Κυρ 9 Απρ 2017 07:00:15 μμ

Friday, 07 October 2016 15:09

"ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Γραφει ο/η  Administrator
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψηφιστε)

"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ".

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΤΡΑ

Ζωγράφος.

“H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης. Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

“Ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο ταξιδιώτες θα φτάσουν σε ένα μικρό σιωπηλό χωριό… πεινάνε μα κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε. Οι δύο φίλοι όμως θα καταφέρουν όχι μόνο να βρουν φαί αλλά να ταΐσουν και όλο το χωριό… με ένα μαγικό συστατικό: τις ιστορίες που ξυπνάνε την ανάγκη μας για συντροφιά…”

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στην Αθήνα, κυκλοφορούν παραμυθατζούδες , που μοιράζουν μαγικά ξόρκια για τις σκοτεινές, κακές δυνάμεις και πολύχρωμα όνειρα για έναν ομορφότερο κόσμο.Η ζωή είναι μαγική, όταν την αντικρύζεις μέσα από τα παραμύθια.

Η ομάδα  “Χείλια… λένε παραμύθια “, τρεις νέες αφηγήτριες “ζεσταίνουν την καρδιά, με γεύσεις, αρώματα και κεφάτα τραγούδια… ιστορίες με μυστήριο, παιδικότητα, χιούμορ, περιπέτεια και μαγεία..” σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους, γειτονιές.
Αυτή τη φορά, “μια παραμυθόσουπα” θα φτιαχτεί στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” με την αφηγηματική ενότητα "Μια κατσαρόλα παραμύθια”, και σίγουρα θα γίνεται όλο και πιο νόστιμη όταν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, συνεργαστείτε στο μοίρασμα των ονείρων.
Μια θερμή αντιπρόταση σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει αντικαταστήσει,παντελώς  πολλές φορές, την άμεση επαφή και επικοινωνία.Η αφήγηση, που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, διανθίζεται με τραγούδια, με παραδοσιακά αινίγματα και με ένα «Κυνήγι Μαγικών Λέξεων» όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν.
Η δράση αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” που συν διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, τον Οργανισμό  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα με στόχο να βοηθήσει  μέσω της τέχνης τις υποβαθμισμένες περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.Τελικά, εξελίχθηκε  σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ.Tο μικρό Παρίσι των Αθηνών το 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ  το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στην rive gauche  στο μεταπολεμικό  Παρίσι.Φέτος έχει θέμα «Ομάδα και Τέχνες»  (“l'esprit d'équipe et les arts”)..κατά πόσο η «ομάδα» ως θέμα έμπνευσης και  ως δομή συνεργατικής δημιουργίας μπορούν να ενισχύσουν την εξέλιξη των τεχνών;

Το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 16 Οκτωβρίου, στις περιοχές γύρω από την πλατεία Βάθης  και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης και τις γειτονιές κάτω από την πλατεία Ομονοίας.
Εικαστικές εκθέσεις, φωτογραφία, παραμύθια και αφηγήσεις, εργαστήρια χειροτεχνίας, θέατρο και βαριετέ, street art, performances, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά παιχνίδια, petanque, σκάκι, facepainting, συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους .Πάνω από 500 καλλιτέχνες , έλληνες και ξένοι, θα παρελάσουν σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία, σε δρόμους, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί , μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά και ιστορικά κτίρια και εναλλακτικούς χώρους.

Στις πιο αδικημένες περιοχές του κέντρου,εκεί  όπου συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, η κουλτούρα των μεταναστών και των ταξιδιωτών και  που οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα , εκεί ξεφυτρώνει η αθηναϊκή “Μονμάρτη”.

Κατά τη διάρκεια ειδικά του σαββατοκύριακου, θα γίνουν πολλές δράσεις και αξίζει να παρακολουθήσετε κάποιες από αυτές. Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα για το μικρό Παρίσι 2016 εδώ.
Page 1

Page 2
Page 3 Page 4
Page 5 Page 6
Page 7 Page 8
Page 9 Page 10
Page 11 Page 12
Page 13 Page 14
Page 15 Page 16
Page 17 Page 18
Page 19 Page 20
Page 21 Page 22
Page 23 Page 24
Page 25 Page 26
Page 27 Page 28
Page 29 Page 30
Page 31 Page 32
Page 33 Page 34
Page 35 Page 36

Η αφηγηματική δράση "Μια κατσαρόλα παραμύθια” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου,19μμ, στον Πολυχώρο Συμμετοχή, Ακομινάτου 61.
Διάρκεια: 65'
Είσοδος: 6 ευρώ

Σας εύχομαι μετά από τα παραπάνω….ένα πραγματικά πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Πηγές
Μια κατσαρόλα παραμύθια..στο μικρό Παρίσι των Αθηνών
(https://www.facebook.com/events/995649943880676)
https://el-gr.facebook.com/Petit-Paris-d-Athènes-το-μικρό-Παρίσι-των-Αθηνών
http://www.culturenow.gr
http://www.iefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Friday, 14 October 2016 12:25

Τελευταιο απο Administrator