Κυρ 9 Απρ 2017 07:00:28 μμ

Friday, 24 June 2016 08:09

"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ": ΝΕΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ.

Γραφει ο/η  Administrator
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψηφιστε)

«H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης... Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα»( F.Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή.

Έχω λοιπόν την χαρά και την τιμή να εγκαινιάσω σήμερα στα Βριλησσιώτικα Νέα την στήλη «Καλλιτεχνική Περιπλάνηση».

Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και  είμαι ζωγράφος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα σας παρουσιάζω νέα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά »  ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία...τα «μικρά» και τα «μεγάλα».

Η σταχυολόγηση θα γίνεται ανάμεσα σε δρώμενα, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής  που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω.

Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες της τεχνοκριτικού για έναν τέτοιο ρόλο. Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει... θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα, θα δούμε όσα συμβαίνουν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στη γκαλερί "THE PULSE KOLONAKI" και στη γκαλερί "ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ".

Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στα πλαίσια των Πτυχιακών Εξετάσεων, οι φοιτητές στήνουν τις διπλωματικές εργασίες τους.

Μετά την κρίση των έργων από τους διδάσκοντες καθηγητές, τα έργα εκτίθενται στο κοινό.

Θεωρώ την εμπειρία μοναδική και ποτέ δεν τη χάνω, καθώς παρατηρείς τη σύγχρονη  τέχνη να γεννιέται «στη βάση» και ανεξάρτητα από προσωπικές  προτιμήσεις ή κρίσεις, νομίζω είναι ένα μικρό ταξίδι που πάντα αφήνει μια όμορφη γεύση.

ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256, Ρέντης.

Έτσι, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, 10.00-19.00, μπορείτε να επισκεφτείτε το κτίριο της σχολής, όπου στο χώρο του "Εργοστασίου" και στα εργαστήρια στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, θα δείτε ποικιλία έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις, video και ό,τι άλλο έχουν φιλοτεχνήσει οι φοιτητές της συγκεκριμένης εξεταστικής περιόδου.

Τα έργα της επόμενης εξεταστικής περιόδου, θα εκτεθούν την  Τετάρτη 29 Ιουνίου 15.00 - 19.00, καθώς και Πέμπτη και Παρασκευή 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 10.00-19.00 αντιστοίχως, επομένως έχετε από τώρα χρόνο να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας..

The Pulse Kolonaki Χάρητος 8, Κολωνάκι.

Συνεχίζω με την  γκαλερί  Τhe Pulse Kolonaki, όπου την  Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 20.00 σε μια συγκινητική εκδήλωση, παρουσιάστηκε η έκθεση “Κική Δημουλά, 7 Ποιήματα - Τάκης Κατσουλίδης, 7 Χαλκογραφίες.”

Το λεύκωμα εκδόθηκει σε 25 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα από τα οποία τα 20 διατέθηκαν στο κοινό.

Ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης επέλεξε και εικονογράφησε με την τέχνη της χαλκογραφίας 7 ποιήματα της ποιήτριας Κικής Δημουλά από το βιβλίο «Εύρετρα»:

«Ας κρυφτεί ο ήλιος, η μέρα θέλει σήμερα λιτά να ξοδευτεί», αναγράφεται στο ποίημα «Μονοήμερη μέρα» της Κικής Δημουλά. «Ο λυρισμός των στίχων γίνεται έμπνευση στο μυαλό του καλλιτέχνη και τον οδηγεί στη δημιουργία  αυτόφωτων, μαγικών εικόνων οι οποίες συνυπάρχουν με τις λέξεις ... και  ταξιδεύουν  τον θεατή σε μαγικά τοπία και ψυχικές διαδρομές του σώματος και του νου» .Στην έκθεση ήταν παρόντες η ποιήτρια και ο καλλιτέχνης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 25η Ιουνίου.

Επίσης στο Κολωνάκι, στη  Γκαλερί Ευρυπίδης, συνεχίζεται έως τις 16 Ιουλίου ο εικαστικός διάλογος των καλλιτεχνών  Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, Μαριάννας Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ και  Κωνσταντίνου Πάτσιου  στην έκθεση με τίτλο «ΑΤΙΘΑΣΑ ΝΙΑΤΑ», με την επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη και πολύ ενδιαφέροντα έργα ζωγραφικής, κολλάζ, σχεδίου, κατασκευών μεικτών τεχνικών.

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από μια νέα τεχνική σχεδίου με lazer που παρουσίασε στα έργα του ο Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη νέα γνώση, όπως μου τη μετέφερε σε συνομιλία μας ο εικαστικός: «Η χάραξη με laser είναι μια καινοτόμα μέθοδος που βασίζεται τόσο στην ψηφιακή αποτύπωση όσο και στον χειροποίητο σχεδιασμό και την επιμελημένη καθοδήγηση.

Με λίγα λόγια, κατασκευάζεις σχεδιαστικά ένα θέμα, το μετατρέπεις σε διανυσματικό αρχείο εικόνας (vector) και στην συνέχεια με αλλεπάλληλες μηχανικές συμπτώσεις η ακτίνα του laser "καίει" την ξύλινη επιφάνεια δημιουργώντας ανάγλυφη υφή. Για να επιτευχθεί ένα πλούσιο εικαστικό αποτέλεσμα με ποικιλία τόνων  και λεπτομέρεια, η διαδικασία απαιτεί πολλαπλές επαναλήψεις και χειρωνακτική ρύθμιση τόσο του χρόνου καψίματος όσο και της έντασης στην χάραξη. Στην διαδικασία επενεργεί καθοριστικά η φυσική υπόσταση του υλικού (κυτταρίνη του ξύλου) καθώς και η  ιδιαιτερότητα της υφής της επιφάνειας που αλλοιώνει την ψηφιακή εικόνα και έτσι το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά μοναδικό ».

Γκαλερί Ευρυπίδης, Ηρακλείτου 10 & Σκουφά, Κολωνάκι.

Πηγές:

http://www.asfa.gr

www.the-pulse.gr/ Δελτίο Τύπου/ http://www.artnews.gr

http://evripides-art.gr / Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

Σας αποχαιρετώ για σήμερα, ευχόμενη ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο. Θα τα ξαναπούμε την μεθεπόμενη Παρασκευή, με προτάσεις για τις επόμενες καλλιτεχνικές διαδρομές.

Μαρία Πάστρα

www.mariapastra.gr


Η Μαρία Πάστρα γεννήθηκε   στην Αθήνα.

Σπούδασε  αρχικά Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάστηκε είκοσι τέσσερα  χρόνια ως στέλεχος κυρίως στον τομέα των πετρελαιοειδών της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, Όμιλος ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, έκανε σπουδές ζωγραφικής, από το 1999 ως το 2001 σε ομαδικά μαθήματα  με δάσκαλο τον Δανιήλ Σπυρόπουλο στο Κολλέγιο Αθηνών και  από το 2001  ως το 2006    με τον Γιώργο Ρόρρη στους χώρους τέχνης «Άποψη» και «Σημείο.

Από το 2006 ως το 2012  σπούδασε στην  Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας ζωγραφική με καθηγητή  τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη,  αγιογραφία, νωπογραφία και εγκαυστική με καθηγητή τον Παύλο Σάμιο και Πολυμέσα με το Μάνθο Σαντοριναίο.

Aπό το 2012 απασχολείται αποκλειστικά ως καλλιτέχνης δουλεύοντας στο εργαστήριό της  στα Βριλήσσια.

Χρησιμοποιεί  κυρίως λάδια, ακρυλικά, κερί, κάρβουνο  και μολύβι.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και δράσεις και έργα της  βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Στοιχεία επικοινωνίας:

http://www.mariapastra.gr

https://www.facebook.com/mpastr

Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 26 August 2016 10:11

Τελευταιο απο Administrator