Κυρ 9 Απρ 2017 06:57:52 μμ

Saturday, 04 March 2017 14:11

Θέατρο: "ο γενικός γραμματεύς" από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού.

Γραφει ο/η  Administrator
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο γενικός γραμματεύς

Κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη

Η κατάκτηση της θέσης του γενικού γραμματέα από έναν επαρχιώτη δίνει αφορμή στον συγγραφέα να σχολιάσει μεδιασκεδαστικό τρόπο τη μεγαλομανία των επαρχιωτών

Ο Λάμπρος, ένας αγράμματος αλλά πλούσιος επαρχιώτης επιδιώκει μέσα από την υποστήριξή του στον τοπικό βουλευτή, μια θέση στο δημόσιο που θα του εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη μεγάλη ζωή και τα αξιώματα στην πρωτεύουσα.

Βασικός υποστηρικτής του στο όραμα αυτό, η φαντασμένη γυναίκα του, Πηνελόπη, που επίσης προσβλέπει ένα μεγάλο αξίωμα για τον άντρα της.

Όσο ο σύζυγός της θα προσπαθεί να εισχωρήσει στο διεφθαρμένο κράτος και στους μηχανισμούς του πελατειακού συστήματος, η ίδια θα περιφέρεται στα αριστοκρατικά σαλόνια.

Ένθερμη υποστήριξη βρίσκει και από όλη του την οικογένεια που ήδη έχει ετοιμαστεί να εγκαταλείψει την επαρχία.

Η σάτιρα του Ηλία Καπετανάκη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζεται ως τις 4 Μαρτίου λόγω μεγάλης επιτυχίας

Γραμμένη τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, η κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη, «Ο Γενικός Γραμματεύς», αποτελεί περίτρανη απόδειξη της συνέχειας της φυλής.

Καθώς τη φυλλομετράς, όλα τα κακά της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής –νεποτισμός, πελατειακές σχέσεις, διαφθορά και οργιώδης άγνοια- ποτίζουν τις σελίδες σαν λεκέδες.

Το «Γενικό Γραμματέα», έργο πολιτικής κριτικής με ισχυρή δόση σάτιρας επέλεξε η Σοφία Μαραθάκη και η ομάδα της ΑΤΟΝΑλ για την πρώτη συνεργασία τους με το Εθνικό Θέατρο.

Η καλή σκηνοθέτις που μας έδωσε το επιτυχημένο «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί» αναδομεί το έργο σαν μια σύγχρονη οπερέτα, με άξονα την μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού, πλοτίζοντάς το με στοιχεία σλάπστικ, απόλυτα ταιριαστά στο έργο του Καπετανάκη.

Μέσα από την ξέφρενη εναλλαγή ρόλων και μασκών, σχηματίζεται η απόλυτα χιουμοριστική εικόνα της Ελλάδα του 1890, όπου η αφέλεια και η αθωότητα πάνε χέρι-χέρι με την απάτη και την υποκρισία· μια εικόνα που ελάχιστα απέχει από τη σημερινή.

H ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου Μουσική - Μουσική Διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ρένα Κυπριώτη, Σοφία Μαραθάκη, Λεονάρδος Μπατής, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Νικόλας Χανακούλας Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ

Εθνικό Θέατρο – Πειραματική Σκηνή, Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210 3305074, 210 7234567 , www.n-t.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21:00, από 26 Ιανουαρίου.

Γενική είσοδος 10€

Τελευταία τροποποίηση στις Monday, 06 March 2017 22:42

Τελευταιο απο Administrator