Κυρ 9 Απρ 2017 07:00:10 μμ

Friday, 11 November 2016 21:26

Λογοτεχνικές Εικονογραφίες. Έκθεση σύγχρονης Τέχνης στο “Γιαπί” της ΑΚΤ-ειν στο Κορωπί.

Γραφει ο/η  Administrator
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ.

Επιμελείται η Μαρία Πάστρα, ζωγράφος.

100 καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, εμπνέονται και δημιουργούν από λογοτεχνικά κείμενα.

 

H τέχνη είναι η κατάφαση, η ευλογία και η αποθέωση της ύπαρξης..Πλησιάζει, σαν λυτρωτική και θεραπεύτρα μάγισσα» ( F. Nietzsche).

Η τέχνη κάνει τη ζωή μας υποφερτή. Ονομάζομαι Μαρία Πάστρα και είμαι ζωγράφος. Κάθε δεκαπενθήμερο, παρουσιάζω στα «Βριλησσιώτικα Νέα», δρώμενα από τον χώρο των τεχνών, από τα «σημαντικά » ή από τα παραλειπόμενα, τα σοβαρά και τα αστεία..τα «μικρά» και τα «μεγάλα». Η σταχυολόγηση γίνεται ανάμεσα σε εκδηλώσεις, κυρίως εκθέσεις ζωγραφικής που έχω επισκεφτεί ή πρόκειται να δω. Ο σκοπός της στήλης δεν είναι η αξιολόγηση των καλλιτεχνικών συμβάντων, δεν διαθέτω άλλωστε τις δεξιότητες του τεχνοκριτικού. Η επιδίωξή μου είναι η επικοινωνία μαζί σας. Αν μπορέσω, με λόγια απλά και καθημερινά, να μοιραστώ με κάποιους από τους αναγνώστες, τις εμπειρίες του δικού μου αισθητικού μικρόκοσμου και την απόλαυση που αυτός μου προσφέρει..θα είμαι παραπάνω από ευτυχής.

Σήμερα, θα σας ξεναγήσω σε κάτι λίγο διαφορετικό, αλλά πολύ “σύγχρονο” και σίγουρα ενδιαφέρον.... γέννημα και αναγκαιότητα και παιδί των καιρών που ζούμε:Η Ακτ-ειν είναι μια κοινωνική, συνεταιριστική , μη κερδοσκοπική επιχείρηση στο Κορωπί (ΚΟΙΝΣΕΠ) , με στόχο την επιδίωξη και την εξυπηρέτηση του συλλογικού οφέλους και των κοινωνικών συμφερόντων.

Έχοντας ως βασική πεποίθηση πως “είναι θέμα πολιτισμού η αντιμετώπιση των ανθρώπων που για οποιοδήποτε λόγο, έκαναν κάποια στιγμή λάθος στη ζωή τους” και αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, που είναι θύματα κοινωνικών διακρίσεων λόγω πρότερης παραβατικής συμπεριφοράς ή βρίσκονται σε αδύναμη θέση, ο Συνεταιρισμός προωθεί την ένταξη στην οικονομική,την κοινωνική ζωή και την ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας ατόμων που ανήκουν τόσο στις Ευάλωτες όσο και τις Ευπαθείς Ομάδες Πληθυσμού.

Άτομα απεξαρτημένα από ουσίες, οροθετικοί, αποφυλακισμένοι, άνεργοι και άστεγοι και άτομα με ψυχικές ή σωματικές αναπηρίες, στο Ακτ-ειν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητε ς, να καταρτιστούν και να εργαστούν, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός ασκεί οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Στα πλαίσια του πολιτιστικού τομέα, στον ενοικιαζόμενο Πολυχώρο της Ακτ-ειν στο Κορωπί, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενούνται εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικά δρώμενα, ομιλίες, παρουσιάσεις, ποικίλες δράσεις και συναυλίες με πρόσωπα και καλλιτέχνες γνωστούς και αγαπητούς στο ευρύ κοινό, ποιητικές βραδιές.

Η Ακτ-ειν, μέσα σε ενάμιση μόνο χρόνο από τη δημιουργία της, έχει ήδη καταφέρει δημιουργώντας ένα θελκτικό περιβάλλον, να αποτελεί πόλο έλξης, πολιτιστικό στέκι για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, επέλεξα να περιηγηθούμε στην Ακτ-ειν , όπου από την 1η Οκτωβρίου, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "Λογοτεχνικές Εικονογραφίες”.Την έκθεση αυτή εμπνεύστηκε , διοργάνωσε, επιμελήθηκε και.."έτρεξε" ο συλλέκτης Kostis Schizakis, αρχικά στο “Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου», στο χώρο τέχνης που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στο Ηράκλειο Κρήτης. Η έκθεση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάϊο του 2016. Στη συνέχεια , μεταφέρθηκε στον Πολυχώρο του Ακτ-ειν, όπου εκτίθεται μέχρι και την 16 Νοεμβρίου.

Πάνω από εκατό καλλιτέχνες, εγχώριοι και ξένοι, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι,αφέθηκαν ελεύθεροι να διαλέξουν ένα λογοτεχνικό κείμενο και να το αποδώσουν εικαστικά. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και αυτό το αποδεικνύει η μεγάλη επισκεψιμότητα της έκθεσης τόσο στην πρώτη παρουσίαση στο Ηράκλειο όσο και στο Κορωπί , ειδικά κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ξεναγήσεων όπου τα έργα αναλύονται και επεξηγούνται διεξοδικά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι και τις δυο εκθέσεις επισκέφτηκαν πολλά σχολεία και οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα έργα τέχνης.

Αν πάτε κι εσείς.. σε μια χορταστική, απολαυστική διαδρομή δυο επιπέδων, θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικούς κόσμους που απέχουν όμως, μιλώντας με φυσικούς όρους, ελάχιστα μεταξύ τους .. . Αξίζει να διαβάσετε με προσοχή τα κλασσικά λογοτεχνικά αποσπάσματα δίπλα από το κάθε έργο δημιουργώντας τις δικές σας εικόνες και μετά… να δείτε αυτό που έφτιαξε ο καλλιτέχνης.

Ή αντίστροφα, έχοντας πρώτα τη χαρά της θέασης, το πανηγύρι των ματιών, να προσπαθήσετε να μαντέψετε το μήνυμα και να γυρίσετε να διερευνήσετε ποιά ήταν η αφορμή για αυτό και να ταξιδέψετε μέσα από το κείμενο. Προσωπικά τα έκανα και τα δυο..πότε τη μια και πότε την άλλη μέθοδο, σαν ένα παιχνίδι της φαντασίας. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα μια έκπληξη για μένα.

Εικαστικές αποδόσεις διαφορετικές σε περιεχόμενο, σύλληψη, τεχνική, τεχνοτροπία , ύφος, υλικά.. γιατί ο κάθε καλλιτέχνης, ο κάθε άνθρωπος τελικά, είναι πραγματικά ένα μοναδικό σύμπαν: Ο “Ασιάτης” της Ευγενίας Φακίνου που ανακατεύει τα χρώματα των μπαχαρικών καμωμένος ρεαλιστικότατα με λάδι σε μουσαμά, γεμάτος “με χρώματα και αρώματα” , δίπλα ένα παλλόμενο σώμα με τις φλέβες του, με το “άνθος του θηλυκού φύλ(λ)ου” πάνω του, μολύβι σε χαρτί , από τις σελίδες του “Άρώματος” του Πάτρικ Ζίσκιντ. Τρομοκρατημένοι , κωμικοτραγικοί βασιλιάδες, όταν ο καθένας “μένει γυμνός μπροστά στην αλήθεια του “, μια εικονογραφική προσέγγιση των ανθρώπινων ψευδαισθήσεων, με αφορμή την σαρκαστική Λιλή Ζωγράφου στο “Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο , παρακαλώ?”

Οι “Χίλιες και μια νύχτες”, η ξύλινη φιγούρα της Χαλιμάς να κινείται “εκστασιασμένη” με το κόκκινο χρυσοποίκιλτο φόρεμά της στο μπλε ξυλόγλυπτο της ανατολίτικης νύχτας και γύρω της να στροβιλίζονται ολόχρυσα παραμύθια.
Οι “Τρεις Σωματοφύλακες” , σε καμβά με ακρυλικό και φωτογραφία μαζί .Η “Χελώνα κι ο Λαγός”, του Αίσωπου, κολάζ χαρακτικό σε χαρτί, με μια καθαρή “αίσθηση φυσικού περιβάλλοντος”.Πιο κάτω η αλλοφροσύνη του Δον Κιχώτη καθώς “βλέπει” τα έθνη όλου του κόσμου να τον καταδιώκουν, αποτυπωμένη σε ένα τρελό βλέμμα πάνω σε χαρτί, με σκόνες, ακρυλικά, χλωρίνη και μολύβι.Το χαρακτηριστικό άνυδρο τοπίο του αμερικάνικου νότου του ξενιτεμού, με τη μελαγχολία που το περιγράφει στα “Σταφύλια της οργής” του ο Τζων Στάινμπεκ, φτιαγμένο με σκόνες αγιογραφίας και κόλλα σε χαρτί.

Ο “μπάτης”, “σε μια ανθρωπομορφική απεικόνιση που έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική παράδοση και συνεχίζεται στην λαική μας παράδοση”, φτιαγμένος με ακρυλικό σε χαρτί με αφορμή τον “Τρελαντώνη” της Πηνελόπης Δέλτα.Ο Άμλετ “αγγίζοντας την ιδέα του θανάτου”, σκεπτόμενος αν αξίζει να ζει κανείς και η “μορφή της Οφηλίας μέσα στο νερό πνιγμένης”, στον ίδιο πίνακα με τους ζεστούς , καφέ τόνους των χειμωνιάτικων φύλλων, “στον ίδιο χώρο που αλληγορικά είναι το νερό” και το κρανίο ως ” αίτιο των συναισθημάτων”.

Στις “Αναμνήσεις από το υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι, μια σπαρακτική αντρική μορφή αποξενωμένη από τον κόσμο μας κυττά πάνω από τον ώμο, μια καρέκλα, η άποψη ενός άδειου τραπεζιού και τα έρημα σκαλιά του υπογείου εντείνουν την αίσθηση της μοναξιάς.Το αντρειωμένο γιούσουρι, χαρακτικό σε χαρτί, από τα “Λόγια της Πλώρης” του Καρκαβίτσα.Λάδι και κολάζ σε καμβά για τον “Ψεύτη παππού” της Άλκης Ζέη, σε μια προσπάθεια της ζωγράφου να γεφυρωθεί “το πραγματικό με το ονειρικό” και “την ελπίδα να μείνει αλώβητη η παιδική αγνότητα, να μην πληγωθεί η δύναμη για ζωή”.

Η “Τζαίην Έϊρ “ της Σαρλότ Μπροντέ, μικτή τεχνική σε χαρτί, μαύρο φόρεμα και κολάζ πολύχρωμου μπουκέτου, με τη ζωγράφο να αποδίδει “την αντίσταση του βλέμματος στους περιορισμούς”.Οι “Εκλάμψεις” του Ρεμπώ..” ω γλύκες, ω κόσμε, ω μουσική” ..σε μια μεικτή τεχνική μεταξοτυπίας και μονοτυπίας που αποτυπώνει μια “φύση συμπαντική που εκρήγνυται και λάμπει άναρχα στους δρόμους του χαρτιού”.Με αυγοτέμπερα σε χειροποίητο χαρτί Κορέας , στο κάτω μέρος του πίνακα τον μικροσκοπικό κωμικό βασιλιά και γύρω γύρω σαν κοράκια τους ασπρόμαυρους θηριώδεις αυλοκόλακες, να “επαινούν το τίποτα” περνά το μήνυμα με αφορμή “Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα” του Άντερσεν.” Οι τρεις αδελφές “ του Τσέχωφ, με “την τονική κλίμακα της σαγκίνας στο γκρίζο φόντο” και μολύβια σε χαρτί να μεταφέρεται “ η αίσθηση της νοσταλγίας του κύκλου της ζωής και της ανώφελης ανεκπλήρωτης προσμονής”.

Μολύβια σε χαρτί που γράφουν αφηρημένες όμως γραμμές , αποδίδουν ένα μπουκέτο από τα “Τα λουλούδια της Χιροσίμα” της Ε ντίτα Μόρρις , ως “το μόνο που μπορεί να σταθεί όρθιο απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα”, τη Μνήμη.
Θα μπορούσα να συνεχίσω ώρες, να περιγράψω όλα τα έργα ανεξαιρέτως, νομίζω όμως πως θα γίνω υπερβολική, αν δεν έγινα ήδη.
Εξάλλου, θα αφαιρέσω το στοιχείο της έκπληξης για όσους από τους αναγνώστες μας αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο του Ακτ-ειν.

Όσοι πάτε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, παράλληλα με την έκθεση, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τον Μάνο Ελευθερίου να απαγγέλει ποιήμαα και γράμματα του μεσοπολέμου και το Φοίβο Δεληβοριά να διατρέχει την ίδια χρονική περίοδο με τραγούδια εποχής, σε ένα παιχνίδι λόγου και μουσικής αναμεταξύ τους.

Η είσοδος για τη συναυλία είναι 10 ευρώ /άτομο και 5 ευρώ /ποτό ως ελάχιστη κατανάλωση, ώρα 21 μμ.

ΑΚΤ-ειν
Ερμή Σουρλαντζή 14
Κορωπί
http://www.akt-ein.gr
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
2106627470

Στο σημείο αυτό θα σας αποχαιρετήσω. Θα συναντηθούμε μέσα από δω ξανά το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και πολύχρωμο Σαββατοκύριακο!

Πηγές:

Κωστής Σχιζάκης, ιδρυτής Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου Κρήτης
Κοσμάς Βεκρής-πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΤ-ειν
http://www.akt-ein.gr
Μέσα σε εισαγωγικά είναι αποσπάσματα από τα κείμενα με τα οποία οι καλλιτέχνες συνοδεύουν τα έργα τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Thursday, 17 November 2016 10:00

Τελευταιο απο Administrator