φόντο” και μολύβια σε χαρτί να μεταφέρεται “ η αίσθηση της νοσταλγίας του κύκλου της ζωής και της ανώφελης ανεκπλήρωτης προσμονής”.

Μολύβια σε χαρτί που γράφουν αφηρημένες όμως γραμμές , αποδίδουν ένα μπουκέτο από τα “Τα λουλούδια της Χιροσίμα” της Ε ντίτα Μόρρις , ως “το μόνο που μπορεί να σταθεί όρθιο απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα”, τη Μνήμη.
Θα μπορούσα να συνεχίσω ώρες, να περιγράψω όλα τα έργα ανεξαιρέτως, νομίζω όμως πως θα γίνω υπερβολική, αν δεν έγινα ήδη.
Εξάλλου, θα αφαιρέσω το στοιχείο της έκπληξης για όσους από τους αναγνώστες μας αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο του Ακτ-ειν.

Όσοι πάτε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, παράλληλα με την έκθεση, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον Μάνο Ελευθερίου να απαγγέλει ποιήμαα και γράμματα του μεσοπολέμου και το Φοίβο Δεληβοριά να διατρέχει την ίδια χρονική περίοδο με τραγούδια εποχής, σε ένα παιχνίδι λόγου και μουσικής αναμεταξύ τους.

Η είσοδος για τη συναυλία είναι 10 ευρώ /άτομο και 5 ευρώ /ποτό ως ελάχιστη κατανάλωση, ώρα 21 μμ.

ΑΚΤ-ειν
Ερμή Σουρλαντζή 14
Κορωπί
http://www.akt-ein.gr
info@akt-ein.gr
2106627470

Στο σημείο αυτό θα σας αποχαιρετήσω. Θα συναντηθούμε μέσα από δω ξανά το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Πηγές:

Κωστής Σχιζάκης, ιδρυτής Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης
Κοσμάς Βεκρής-πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΤ-ειν
http://www.akt-ein.gr
Μέσα σε εισαγωγικά είναι αποσπάσματα από τα κείμενα με τα οποία οι καλλιτέχνες συνοδεύουν τα έργα τους.

]]>
Εκτός Σχεδίου Fri, 11 Nov 2016 19:26:05 +0000
"ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7341:μια-κατσαρολα-παραμυθια-στο-φεστιβαλ-μικρο-παρισι-τησ-αθηνασ http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7341:μια-κατσαρολα-παραμυθια-στο-φεστιβαλ-μικρο-παρισι-τησ-αθηνασ

"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ".

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ

Ζωγράφος.

“H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης. Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

“Ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο ταξιδιώτες θα φτάσουν σε ένα μικρό σιωπηλό χωριό… πεινάνε μα κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε. Οι δύο φίλοι όμως θα καταφέρουν όχι μόνο να βρουν φαί αλλά να ταΐσουν και όλο το χωριό… με ένα μαγικό συστατικό: τις ιστορίες που ξυπνάνε την ανάγκη μας για συντροφιά…”

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα, κυκλοφορούν παραμυθατζούδες , που μοιράζουν μαγικά ξόρκια για τις σκοτεινές, κακές δυνάμεις και πολύχρωμα όνειρα για έναν ομορφότερο κόσμο.Η ζωή είναι μαγική, όταν την αντικρύζεις μέσα από τα παραμύθια.

Η ομάδα  “Χείλια… λένε παραμύθια “, τρεις νέες αφηγήτριες “ζεσταίνουν την καρδιά, με γεύσεις, αρώματα και κεφάτα τραγούδια… ιστορίες με μυστήριο, παιδικότητα, χιούμορ, περιπέτεια και μαγεία..” σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους, γειτονιές.
Αυτή τη φορά, “μια παραμυθόσουπα” θα φτιαχτεί στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” με την αφηγηματική ενότητα "Μια κατσαρόλα παραμύθια”, και σίγουρα θα γίνεται όλο και πιο νόστιμη όταν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, συνεργαστείτε στο μοίρασμα των ονείρων.
Μια θερμή αντιπρόταση σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει,παντελώς  πολλές φορές, την άμεση επαφή και επικοινωνία.Η αφήγηση, που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, διανθίζεται με τραγούδια, με παραδοσιακά αινίγματα και με ένα «Κυνήγι Μαγικών Λέξεων» όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν.
Η δράση αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” που συν διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα με στόχο να βοηθήσει  μέσω της τέχνης τις υποβαθμισμένες περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.Τελικά, εξελίχθηκε  σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ.Tο μικρό Παρίσι των Αθηνών το 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ  το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche  στο μεταπολεμικό  Παρίσι.Φέτος έχει θέμα «Ομάδα και Τέχνες»  (“l'esprit d'équipe et les arts”)..κατά πόσο η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης και  ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;

Το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου, στις περιοχές γύρω από την πλατεία Βάθης  και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης και τις γειτονιές κάτω από την πλατεία Ομονοίας.
Εικαστικές εκθέσεις, φωτογραφία, παραμύθια και αφηγήσεις, εργαστήρια χειροτεχνίας, θέατρο και βαριετέ, street art, performances, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά παιχνίδια, petanque, σκάκι, facepainting, συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους .Πάνω από 500 καλλιτέχνες , έλληνες και ξένοι, θα παρελάσουν σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία, σε δρόμους, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί , μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά και ιστορικά κτίρια και εναλλακτικούς χώρους.

Στις πιο αδικημένες περιοχές του κέντρου,εκεί  όπου συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, η κουλτούρα των μεταναστών και των ταξιδιωτών και  που οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα , εκεί ξεφυτρώνει η αθηναϊκή “Μονμάρτη”.

Κατά τη διάρκεια ειδικά του σαββατοκύριακου, θα γίνουν πολλές δράσεις και αξίζει να παρακολουθήσετε κάποιες από αυτές. Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα για το μικρό Παρίσι 2016 εδώ.
Page 1

Page 2
Page 3 Page 4
Page 5 Page 6
Page 7 Page 8
Page 9 Page 10
Page 11 Page 12
Page 13 Page 14
Page 15 Page 16
Page 17 Page 18
Page 19 Page 20
Page 21 Page 22
Page 23 Page 24
Page 25 Page 26
Page 27 Page 28
Page 29 Page 30
Page 31 Page 32
Page 33 Page 34
Page 35 Page 36

Η αφηγηματική δράση "Μια κατσαρόλα παραμύθια” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου,19μμ, στον Πολυχώρο Συμμετοχή, Ακομινάτου 61.
Διάρκεια: 65'
Είσοδος: 6 ευρώ

Σας εύχομαι μετά από τα παραπάνω….ένα πραγματικά πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Πηγές
Μια κατσαρόλα παραμύθια..στο μικρό Παρίσι των Αθηνών
(https://www.facebook.com/events/995649943880676)
https://el-gr.facebook.com/Petit-Paris-d-Athènes-το-μικρό-Παρίσι-των-Αθηνών
http://www.culturenow.gr
http://www.iefimerida.gr

]]>
Εκτός Σχεδίου Fri, 07 Oct 2016 13:09:30 +0000
«Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες, νοήματα, πληθυσμοί, χρόνος βρίσκονται σε μια αυξημένη μετατόπιση". http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7282:ζούμε-σε-μια-εποχή-όπου-αξίες-νοήματα-πληθυσμοί-χρόνος-βρίσκονται-σε-μια-αυξημένη-μετατόπιση http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7282:ζούμε-σε-μια-εποχή-όπου-αξίες-νοήματα-πληθυσμοί-χρόνος-βρίσκονται-σε-μια-αυξημένη-μετατόπιση «Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες, νοήματα, πληθυσμοί,  χρόνος βρίσκονται σε μια αυξημένη μετατόπιση

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ.

Θα εγκαινιάσω  τη φθινοπωρινή περίοδο,  με ένα εικαστικό οδοιπορικό που είναι σε εξέλιξη.
Η δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, από την καλλιτεχνική ομάδα  «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», μέλος της οποίας είμαι και εγώ,  στην έδρα της, ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι  στον Κεραμεικό. Έχοντας ως  στόχο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, ο  «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», με αφετηρία  τον σύγχρονο προβληματισμό πάνω στην εμπειρία του «εκτοπισμού» και το πως βιώνεται προσωπικά, κοινωνικά και σε πολλαπλά επίπεδα, άρχισε  μια συζήτηση  μεταξύ των μελών, η οποία κατέληξε τελικά στο ότι .. ..«Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες, νοήματα, πληθυσμοί, η ίδια η έννοια του χρόνου βρίσκονται σε μια αυξημένη μετακύλιση, μετατόπιση, χωρίς ξεκάθαρο πάντα προορισμό. Βίαια πολλές φορές όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Βιαστικά, κατά πώς συσκευάζεται και διανέμεται η αλήθεια από τους σύγχρονους μηχανισμούς αναπαράστασης. Το ταξίδι, μια διαδικασία ώσμωσης και αποκάλυψης, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει νόημα να καθαρογραφεί μέσα από μια διαδικασία βιωματικής τέχνης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέσα από το προσωπικό του βίωμα, θα πρέπει  να γίνει σώμα καταγραφής, αυτός  και το έργο του και να προβάλλει τη στάση του απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως το αίσθημα του εκτοπισμού, την κωδικοποίηση της αναζήτησης ,τη μεταφορά του πολύτιμου, τον τόπο και το χρόνο ως παράγοντες δημιουργίας».
Στη διερεύνηση αυτή, ζητήθηκε η συνεργασία και μιας δεύτερης καλλιτεχνικής ομάδας ,των  "Εν Φλω",που απαρτίζεται από διδάσκοντες και διδασκόμενους  της  Σχολής  Καλών Τεχνών της  Φλώρινας .Τέθηκε λοιπόν   η εξής πρόκληση για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου:  τι θα είχε η δική σου βαλίτσα αν έφευγες από το σπίτι σου; Ποιά θα ήταν τα πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου, τα «εντελώς απαραίτητα»?
«Με τα απολύτως απαραίτητα», λοιπόν, κάθε καλλιτέχνης αφέθηκε εντελώς ελεύθερος να δημιουργήσει τη δική του βαλίτσα. Αναμενόμενο ήταν να συνδεθεί το σκεπτικό αυτό με την προσφυγιά και τα βίαια γεγονότα των καιρών μας και τελικά όλο το έργο κατέληξε σε μια ζωντανή δράση-καταγραφή, μια εικαστική και ταυτόχρονα μεταναστευτική πορεία: Βαλίτσες από την Αθήνα αλλά και τη Ρόδο, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη, φιλοτεχνημένες από  την πρώτη ομάδα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», φορτώθηκαν, φορτίστηκαν, περιέκλεισαν ή καλύφθηκαν με τις «σκέψεις, τα μηνύματα, τα έργα, τις αναμονές του καθενός μας» και αποτέλεσαν ένα ενιαίο έργο το οποίο ..ταξίδεψε  με το τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αποβίβαση ήταν  στη Φλώρινα  στις 14 Μαΐου, η ομάδα «Εν Φλω» υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες από την Αθήνα με τα έργα τους και ενωμένη η πορεία κατευθύνθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, όπου οι δυο ομάδες εξέθεσαν από κοινού..70 έργα από ισάριθμους καλλιτέχνες, 70 βαλίτσες εντελώς διαφορετικές  μεταξύ τους:
Βαλίτσες με πρόσωπα ζωγραφισμένα από αληθινά παιδιά προσφύγων και τα ερείπια μιας πόλης, ξεριζωμένα δέντρα , με «κόκκινη  και μαύρη μπογιά , μια πράσινη ξυλομπογιά  και ένα πινέλο» και «την ψυχή να ζωγραφίσει όλα όσα δεν ήθελε να ξεχάσει». Βαλίτσες –εγκαταστάσεις:  ένα νεκρό πουλί με σπασμένη τη φωλιά του, εγκιβωτισμένες σπασμένες κούκλες και φυλαχτά, Σταχτοπούτες και πρίγκηπες, εγκλωβισμένα δέντρα και ζωγραφισμένα τοπία με την «ομορφιά σαν μέθοδο τρέχουσα στη θέα του κόσμου», βαλίτσες -ανθισμένα παρτέρια. Ένα  ντοκουμέντο, video πραγματικό από την Ειδομένη με ομολογίες προσφύγων. Μια αποσκευή φτιαγμένη από συρματόπλεγμα, μια άλλη αγέρωχη τυλιγμένη με τη σημαία. Βαλίτσες φωτισμένες , κυριολεκτικά και συμβολικά,  άλλες με ένα  «ανώνυμο πλήθος  φυλών και φύλων, καθημερινών ανθρώπων από πηλό». Αντικείμενα αγαπημένα , ένα ποδοσφαιράκι, στέφανα και κουφέτα κιτρινισμένα , αναμνηστικές  ασπρόμαυρες φωτογραφίες , αληθινές ή σχεδιασμένες  […΄΄έβγαλα μια φωτογραφία το δωμάτιό μου, φίλησα την πόρτα κι έφυγα_πάντα όταν έφευγα από το σπίτι ήξερα ότι θα γυρίσω_αυτή τη φορά δεν ξέρω αν θα το ξαναδώ ποτέ΄΄ ( δεκαεννιάχρονος πρόσφυγας από τη Συρία- Πειραιάς 2016)]. Αποσκευές με «σύννεφα μαύρα, μαύρες φιγούρες, δέντρα καμμένα, σύρματα τεντωμένα, βαθύ σκοτάδι, κλωστές χρωματιστές, ελευθερία», αποσκευές-σώματα που «ξετυλίγουν τον μίτο του ταξιδιού στον πλανήτη Γη»..  ή ..γεμάτες με το «τίποτα, πλην ενός κομματιού του εαυτού διαθέσιμο, συνδεδεμένο με τον  άλλον, το διπλανό, τον απέναντι..το κομμάτι του εαυτού που δύναται να περισσεύει, να προσφέρει, να κοινωνεί, αυτό ως εντελώς απαραίτητο».
Στη συνέχεια, οι βαλίτσες ξαναταξίδεψαν και εγκαταστάθηκαν από 26 έως 29 Μαΐου στην Art Athina, στο Γήπεδο TaeKwon Do  Φαλήρου,παράλληλα με την κινηματογραφημένη καταγραφή της δράσης και μία ευρεία συζήτηση στο Forum της διοργάνωσης. Μετά την Art Athina , από 7 έως 12 Ιουνίου, εκτέθηκαν  στο «Τρένο του Ρουφ», με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις και  Performances.
Τη στιγμή αυτή, οι βαλίτσες μας, για το διάστημα από 5 έως  23 Σεπτεμβρίου, έχουν σταθμεύσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα χώρο που οραματίστηκε η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου και του οποίου ξεκίνησε την υλοποίηση σε  προχωρημένη ηλικία, αφού είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια. Στο κλείσιμο μάλιστα της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8μμ, στο υπαίθριο θεατράκι του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΚΟΣΜΩΝ" με τους  Νένα Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν, με ελεύθερη είσοδο.
Θα είστε παραπάνω από ευπρόσδεκτοι!
Με τα βλέμμα σε μια συνέχεια του ταξιδιού μας ,

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ «Με τα εντελώς απαραίτητα» / «With the absolutely necessary»
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς Δεκελείας 152 και Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ
Κυριακή 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Μαρία Πάστρα
Πηγές:
Δελτία Τύπου των αντίστοιχων εκδηλώσεων
Ορίζοντας Γεγονότων
http://blog.orizontasgegonoton.gr
Κεραμεικού 18,Αθήνα
Εν Φλω
http://enflo-art.blogspot.gr

]]>
Εκτός Σχεδίου Tue, 20 Sep 2016 06:42:39 +0000
«ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ»: αυτοδιαχειριζόμενο στέκι για τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή. http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7275:η-καλλιτεχνική-ομάδα-οριζοντασ-γεγονοτων-ένα-αυτοδιαχειριζόμενο-στέκι-με-στόχο-τη-διάχυση-της-τέχνης-στην-καθημερινή-ζωή http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7275:η-καλλιτεχνική-ομάδα-οριζοντασ-γεγονοτων-ένα-αυτοδιαχειριζόμενο-στέκι-με-στόχο-τη-διάχυση-της-τέχνης-στην-καθημερινή-ζωή «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ»: αυτοδιαχειριζόμενο στέκι για τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ

"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ": ΝΕΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ.

Θα εγκαινιάσω τη φθινοπωρινή περίοδο, με ένα εικαστικό οδοιπορικό που είναι σε εξέλιξη.
Η δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, από την καλλιτεχνική ομάδα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», μέλος της οποίας είμαι και εγώ, στην έδρα της, ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στον Κεραμεικό. Έχοντας ως στόχο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή, ο «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», με αφετηρία τον σύγχρονο προβληματισμό πάνω στην εμπειρία του «εκτοπισμού» και το πως βιώνεται προσωπικά, κοινωνικά και σε πολλαπλά επίπεδα, άρχισε μια συζήτηση μεταξύ των μελών, η οποία κατέληξε τελικά στο ότι .. ..«Ζούμε σε μια εποχή όπου αξίες, νοήματα, πληθυσμοί, η ίδια η έννοια του χρόνου βρίσκονται σε μια αυξημένη μετακύλιση, μετατόπιση, χωρίς ξεκάθαρο πάντα προορισμό. Βίαια πολλές φορές όπως συμβαίνει με τους πρόσφυγες. Βιαστικά, κατά πώς συσκευάζεται και διανέμεται η αλήθεια από τους σύγχρονους μηχανισμούς αναπαράστασης. Το ταξίδι, μια διαδικασία ώσμωσης και αποκάλυψης, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει νόημα να καθαρογραφεί μέσα από μια διαδικασία βιωματικής τέχνης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μέσα από το προσωπικό του βίωμα, θα πρέπει να γίνει σώμα καταγραφής, αυτός και το έργο του και να προβάλλει τη στάση του απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως το αίσθημα του εκτοπισμού, την κωδικοποίηση της αναζήτησης ,τη μεταφορά του πολύτιμου, τον τόπο και το χρόνο ως παράγοντες δημιουργίας».
Στη διερεύνηση αυτή, ζητήθηκε η συνεργασία και μιας δεύτερης καλλιτεχνικής ομάδας ,των "Εν Φλω",που απαρτίζεται από διδάσκοντες και διδασκόμενους της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας .Τέθηκε λοιπόν η εξής πρόκληση για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου: τι θα είχε η δική σου βαλίτσα αν έφευγες από το σπίτι σου; Ποιά θα ήταν τα πράγματα που θα έπαιρνες μαζί σου, τα «εντελώς απαραίτητα»?
«Με τα απολύτως απαραίτητα», λοιπόν, κάθε καλλιτέχνης αφέθηκε εντελώς ελεύθερος να δημιουργήσει τη δική του βαλίτσα. Αναμενόμενο ήταν να συνδεθεί το σκεπτικό αυτό με την προσφυγιά και τα βίαια γεγονότα των καιρών μας και τελικά όλο το έργο κατέληξε σε μια ζωντανή δράση-καταγραφή, μια εικαστική και ταυτόχρονα μεταναστευτική πορεία: Βαλίτσες από την Αθήνα αλλά και τη Ρόδο, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη, φιλοτεχνημένες από την πρώτη ομάδα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ», φορτώθηκαν, φορτίστηκαν, περιέκλεισαν ή καλύφθηκαν με τις «σκέψεις, τα μηνύματα, τα έργα, τις αναμονές του καθενός μας» και αποτέλεσαν ένα ενιαίο έργο το οποίο ..ταξίδεψε με το τρένο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αποβίβαση ήταν στη Φλώρινα στις 14 Μαΐου, η ομάδα «Εν Φλω» υποδέχτηκε τους καλλιτέχνες από την Αθήνα με τα έργα τους και ενωμένη η πορεία κατευθύνθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, όπου οι δυο ομάδες εξέθεσαν από κοινού..70 έργα από ισάριθμους καλλιτέχνες, 70 βαλίτσες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους:
Βαλίτσες με πρόσωπα ζωγραφισμένα από αληθινά παιδιά προσφύγων και τα ερείπια μιας πόλης, ξεριζωμένα δέντρα , με «κόκκινη και μαύρη μπογιά , μια πράσινη ξυλομπογιά και ένα πινέλο» και «την ψυχή να ζωγραφίσει όλα όσα δεν ήθελε να ξεχάσει». Βαλίτσες –εγκαταστάσεις: ένα νεκρό πουλί με σπασμένη τη φωλιά του, εγκιβωτισμένες σπασμένες κούκλες και φυλαχτά, Σταχτοπούτες και πρίγκηπες, εγκλωβισμένα δέντρα και ζωγραφισμένα τοπία με την «ομορφιά σαν μέθοδο τρέχουσα στη θέα του κόσμου», βαλίτσες -ανθισμένα παρτέρια. Ένα ντοκουμέντο, video πραγματικό από την Ειδομένη με ομολογίες προσφύγων. Μια αποσκευή φτιαγμένη από συρματόπλεγμα, μια άλλη αγέρωχη τυλιγμένη με τη σημαία. Βαλίτσες φωτισμένες , κυριολεκτικά και συμβολικά, άλλες με ένα «ανώνυμο πλήθος φυλών και φύλων, καθημερινών ανθρώπων από πηλό». Αντικείμενα αγαπημένα , ένα ποδοσφαιράκι, στέφανα και κουφέτα κιτρινισμένα , αναμνηστικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες , αληθινές ή σχεδιασμένες […΄΄έβγαλα μια φωτογραφία το δωμάτιό μου, φίλησα την πόρτα κι έφυγα_πάντα όταν έφευγα από το σπίτι ήξερα ότι θα γυρίσω_αυτή τη φορά δεν ξέρω αν θα το ξαναδώ ποτέ΄΄ ( δεκαεννιάχρονος πρόσφυγας από τη Συρία- Πειραιάς 2016)]. Αποσκευές με «σύννεφα μαύρα, μαύρες φιγούρες, δέντρα καμμένα, σύρματα τεντωμένα, βαθύ σκοτάδι, κλωστές χρωματιστές, ελευθερία», αποσκευές-σώματα που «ξετυλίγουν τον μίτο του ταξιδιού στον πλανήτη Γη».. ή ..γεμάτες με το «τίποτα, πλην ενός κομματιού του εαυτού διαθέσιμο, συνδεδεμένο με τον άλλον, το διπλανό, τον απέναντι..το κομμάτι του εαυτού που δύναται να περισσεύει, να προσφέρει, να κοινωνεί, αυτό ως εντελώς απαραίτητο».
Στη συνέχεια, οι βαλίτσες ξαναταξίδεψαν και εγκαταστάθηκαν από 26 έως 29 Μαΐου στην Art Athina, στο Γήπεδο TaeKwon Do Φαλήρου,παράλληλα με την κινηματογραφημένη καταγραφή της δράσης και μία ευρεία συζήτηση στο Forum της διοργάνωσης. Μετά την Art Athina , από 7 έως 12 Ιουνίου, εκτέθηκαν στο «Τρένο του Ρουφ», με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις και Performances.
Τη στιγμή αυτή, οι βαλίτσες μας, για το διάστημα από 5 έως 23 Σεπτεμβρίου, έχουν σταθμεύσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα χώρο που οραματίστηκε η Μικρασιάτισσα Φιλιώ Χαϊδεμένου και του οποίου ξεκίνησε την υλοποίηση σε προχωρημένη ηλικία, αφού είχε ξεπεράσει τα 90 της χρόνια. Στο κλείσιμο μάλιστα της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8μμ, στο υπαίθριο θεατράκι του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΚΟΣΜΩΝ" με τους Νένα Βενετσάνου, Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν, με ελεύθερη είσοδο.
Θα είστε παραπάνω από ευπρόσδεκτοι!
Με τα βλέμμα σε μια συνέχεια του ταξιδιού μας ,
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι ένα πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ «Με τα εντελώς απαραίτητα» / «With the absolutely necessary»
Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς Δεκελείας 152 και Ατταλείας, Νέα Φιλαδέλφεια


Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ
Κυριακή 10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Μαρία Πάστρα
Πηγές:
Δελτία Τύπου των αντίστοιχων εκδηλώσεων
Ορίζοντας Γεγονότων
http://blog.orizontasgegonoton.gr
Κεραμεικού 18,Αθήνα
Εν Φλω
http://enflo-art.blogspot.gr

 

]]>
Εκτός Σχεδίου Mon, 19 Sep 2016 13:02:41 +0000
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ "ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ". http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7200:περιηγηση-στο-μοναδικο-στην-ελλαδα-μουσειο-κοσμηματοσ-ηλια-λαλαουνη http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7200:περιηγηση-στο-μοναδικο-στην-ελλαδα-μουσειο-κοσμηματοσ-ηλια-λαλαουνη ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης..Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή.

Έχω λοιπόν την χαρά και την τιμή να επιμελούμαι στα Βριλησσιώτικα Νέα την στήλη «Καλλιτεχνική Περιπλάνηση».

Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και  είμαι ζωγράφος.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα σας παρουσιάζω νέα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά »  ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία..τα «μικρά» και τα «μεγάλα».

Η σταχυολόγηση θα γίνεται ανάμεσα σε δρώμενα, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής  που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω.

Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες  του τεχνοκριτικού.

Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει..θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Η σημερινή Αυγουστιάτικη περιπλάνησή μας  είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, το μοναδικό Μουσείο για το σύγχρονο κόσμημα στην Ελλάδα. Στεγάζεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, σε μία όμορφη, χαρακτηριστική οικία της δεκαετίας του '30 που ανακαινίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Γρηγοριάδη σε σχέδια του Γάλλου Bernard Zehrfuss. Εκεί ήταν κάποτε το παλιό εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη.
Η ξενάγησή μας αρχίζει από το ισόγειο του Μουσείου, όπου εκτίθενται δυο καινούργιες δωρεές. Η πρώτη, είναι έργο  της καλλιτέχνιδος Debra Rapoport  και τιτλοφορείται «Kόσμημα σώματος, Lei σε τρία μέρη με ανθούς λωτού». Είναι εμπνευσμένο από την παραδοσιακή φόρμα του πολυνησιακού lei, δηλαδή το  στεφάνι λουλουδιών για το λαιμό, που δίνεται ως ένδειξη αγάπης σε αυτούς που έρχονται ή φεύγουν και φτιαγμένο από ανακυκλωμένα, μη παραδοσιακά υλικά : χρώμα, χάρτινο κορδόνι, χάλκινο σωλήνα, υφασμάτινα κουρέλια, κορδέλες, συνθετικά λουλούδια,  κινέζικο κέντημα και …ύφασμα από τσάντα μεταφοράς συσσιτίου του αμερικάνικου στρατού.
Απέναντι, εκτίθεται το περιδέραιο «Spring Green», δωρεά της καλλιτέχνιδος Marjorie Shick, φτιαγμένο με papier-mache και χρώμα. Η Marjorie Shick θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ζωντανό γλυπτό και με τη χρήση μεγάλων κατασκευών και ευρείας γκάμας υλικών, το επεκτείνει στο χώρο-το «περιδέραιο» για το λαιμό είναι τόσο μεγάλο ώστε ουσιαστικά δημιουργεί το δικό του φυσικό περιβάλλον.Η  εντυπωσιακή  δουλειά της υπερβαίνει τα συμβατικά όρια  φόρμας, υλικού και χρώματος και ψάχνει τις σχέσεις μεταξύ του κοσμήματος και του χώρου που το περιβάλλει, του σώματος   που το φορά αλλά και αυτού που το αντικρίζει.
Ανεβαίνουμε  στη συνέχεια στον πρώτο όροφο, όπου εκτίθενται κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα του εργαστηρίου του Ηλία Λαλαούνη, που έγιναν με τα δικά του σχέδια και κάτω από τη δική του επίβλεψη. Εδώ φιλοξενούνται 50 μόνιμες συλλογές, ενταγμένες σε  θεματικές ενότητες, που καλύπτουν την καλλιτεχνική παραγωγή του από το 1940 μέχρι και το 2002.Συγκεκριμένα εκτίθενται 3500 κομμάτια, από τα …18000 που σχεδίασε συνολικά στη ζωή του(!).
Η πρώτη ενότητα, «Χρυσή Αυγή της Τέχνης», με έργα εμπνευσμένα από την προϊστορική Ευρώπη και Ελλάδα, εμπεριέχει τη συλλογή «Ευρωπαϊκή Χαραυγή», μια συμβολή στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τα μικρογλυπτά και τα εγχάρακτα αντικείμενα, τα ειδώλια, οι σφραγιδογλυφίες σε ορεία  κρύσταλλο και οψιδιανό, αντλούνται μορφικά από  σπηλαιογραφίες και βραχογραφίες της λίθινης εποχής..οι  ακανόνιστες φόρμες και οι τραχιές επιφάνειες, ανακαλούν τις επιφάνειες των τοιχωμάτων των σπηλαίων, ενώ οι γκρίζοι  τόνοι   για τα ασημένια αποτυπώματα το σκοτάδι τους. Ο ιδιοφυής, τρίτης γενιάς, χρυσοχόος, έκανε ανθρωπολογική μελέτη πάνω στα λίγα κατάλοιπα εργαλείων, οστών, κεράτων και έφτιαξε ένα σύγχρονο κόσμημα για τη γυναίκα, εικαστικό και εμπορικό ταυτόχρονα.Στη «Συλλογή Ίλιον», μετουσίωσε διαδήματα, κεφαλόδεσμους, σκουλαρίκια  από το θησαυρό του Πριάμου και μοτίβα υφαντικής,  σε νέες συνθέσεις βασιζόμενος στα σχέδια του Ερρίκου Σλήμαν (την αρχαιολογική δημοσίευση Ilios του 1880 για το θησαυρό της Τροίας, την ανακάλυψε ο Η.Λ. σε παλιό βιβλιοπωλείο με σπάνια βιβλία) .
Στην ενότητα  «Η Ιστορία του Ελληνικού Κοσμήματος», βρίσκουμε εννέα συλλογές με αφετηρία την τέχνη και την αρχιτεκτονική της προϊστορικής, της κλασικής και της βυζαντινής περιόδου. Καρφίτσες εμπνευσμένες από τα χελιδόνια των τοιχογραφιών  της Θήρας  και τα κέρατα της καθοσιώσεως των Μινωιτών,  σκουλαρίκια –χελιδονόψαρα  από μινωικά αγγεία, περιδέραια και βραχιόλια με τον διπλό πέλεκυ ( βραχιόλι μπράτσου με φίδια Μινωικής εποχής φόρεσε η Μελίνα Μερκούρη στη «Φαίδρα» το 1962). Σταυροί  και κοσμήματα με τα βυζαντινά μοτίβα του τρούλου, της αψίδας, των κιόνων, των τόξων, των προσόψεων των εκκλησιών, την κάτοψη του σταυροειδούς ναού,  των κεραμιδιών και  την υφή των ψηφιδωτών της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Στη «νεογεωμετρική συλλογή» ο Η.Λ. εμπνέεται από τα αγγεία, ωστόσο επεξεργάζεται το μοτίβο του συνεχούς μαιάνδρου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το εισαγάγει στο κόσμημα. Το όραμά του Η.Λ. ήταν να αναβιώσει την αρχαία ελληνική τέχνη  στο κόσμημα, κάτι που του εμφύσησε ο δάσκαλός του, πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας, Κων/νος Τσάτσος. Πέρα   από την αισθητική, στόχευσε και στην αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών χρυσοχοΐας του τόπου μας, φέρνοντας στο προσκήνιο αρχαίες τεχνικές όπως η κοκκίδωση και η συρματερή.
Στην ενότητα «Συλλογές εμπνευσμένες από ξένους πολιτισμούς», ξεδιπλώνονται  απρόσμενες μορφές σε χρυσό και πολύτιμες πέτρες από θυμιατά, μαγκάλια, μοτίβα καλαθοπλεκτικής, πιάτα, ενδύματα, αμφορείς ξένων,  παλιών  πολιτισμών, όπως τον Κέλτικο, τον Σκυθικό, των Βίκινγκς ,των Αγίων Τόπων, τον Προκολομβιανό, των Ιθαγενών της Αμερικής, τον Κυπριακό, ενώ  απέναντί τους λάμπουν πέντε κατηγορίες κοσμημάτων με τη μορφή πεταλούδων, αμπελόφυλλων, αγριοτριανταφυλλιάς, φύλλων ευκαλύπτου, κοχυλιών και δελφινιών από τις «Συλλογές εμπνευσμένες από τη Φύση».
Αλλά έχει και συνέχεια. Και τι συνέχεια!.. Πως θα σας φαινόταν αν φορούσατε μια καρφίτσα με τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο..ή την μορφή των κυττάρων των οστών στο μικροσκόπιο...ένα περιδέραιο με σχέδια διασταυρούμενων χρωματοσωμάτων, ένα βραχιόλι από μιτοχόνδρια ή σκουλαρίκια που φέρουν  τα ακτινωτά σχέδια από τον αμφιβληστροειδή των σπονδυλωτών? Ακούγονται περίεργα, αλλά, είναι υπέροχα πάνω σε λεπτοδουλεμένο χρυσάφι..αυτή είναι η συλλογή που εμπνέεται από τη βιολογία. Κάτω από το ίδιο σκεπτικό άντλησης ιδεών από τα επιτεύγματα της δεκαετίας του ΄70, βλέπουμε στο γειτονικό χώρο κοσμήματα με σύμβολα πλανητών, τροχιές ουρανίων σωμάτων και γαλαξιακές σπείρες από χρυσό, σοδαλίτη, ρουμπίνια (την τροχιά που ακολούθησε ο άνθρωπος στο ταξίδι του προς τη σελήνη και πάλι πίσω στη γη, δώρισε φιλοτεχνημένη σε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια ο Αριστοτέλης Ωνάσης στη Τζάκυ Κέννεντυ-Ωνάση). Την ίδια δεκαετία, ο Η.Λ.  έστρεψε την προσοχή του στο χορό και αξιοποίησε πάνω στον χρυσό φόρμες από παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς. Στην ενότητα «Ειδικές Αναθέσεις και Ιδιωτικές Συλλογές», βλέπουμε έργα για συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όπως τη δάδα για την  αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, ως ο μόνος χρυσοχόος που εντάχθηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, σχεδίασε ο ίδιος  το σπαθί που του απονεμήθηκε, εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελλάδα.
Στον δεύτερο όροφο φιλοξενούνται οι περιοδικές εκθέσεις. Αυτό το χρονικό διάστημα και μέχρι το Σεπτέμβριο, εκτίθενται  εικαστικά κοσμήματα σύγχρονων Ελλήνων σχεδιαστών, κατασκευασμένα με φόρμες, υλικά και χρώματα που υπακούουν σε συγκεκριμένο εννοιολογικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα όλα και φτιαγμένα με τόσο αναπάντεχα  υλικά. Αναφέρω εντελώς ενδεικτικά, για να μην γίνω κουραστική, τα κοσμήματα-εγκατάσταση από ξύλο καρυδιάς και οξιάς του Ανδρόνικου Σαγιάννου, το περιδέραιο από τα ρολλάκια –γλυκό νεραντζάκι (!) επιχρυσωμένου μπρούντζου της Ισμήνης Δουζένη, παντατίφ από μαύρα βότσαλα και χρυσό της Ντόλυς Μπουκογιάννη, τα περιδέραια από χειροποίητο χαρτί μουριάς, ασήμι και κλωστή της Μαρίας Γρηγορίου. Την εγκατάσταση-κόσμημα «Αποικίες Σώματος» της Γεωργίας Γκρεμούτη από μετάξι, ασήμι και  ατσάλι ..Την «Αναγεννώμενη Ευρώπη», σε μια μετάπλαση παραδοσιακών στοιχείων ..ντυμένη με μπρούτζο, σίτα, ημιπολύτιμους λίθους, βελούδα, χάντρες και μαργαριτάρια της Βούλας Καραμπατζάκη.
Κλείνοντας, επισημαίνω την ερευνητική βιβλιοθήκη  του ΜΚΗΛ, με σπάνιες εκδόσεις γύρω από το κόσμημα αλλά και ευρύτερη θεματολογία, που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου, κατόπιν ραντεβού. Επίσης , την παρουσία στο ισόγειο του Μουσείου ενός αυθεντικού εργαστήριου κοσμήματος, που λειτουργεί ως χώρος επίδειξης των βασικών τεχνικών της χρυσοχοΐας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Ίριδα Πλαϊτάκη του Μ.Κ.Η.Λ, που με ξενάγησε  και με ενημέρωσε διεξοδικά για όλα τα όμορφα που μοιράστηκα εδώ μαζί σας.
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι ένα πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Μαρία Πάστρα

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.
Κυριακή: 11.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

]]>
Εκτός Σχεδίου Tue, 09 Aug 2016 07:56:42 +0000
"ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΝΕΡΑΪΔΑ". ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7145:καλλιτεχνικη-περιπλανηση-το-πλοιο-νεραϊδα-του-στελιου-παναγιωτοπουλου http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7145:καλλιτεχνικη-περιπλανηση-το-πλοιο-νεραϊδα-του-στελιου-παναγιωτοπουλου

“H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης... Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή. Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και είμαι ζωγράφος.

Κάθε δεκαπενθήμερο, ημέρα Παρασκευή, παρουσιάζω από τη  στήλη «Καλλιτεχνική Περιπλάνηση», νέα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά »  ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία..τα «μικρά» και τα «μεγάλα».

Η σταχυολόγηση γίνεται ανάμεσα σε δρώμενα, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής  που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω.

Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες  του τεχνοκριτικού.

Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει... θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα,  θα επισκεφτούμε το Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας και το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου παρουσιάζονται εκθέματα γλυπτικής και χαρακτικής, αντιστοίχως.

Την  Πέμπτη 30 Ιουνίου  βρέθηκα στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, στα εγκαίνια της έκθεσης "Το πλοίο Νεράιδα" του γλύπτη Στέλιου Παναγιωτόπουλου (γλυπτό φωτογραφημένο από τον Πάρη Σαρρηκώστα).

Είναι μια δράση που συνδυάζει την καλλιτεχνική απόλαυση, με την συγκινητική ιστορική μνήμη και την ….εικαστική  ανακύκλωση!

Το επιβατηγό πλοίο "Νεράιδα" έχει μια εντυπωσιακή και πλούσια ζωή... (Οι νεότεροι θα έχουν δει το πλοίο στην ταινία «Το Παιδί και το Δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν).

Αρχικά ναυπηγήθηκε με το όνομα Laurana το 1939 στα ναυπηγεία Cantieri Navali Del Quarnaro στο τότε ιταλικό Fiume , χρησιμοποιήθηκε για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Αδριατική, ως διασωστικό σκάφος στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την κατάληψη από τους Βρετανούς , χρησιμοποιήθηκε ξανά για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη γραμμή Μάλτα- Συρακούσες.

Το 1949 αγοράστηκε από το Γιάννη Λάτση και  μετά από εκτεταμένες εργασίες επισκευής έκανε το πρώτο του ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου-λέει ο θρύλος- έγινε ανοιχτή ψηφοφορία για το όνομά του. Επικράτησε το όνομα «Νεράιδα», παραπέμποντας στον τόπο καταγωγής του μετέπειτα πρωθυπουργού Νικόλαου Πλαστήρα.

Το  «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού για 25 χρόνια περίπου, ενώ το 1974 αποσύρθηκε και παρέμεινε στη στεριά για περίπου 35 χρόνια, χωρίς να οδηγηθεί στη διάλυση, καθώς ο ιδιοκτήτης του, το θεωρούσε ως το τυχερό του καράβι.

Το 2007, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του καραβοκύρη του και μετά από απόφαση της «οικογένειάς του», το «Νεράιδα», άρχισε να μετασκευάζεται υπό την επίβλεψη του Σπύρου Λάτση. Από το καλοκαίρι του 2013,  το «Νεράιδα» λειτουργεί  ως πλωτό μουσείο, μια υπέροχη μαρτυρία  της χρυσής  εποχής της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Το 2016, η ζωή της «Νεράιδας», αναπάντεχα,  αποκτά  και μια άλλη διάσταση... από τον καλλιτέχνη Στέλιο Παναγιωτόπουλο, που, όπως σημειώνει ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης: «όταν του προτάθηκε να επιλέξει παλιά αντικείμενα του σκάφους ΝΕΡΑΙΔΑ,   ενθουσιάστηκε και μέσα στα παλιοσίδερα και άχρηστα ανταλλακτικά είδε κάτι που μόνον ένας γλύπτης θα μπορούσε να φανταστεί…

Το εργαστήρι του θα μπορούσε να είναι μικρό σιδηρουργείο,  πάγκος μαραγκού, ηλεκτρολόγου, τορναδόρου ακόμη και χειρουργείο. Για τα γλυπτά του χρησιμοποιεί όλων τα ειδών τα υλικά. Μάρμαρο, ξύλο, σίδερο, χαρτί, παλιά ανταλλακτικά, πλαστικά και οποιοδήποτε υλικό πέσει στα χέρια του θα υποστεί μία λεπτομερή χειρουργική επέμβαση, η οποία πέραν του ορατού αποτελέσματος έχει μίαν άλλη υπαινιχτική υπόσταση που σχετίζεται με την μεταφυσική και το επέκεινα…».

Ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος, πήρε τα μεταλλικά εξαρτήματα του πλοίου που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη μετατροπή του σε μουσείο και..έφτιαξε τα δικά του γλυπτά!

H επιμελήτρια της έκθεσης  Ίρις Κρητικού ξεδιπλώνει τις συνδηλώσεις του έργου στο ακόλουθο λυρικό  της κείμενο:
«Από ένα παιχνίδι της μοίρας που ξεκίνησε μέσα σε μια τρικυμία οδηγώντας σε μια γνωριμία ζωής, τα «σπλάχνα» του ιστορικού πλοίου Νεράιδα …..φυλαγμένα για χρόνια ευλαβικά σε ένα κοντέινερ, «ξαπλωμένα, να κείτονται όχι νεκρά, αλλά μάλλον κοιμισμένα...», όπως τρυφερά σημειώνει o ίδιος ο γλύπτης, βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στα αεικίνητα χέρια του Στέλιου Παναγιωτόπουλου. Παξιμάδια, βίδες, εξατμίσεις, έμβολα και άλλα «ιερά κατάλοιπα», σκεπασμένα ακόμη με την αύρα του μόχθου και τη χαρακτηριστική, μεταφυσική σχεδόν μυρωδιά από σκουριά, βρεγμένο ξύλο και αλάτι, μετατράπηκαν σε νέες οντότητες, μετουσιώθηκαν στα έμβια γλυπτά μιας ανεξίτηλης θαλασσινής περιπέτειας.
Τα έργα που προέκυψαν, αναφορά και φόρος τιμής σε μια ιδέα και σε ένα αέναο ταξίδι, ιδανικές οργανικές αυτοτέλειες με θαρραλέα κλίμακα που αν και υπακούουν εν μέρει στις βασικές αρχές της arte povera αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα αυτοτόνομο σκευοφυλάκιο μνήμης, έχουν πλέον αποκτήσει μιαν άλλη μορφή ζωής. Εγείροντας ίσως τη νοσταλγία μα, κυρίως, αψηφώντας τη λήθη.»
Μπορείτε να επισκεφτείτε "Το πλοίο Νεράιδα" έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου κάθε μέρα. Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή  10:00-14:00 & 17:00-21:00, γίνεται ξενάγηση από τον καλλιτέχνη. Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας,Λεωφόρος Ποσειδώνος και Σάκη Καράγεωργα 2.

Είσοδος ελεύθερη.

Αν το Σαββατοκύριακο σας βγάλει ο δρόμος στο Θησείο, μια θαυμάσια ιδέα είναι να επισκεφτείτε το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου θα   έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά πρωτότυπα έργα χαρακτικής , μοναδικά ή σε  ελάχιστο αριθμό αντιτύπων αλλά και να.. μυηθείτε στη μαγεία της τέχνης αυτής, στις μεθόδους και στις τεχνικές της: στο Παράρτημά του Μουσείου Ηρακλειδών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, η ομαδική έκθεση «Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα». Την  επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ. Παρουσιάζονται έργα οκτώ εικαστικών που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα: Ζαχαρία Αρβανίτη, Δέσποινας Κοταλακίδου, Kati Mahrt, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Άκη Πειρουνίδη, Μιλτιάδη Πεταλά,  Νίκου Σταυρακαντωνάκη, Florence Χρηστάκη.

Ο Μιχάλης Αρφαράς, μιλά με ευαισθησία για την ομαδική αυτή παρουσίαση: «Aποτελεί αφιέρωμα στη Χαρακτική, την αυθεντική μάνα της έντυπης τέχνης και τη μαγεία που τυλίγει αυτή την τόσο παλιά και πάντα νέα εικαστική έκφραση….

Η Χαρακτική γεννήθηκε μαζί με την Τυπογραφία την ιστορική εποχή της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Την στιγμή δηλαδή που δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες βάσεις για την διάδοση του Ουμανισμού σε όλον τον λατινικό κόσμο. Ο ελληνικός κόσμος ήταν τότε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό και ήρθε πολύ αργότερα σε επαφή με την Χαρακτική.

Η έντυπη τέχνη ακολούθησε μια παράλληλη αισθητική και τεχνολογική εξέλιξη με τις άλλες εικαστικές τέχνες. Διαφέρει πάντως από τη Ζωγραφική κυρίως στο ότι ο καλλιτέχνης δημιουργεί την μήτρα από την οποία θα τυπωθεί στη συνέχεια το έργο στο χαρτί. Το σύγχρονο χαρακτικό έργο προέρχεται συχνά από συνδυασμό τεχνικών, επομένως και από περισσότερες της μίας μήτρες. Κάθε χαρακτικό έργο αντιπροσωπεύει και μία συνομιλία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του.

Η Βαθυτυπία, γνωστή και ως Χαλκογραφία, η Λιθογραφία , οι Ξυλογραφίες, η Υψιτυπία και η Μεταξοτυπία που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Pop Art, είναι από τις σημαντικότερες τεχνικές. ..Σήμερα, σε μια περίοδο που τα Εικαστικά αποκτούν όλο και περισσότερο χαρακτήρα κοινωνιολογικής αντιπαράθεσης με την μορφή πολυδιάστατων εγκαταστάσεων και θεατρικών δρώμενων, έρχεται η αισθητικά και τεχνολογικά ανανεωμένη Χαρακτική να προσφέρει ποιοτικές εικαστικές εικόνες, οι οποίες λειτουργούν σαν κάθαρση από τον ωκεανό των φτηνών εικόνων γρήγορης κατανάλωσης που μας πνίγει καθημερινά».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την 18/9/2016.Παράλληλα  οργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις, όπως  διαλέξεις, εργαστήρια χαρακτικής  και μεταξοτυπίας, καθώς και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, το πρόγραμμα ξεναγήσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη  14/7, 16:30-17:30, Μιλτιάδης Πεταλάς
Πέμπτη 21/7, 16:30-17:30, Δέσποινα Κοταλακίδου
Πέμπτη 28/7, 16:30-17:30, Florence Χρηστάκη & Άκης Πειρουνίδης
Κόστος συμμετοχής στις ξεναγήσεις: 6 € κατ’ άτομο

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, τηλ.211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ,Απ. Παύλου 37, Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά

Γενική είσοδος:  5 €.

Πηγές:
Για "Το πλοίο Νεράιδα"
http://neraida.org
Δελτίο Τύπου με τα κείμενα των: Ίριδος Κρητικού, επιμελήτριας της έκθεσης  / Γιώργου Παπανικολάου, Δήμαρχου Γλυφάδας/Βαγγέλη Χρόνη, ποιητή
Στέλιος Παναγιωτόπουλος , καλλιτέχνης
Για τη «Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα»
http://www.art22.gr
http://www.athensvoice.gr
http://diastixo.gr
https://dictumfactumeu.wordpress.com

]]>
Εκτός Σχεδίου Fri, 08 Jul 2016 07:41:00 +0000
"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ": ΝΕΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ. http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7112:καλλιτεχνικη-περιπλανηση-η-νεα-εικαστικη-στηλη-με-την-ζωγραφο-μαρια-παστρα http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7112:καλλιτεχνικη-περιπλανηση-η-νεα-εικαστικη-στηλη-με-την-ζωγραφο-μαρια-παστρα

«H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης... Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα»( F.Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή.

Έχω λοιπόν την χαρά και την τιμή να εγκαινιάσω σήμερα στα Βριλησσιώτικα Νέα την στήλη «Καλλιτεχνική Περιπλάνηση».

Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και  είμαι ζωγράφος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα σας παρουσιάζω νέα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά »  ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία...τα «μικρά» και τα «μεγάλα».

Η σταχυολόγηση θα γίνεται ανάμεσα σε δρώμενα, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής  που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω.

Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες της τεχνοκριτικού για έναν τέτοιο ρόλο. Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει... θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα, θα δούμε όσα συμβαίνουν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στη γκαλερί "THE PULSE KOLONAKI" και στη γκαλερί "ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ".

Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα πλαίσια των Πτυχιακών Εξετάσεων, οι φοιτητές στήνουν τις διπλωματικές εργασίες τους.

Μετά την κρίση των έργων από τους διδάσκοντες καθηγητές, τα έργα εκτίθενται στο κοινό.

Θεωρώ την εμπειρία μοναδική και ποτέ δεν τη χάνω, καθώς παρατηρείς τη σύγχρονη  τέχνη να γεννιέται «στη βάση» και ανεξάρτητα από προσωπικές  προτιμήσεις ή κρίσεις, νομίζω είναι ένα μικρό ταξίδι που πάντα αφήνει μια όμορφη γεύση.

ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256, Ρέντης.

Έτσι, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, 10.00-19.00, μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο της σχολής, όπου στο χώρο του "Εργοστασίου" και στα εργαστήρια στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, θα δείτε ποικιλία έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις, video και ό,τι άλλο έχουν φιλοτεχνήσει οι φοιτητές της συγκεκριμένης εξεταστικής περιόδου.

Τα έργα της επόμενης εξεταστικής περιόδου, θα εκτεθούν την  Τετάρτη 29 Ιουνίου 15.00 - 19.00, καθώς και Πέμπτη και Παρασκευή 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 10.00-19.00 αντιστοίχως, επομένως έχετε από τώρα χρόνο να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας..

The Pulse Kolonaki Χάρητος 8, Κολωνάκι.

Συνεχίζω με την  γκαλερί  Τhe Pulse Kolonaki, όπου την  Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 20.00 σε μια συγκινητική εκδήλωση, παρουσιάστηκε η έκθεση “Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα - Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες.”

Το λεύκωμα εκδόθηκει σε 25 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τα οποία τα 20 διατέθηκαν στο κοινό.

Ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης επέλεξε και εικονογράφησε με την τέχνη της χαλκογραφίας 7 ποιήματα της ποιήτριας Κικής Δημουλά από το βιβλίο «Εύρετρα»:

«Ας κρυφτεί ο ήλιος, η μέρα θέλει σήμερα λιτά να ξοδευτεί», αναγράφεται στο ποίημα «Μονοήμερη μέρα» της Κικής Δημουλά. «Ο λυρισμός των στίχων γίνεται έμπνευση στο μυαλό του καλλιτέχνη και τον οδηγεί στη δημιουργία  αυτόφωτων, μαγικών εικόνων οι οποίες συνυπάρχουν με τις λέξεις ... και  ταξιδεύουν  τον θεατή σε μαγικά τοπία και ψυχικές διαδρομές του σώματος και του νου» .Στην έκθεση ήταν παρόντες η ποιήτρια και ο καλλιτέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 25η Ιουνίου.

Επίσης στο Κολωνάκι, στη  Γκαλερί Ευρυπίδης, συνεχίζεται έως τις 16 Ιουλίου ο εικαστικός διάλογος των καλλιτεχνών  Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, Μαριάννας Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ και  Κωνσταντίνου Πάτσιου  στην έκθεση με τίτλο «ΑΤΙΘΑΣΑ ΝΙΑΤΑ», με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και πολύ ενδιαφέροντα έργα ζωγραφικής, κολλάζ, σχεδίου, κατασκευών μεικτών τεχνικών.

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από μια νέα τεχνική σχεδίου με lazer που παρουσίασε στα έργα του ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη νέα γνώση, όπως μου τη μετέφερε σε συνομιλία μας ο εικαστικός: «Η χάραξη με laser είναι μια καινοτόμα μέθοδος που βασίζεται τόσο στην ψηφιακή αποτύπωση όσο και στον χειροποίητο σχεδιασμό και την επιμελημένη καθοδήγηση.

Με λίγα λόγια, κατασκευάζεις σχεδιαστικά ένα θέμα, το μετατρέπεις σε διανυσματικό αρχείο εικόνας (vector) και στην συνέχεια με αλλεπάλληλες μηχανικές συμπτώσεις η ακτίνα του laser "καίει" την ξύλινη επιφάνεια δημιουργώντας ανάγλυφη υφή. Για να επιτευχθεί ένα πλούσιο εικαστικό αποτέλεσμα με ποικιλία τόνων  και λεπτομέρεια, η διαδικασία απαιτεί πολλαπλές επαναλήψεις και χειρωνακτική ρύθμιση τόσο του χρόνου καψίματος όσο και της έντασης στην χάραξη. Στην διαδικασία επενεργεί καθοριστικά η φυσική υπόσταση του υλικού (κυτταρίνη του ξύλου) καθώς και η  ιδιαιτερότητα της υφής της επιφάνειας που αλλοιώνει την ψηφιακή εικόνα και έτσι το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά μοναδικό ».

Γκαλερί Ευρυπίδης, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι.

Πηγές:

http://www.asfa.gr

www.the-pulse.gr/ Δελτίο Τύπου/ http://www.artnews.gr

http://evripides-art.gr / Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Σας αποχαιρετώ για σήμερα, ευχόμενη ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο. Θα τα ξαναπούμε την μεθεπόμενη Παρασκευή, με προτάσεις για τις επόμενες καλλιτεχνικές διαδρομές.

Μαρία Πάστρα

www.mariapastra.gr


Η Μαρία Πάστρα γεννήθηκε   στην Αθήνα.

Σπούδασε  αρχικά Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάστηκε είκοσι τέσσερα  χρόνια ως στέλεχος κυρίως στον τομέα των πετρελαιοειδών της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, Όμιλος ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, έκανε σπουδές ζωγραφικής, από το 1999 ως το 2001 σε ομαδικά μαθήματα  με δάσκαλο τον Δανιήλ Σπυρόπουλο στο Κολλέγιο Αθηνών και  από το 2001  ως το 2006    με τον Γιώργο Ρόρρη στους χώρους τέχνης «Άποψη» και «Σημείο.

Από το 2006 ως το 2012  σπούδασε στην  Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας ζωγραφική με καθηγητή  τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη,  αγιογραφία, νωπογραφία και εγκαυστική με καθηγητή τον Παύλο Σάμιο και Πολυμέσα με το Μάνθο Σαντοριναίο.

Aπό το 2012 απασχολείται αποκλειστικά ως καλλιτέχνης δουλεύοντας στο εργαστήριό της  στα Βριλήσσια.

Χρησιμοποιεί  κυρίως λάδια, ακρυλικά, κερί, κάρβουνο  και μολύβι.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και δράσεις και έργα της  βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Στοιχεία επικοινωνίας:

http://www.mariapastra.gr

https://www.facebook.com/mpastr

]]>
Εκτός Σχεδίου Fri, 24 Jun 2016 06:09:19 +0000
Η ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΙΣΣΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ "ART ATHINA 2016". http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7036:η-βριλησσιωτισσα-εικαστικοσ-μαρια-παστρα-απο-σημερα-στο-art-athina-2016 http://vrilissia.eu/index.php?option=com_k2&view=item&id=7036:η-βριλησσιωτισσα-εικαστικοσ-μαρια-παστρα-απο-σημερα-στο-art-athina-2016 Η ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΤΙΣΣΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ

Στην Art Athina 2016 συμμετέχει η συμπολίτης μας εικαστικός κ. Μαρία Πάστρα με την ομάδα: "ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ" και  με τις "βαλίτσες τους".

Η Art Athina θα διαρκέσει από τις 26-29 Μαΐου 2016, στο γήπεδο του "TaeKwonDo" στο Φάληρο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Friday 27 May
15:00 – 21:00
Saturday 28 May
12:00 – 21:00
Sunday 29 May
12:00 – 21:00
Tickets at: www.viva.gr/tickets/festival/taekwondo/art-athina/.

Το έργο που δημοσιεύεται στη φωτογραφία ανήκει στην κ. Μαρία Πάστρα και έχει τίτλο: «Kύκλος»
Διαστάσεις: 40cm*25cm
Υλικά: Βαλιτσάκι από συνθετικό δέρμα, έξι σχέδια με μολύβι σε χαρτί, στέφανα, υφασμάτινα λουλούδια.

«Είναι περίεργο..μετά από τόσες διαδρομές, "επαναστάσεις" και ενδοσκοπήσεις.. εκεί ξαναγυρνάω. Οι πρώτες μου καταγραφές. Θείες σε δροσερές αυλές στα Μυκονιάτικα, καφές και λόγια ψιθυριστά, βλέμματα καρτερικά, βιολέτες και κουφέτα. Ανοίγω τη βαλίτσα όποτε πνίγομαι και νιώθω τη μυρωδιά μιας εποχής με άλλες ποιότητες. Είναι το οξυγόνο μου. Εντελώς απαραίτητο.»

]]>
Εκτός Σχεδίου Thu, 26 May 2016 11:54:29 +0000