Κυρ 9 Απρ 2017 07:00:26 μμ

Friday, 08 July 2016 09:41

"ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΝΕΡΑΪΔΑ". ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Γραφει ο/η  Administrator
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

“H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης... Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή. Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και είμαι ζωγράφος.

Κάθε δεκαπενθήμερο, ημέρα Παρασκευή, παρουσιάζω από τη  στήλη «Καλλιτεχνική Περιπλάνηση», νέα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά »  ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία..τα «μικρά» και τα «μεγάλα».

Η σταχυολόγηση γίνεται ανάμεσα σε δρώμενα, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής  που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω.

Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες  του τεχνοκριτικού.

Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει... θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα,  θα επισκεφτούμε το Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας και το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου παρουσιάζονται εκθέματα γλυπτικής και χαρακτικής, αντιστοίχως.

Την  Πέμπτη 30 Ιουνίου  βρέθηκα στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, στα εγκαίνια της έκθεσης "Το πλοίο Νεράιδα" του γλύπτη Στέλιου Παναγιωτόπουλου (γλυπτό φωτογραφημένο από τον Πάρη Σαρρηκώστα).

Είναι μια δράση που συνδυάζει την καλλιτεχνική απόλαυση, με την συγκινητική ιστορική μνήμη και την ….εικαστική  ανακύκλωση!

Το επιβατηγό πλοίο "Νεράιδα" έχει μια εντυπωσιακή και πλούσια ζωή... (Οι νεότεροι θα έχουν δει το πλοίο στην ταινία «Το Παιδί και το Δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν).

Αρχικά ναυπηγήθηκε με το όνομα Laurana το 1939 στα ναυπηγεία Cantieri Navali Del Quarnaro στο τότε ιταλικό Fiume , χρησιμοποιήθηκε για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Αδριατική, ως διασωστικό σκάφος στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά την κατάληψη από τους Βρετανούς , χρησιμοποιήθηκε ξανά για ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη γραμμή Μάλτα- Συρακούσες.

Το 1949 αγοράστηκε από το Γιάννη Λάτση και  μετά από εκτεταμένες εργασίες επισκευής έκανε το πρώτο του ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου-λέει ο θρύλος- έγινε ανοιχτή ψηφοφορία για το όνομά του. Επικράτησε το όνομα «Νεράιδα», παραπέμποντας στον τόπο καταγωγής του μετέπειτα πρωθυπουργού Νικόλαου Πλαστήρα.

Το  «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στη γραμμή του Αργοσαρωνικού για 25 χρόνια περίπου, ενώ το 1974 αποσύρθηκε και παρέμεινε στη στεριά για περίπου 35 χρόνια, χωρίς να οδηγηθεί στη διάλυση, καθώς ο ιδιοκτήτης του, το θεωρούσε ως το τυχερό του καράβι.

Το 2007, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του καραβοκύρη του και μετά από απόφαση της «οικογένειάς του», το «Νεράιδα», άρχισε να μετασκευάζεται υπό την επίβλεψη του Σπύρου Λάτση. Από το καλοκαίρι του 2013,  το «Νεράιδα» λειτουργεί  ως πλωτό μουσείο, μια υπέροχη μαρτυρία  της χρυσής  εποχής της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Το 2016, η ζωή της «Νεράιδας», αναπάντεχα,  αποκτά  και μια άλλη διάσταση... από τον καλλιτέχνη Στέλιο Παναγιωτόπουλο, που, όπως σημειώνει ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης: «όταν του προτάθηκε να επιλέξει παλιά αντικείμενα του σκάφους ΝΕΡΑΙΔΑ,   ενθουσιάστηκε και μέσα στα παλιοσίδερα και άχρηστα ανταλλακτικά είδε κάτι που μόνον ένας γλύπτης θα μπορούσε να φανταστεί…

Το εργαστήρι του θα μπορούσε να είναι μικρό σιδηρουργείο,  πάγκος μαραγκού, ηλεκτρολόγου, τορναδόρου ακόμη και χειρουργείο. Για τα γλυπτά του χρησιμοποιεί όλων τα ειδών τα υλικά. Μάρμαρο, ξύλο, σίδερο, χαρτί, παλιά ανταλλακτικά, πλαστικά και οποιοδήποτε υλικό πέσει στα χέρια του θα υποστεί μία λεπτομερή χειρουργική επέμβαση, η οποία πέραν του ορατού αποτελέσματος έχει μίαν άλλη υπαινιχτική υπόσταση που σχετίζεται με την μεταφυσική και το επέκεινα…».

Ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος, πήρε τα μεταλλικά εξαρτήματα του πλοίου που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη μετατροπή του σε μουσείο και..έφτιαξε τα δικά του γλυπτά!

H επιμελήτρια της έκθεσης  Ίρις Κρητικού ξεδιπλώνει τις συνδηλώσεις του έργου στο ακόλουθο λυρικό  της κείμενο:
«Από ένα παιχνίδι της μοίρας που ξεκίνησε μέσα σε μια τρικυμία οδηγώντας σε μια γνωριμία ζωής, τα «σπλάχνα» του ιστορικού πλοίου Νεράιδα …..φυλαγμένα για χρόνια ευλαβικά σε ένα κοντέινερ, «ξαπλωμένα, να κείτονται όχι νεκρά, αλλά μάλλον κοιμισμένα...», όπως τρυφερά σημειώνει o ίδιος ο γλύπτης, βρέθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στα αεικίνητα χέρια του Στέλιου Παναγιωτόπουλου. Παξιμάδια, βίδες, εξατμίσεις, έμβολα και άλλα «ιερά κατάλοιπα», σκεπασμένα ακόμη με την αύρα του μόχθου και τη χαρακτηριστική, μεταφυσική σχεδόν μυρωδιά από σκουριά, βρεγμένο ξύλο και αλάτι, μετατράπηκαν σε νέες οντότητες, μετουσιώθηκαν στα έμβια γλυπτά μιας ανεξίτηλης θαλασσινής περιπέτειας.
Τα έργα που προέκυψαν, αναφορά και φόρος τιμής σε μια ιδέα και σε ένα αέναο ταξίδι, ιδανικές οργανικές αυτοτέλειες με θαρραλέα κλίμακα που αν και υπακούουν εν μέρει στις βασικές αρχές της arte povera αποτελούν κατά κύριο λόγο ένα αυτοτόνομο σκευοφυλάκιο μνήμης, έχουν πλέον αποκτήσει μιαν άλλη μορφή ζωής. Εγείροντας ίσως τη νοσταλγία μα, κυρίως, αψηφώντας τη λήθη.»
Μπορείτε να επισκεφτείτε "Το πλοίο Νεράιδα" έως και την Κυριακή 17 Ιουλίου κάθε μέρα. Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή  10:00-14:00 & 17:00-21:00, γίνεται ξενάγηση από τον καλλιτέχνη. Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας,Λεωφόρος Ποσειδώνος και Σάκη Καράγεωργα 2.

Είσοδος ελεύθερη.

Αν το Σαββατοκύριακο σας βγάλει ο δρόμος στο Θησείο, μια θαυμάσια ιδέα είναι να επισκεφτείτε το Μουσείο Ηρακλειδών, όπου θα   έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά πρωτότυπα έργα χαρακτικής , μοναδικά ή σε  ελάχιστο αριθμό αντιτύπων αλλά και να.. μυηθείτε στη μαγεία της τέχνης αυτής, στις μεθόδους και στις τεχνικές της: στο Παράρτημά του Μουσείου Ηρακλειδών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, η ομαδική έκθεση «Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα». Την  επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής της ΑΣΚΤ. Παρουσιάζονται έργα οκτώ εικαστικών που ζουν κι εργάζονται στην Αθήνα: Ζαχαρία Αρβανίτη, Δέσποινας Κοταλακίδου, Kati Mahrt, Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, Άκη Πειρουνίδη, Μιλτιάδη Πεταλά,  Νίκου Σταυρακαντωνάκη, Florence Χρηστάκη.

Ο Μιχάλης Αρφαράς, μιλά με ευαισθησία για την ομαδική αυτή παρουσίαση: «Aποτελεί αφιέρωμα στη Χαρακτική, την αυθεντική μάνα της έντυπης τέχνης και τη μαγεία που τυλίγει αυτή την τόσο παλιά και πάντα νέα εικαστική έκφραση….

Η Χαρακτική γεννήθηκε μαζί με την Τυπογραφία την ιστορική εποχή της ευρωπαϊκής Αναγέννησης. Την στιγμή δηλαδή που δημιουργήθηκαν οι απαιτούμενες βάσεις για την διάδοση του Ουμανισμού σε όλον τον λατινικό κόσμο. Ο ελληνικός κόσμος ήταν τότε κάτω από τον οθωμανικό ζυγό και ήρθε πολύ αργότερα σε επαφή με την Χαρακτική.

Η έντυπη τέχνη ακολούθησε μια παράλληλη αισθητική και τεχνολογική εξέλιξη με τις άλλες εικαστικές τέχνες. Διαφέρει πάντως από τη Ζωγραφική κυρίως στο ότι ο καλλιτέχνης δημιουργεί την μήτρα από την οποία θα τυπωθεί στη συνέχεια το έργο στο χαρτί. Το σύγχρονο χαρακτικό έργο προέρχεται συχνά από συνδυασμό τεχνικών, επομένως και από περισσότερες της μίας μήτρες. Κάθε χαρακτικό έργο αντιπροσωπεύει και μία συνομιλία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του.

Η Βαθυτυπία, γνωστή και ως Χαλκογραφία, η Λιθογραφία , οι Ξυλογραφίες, η Υψιτυπία και η Μεταξοτυπία που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Pop Art, είναι από τις σημαντικότερες τεχνικές. ..Σήμερα, σε μια περίοδο που τα Εικαστικά αποκτούν όλο και περισσότερο χαρακτήρα κοινωνιολογικής αντιπαράθεσης με την μορφή πολυδιάστατων εγκαταστάσεων και θεατρικών δρώμενων, έρχεται η αισθητικά και τεχνολογικά ανανεωμένη Χαρακτική να προσφέρει ποιοτικές εικαστικές εικόνες, οι οποίες λειτουργούν σαν κάθαρση από τον ωκεανό των φτηνών εικόνων γρήγορης κατανάλωσης που μας πνίγει καθημερινά».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την 18/9/2016.Παράλληλα  οργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις, όπως  διαλέξεις, εργαστήρια χαρακτικής  και μεταξοτυπίας, καθώς και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, το πρόγραμμα ξεναγήσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη  14/7, 16:30-17:30, Μιλτιάδης Πεταλάς
Πέμπτη 21/7, 16:30-17:30, Δέσποινα Κοταλακίδου
Πέμπτη 28/7, 16:30-17:30, Florence Χρηστάκη & Άκης Πειρουνίδης
Κόστος συμμετοχής στις ξεναγήσεις: 6 € κατ’ άτομο

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, τηλ.211 01 26 486 / E: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ,Απ. Παύλου 37, Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά

Γενική είσοδος:  5 €.

Πηγές:
Για "Το πλοίο Νεράιδα"
http://neraida.org
Δελτίο Τύπου με τα κείμενα των: Ίριδος Κρητικού, επιμελήτριας της έκθεσης  / Γιώργου Παπανικολάου, Δήμαρχου Γλυφάδας/Βαγγέλη Χρόνη, ποιητή
Στέλιος Παναγιωτόπουλος , καλλιτέχνης
Για τη «Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα»
http://www.art22.gr
http://www.athensvoice.gr
http://diastixo.gr
https://dictumfactumeu.wordpress.com

Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 26 August 2016 10:11

Τελευταιο απο Administrator