Κυρ 9 Απρ 2017 06:40:47 μμ

Τοπικές Ειδήσεις
Τοπικές Ειδήσεις

Τοπικές Ειδήσεις (603)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 30 Mαρτίου παραβρέθηκε η ομάδα μαθητών του προγράμματος ‘Εcomobility’από τα  ΕκπαιδευτήριαΚαντά, κατόπιν προσκλήσεώς τους από τον Δήμαρχο κ. Ξ.Μανιατογιάννη, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε στο Δήμο Βριλησσίων σχετικά με τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια του στη μαθητική ομάδα για τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συμμετοχής των σχολείων σε προγράμματαπεριβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Οι μαθητές ανέπτυξαν εκτενώς στους δημοτικούς συμβούλους τα προβλήματα που κατέγραψαν και έθεσαν υπόψη του σώματος τις προτάσεις τους για Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στην πόλη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(Σαρανταπόρου και Δημοκρίτου 3 Περιστέρι)

Σας καλούμε την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 στη μουσική εκδήλωση ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ.

Θα παρουσιαστούν ανέκδοτα τραγούδια της σε μουσική Χρύσανθου Μουζακίτη και μεγάλες επιτυχίες της.

Όμορφα περιστατικά από το έργο και τη ζωή της θα ξετυλίξει ο βιογράφος της Κώστας Παπασπήλιος.

Θα ερμηνεύσουν σπουδαστές του ωδείου και θα συνοδεύσει λαϊκή ορχήστρα.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Πάγκαλη- Θεόδωρος Κατής

Πληροφορίες τηλ: 2105740710 - 6946183321.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Όπως είναι γνωστό, το Ράδιο Βριλήσσια και τα Βριλησσιώτικα Νέα ξεκίνησαν έναν νέο κύκλο συνεντεύξεων με τους επικεφαλής των συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων.

Συγκεκριμένα, οι συνεντεύξεις που παραχωρούνται αναμετδίδονται από το Ράδιο Βριλήσσια και τα βασικότερα σημεία τους δημοσιεύονται στα Βριλησσιώτικα Νέα.

Εξάλλου αυτή είναι μια πάγια πρακτική της ιστοσελίδας μας σε όλη την ιστορία της.

Στο πλαίσιο αυτό και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα ανταποκρίθηκαν οι επικεφαλής των συνδυασμών: Λαϊκή Συσπείρωση κ. Βασίλης Βήττος, Ανατροπή κ. Κώστας Παπασπηλίου, Δράση για μια άλλη πόλη κ. Γιάννης Τσούτσιας και Ανοιχτή Πόλη κ.Ελένη Σακισλή.

Επειδή έχει παρέλθει πολύς καιρός και δεν έχουν παραχωρήσει συνεντεύξεις ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Ιωαννίδης και ο νυν Δήμαρχος κ. Ξενοφών Μανιατογιάννης και αρκετοί αναγνώστες, μας ρωτούν εάν τους έχουμε προσκαλέσει να παραχωρήσουν συνέντευξη επισημαίνουμε ότι και τους δύο τους έχουμε καλέσει εδώ και αρκετό καιρό και βέβαια τους αναφέραμε ότι κατά την θεσμική σειρά πρώτα θα έπρεπε να γίνει η συνέντευξη του πρώην Δημάρχου και τελευταία του νυν Δημάρχου ώστε να κληθεί να απαντήσει εφ' όλης της ύλης στα θέματα που έθεσαν με τις συνεντεύξεις τους όλοι οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι επανειλημμένα έχουμε ζητήσει τις δύο αυτές τελευταίες συνεντεύξεις.

Συνεπώς αναμένουμε από τους επικεφαλής συνδυασμών της Νέας Πνοής πρώην Δήμαρχο κ. Κώστα Ιωαννίδη και από τον νυν Δήμαρχο κ. Ξενοφώντα Μιανιατογιάννη να παραχωρήσουν και τις δικές του συνεντεύξεις πλην όμως εάν θα πραγματοποιηθούν και εφόσον οι επικεφαλής το επιθυμούν δεν είναι δικό μας αλλά αποκλειστικά δικό τους θέμα.

Να είσαι σε διαρκή επαφή με την κοινωνία!

Συνέντευξη του Γιάννη Τσούτσια στο Ράδιο Βριλήσσια.

"Εμείς θεωρούμε πρωτεύον στο δήμο την ανασύνταξη της τοπικής κοινωνίας σε κάθε επίπεδο, την ενδυνάμωση των δημοτικών δεσμών, των συλλόγων και των συλλογικοτήτων, αυτό που θα λέγαμε συμβολικά επένδυση σε μια «εκκλησία του δήμου». Αυτός είναι ένας στόχος που έχουμε προσδιορίσει από τα προηγούμενα χρόνια... δεν είναι εύκολο να μπεις σε μια τέτοια λογική. Γιατί πρέπει να αφήσεις όλο το παραγοντίστικο κομμάτι απ’ έξω, όλο το ιδιοτελές και όλη την επένδυση σε πρόσωπα, παρατάξεις και κόμματα και να μπεις στην ουσία και στη βασική έλλειψη, που είναι να υπάρχει μια τοπική κοινωνία που να λειτουργεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα".

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΗ:


-Έγραψες ένα άρθρο για το προσφυγικό, (για το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στο χώρο της Ναυτικής Βάσης), στο οποίο κατήγγειλες μια υποκρισία πού όντως υπάρχει, καταλήγοντας ότι η δημοτική αρχή δεν πρέπει να συμφωνήσει με την πολιτική της κυβέρνησης. Τι ακριβώς εννοείς;

Αναφέρεσαι στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο. Πράγματι έγινε μια παρουσίαση του θέματος, χωρίς ουσιαστικά δεδομένα, όπου τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι εκφράστηκαν, κυρίως από την πλευρά του δικού μας συνδυασμού. Εκεί λοιπόν επεσήμανα, ότι πράγματι υπάρχει μια υποκρισία από την πλευρά αυτών που εκδηλώνουν μεν μια συναισθηματική αλληλεγγύη απέναντι στο προσφυγικό, αλλά από την άλλη λένε, στα Βριλήσσια έναν μόνο χώρο έχουμε, τη Ναυτική Βάση, ο οποίος δεν κάνει, είναι ακατάλληλος. Εγώ αυτό το θεωρώ υπεκφυγή. Διότι η Ναυτική Βάση, είναι ίσως ο μόνος κατάλληλος χώρος στα Βριλήσσια για την εγκατάσταση προσφύγων. Καλύτερα λοιπόν να έλεγε κανείς απευθείας τη γνώμη του, αν θα συμφωνούσε ή όχι στην εγκατάσταση προσφύγων, από το να ισχυρίζεται ότι εγώ μεν θέλω τους πρόσφυγες, αλλά η Ναυτική Βάση δεν έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις!

-Ναι, αλλά κι εσύ στο τέλος λες, όχι! Να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στα Βριλήσσια!

Λέω όχι, υπό την εξής έννοια. Να δούμε καταρχήν το προσφυγικό ως ζήτημα πολιτικής. Δεν θέλω να τοποθετηθώ στο ποιος φταίει και πώς το προέκυψε το πρόβλημα. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει να δούμε υπό ποιους όρους η χώρα μας το αντιμετωπίζει, με δεδομένο μάλιστα ότι βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, από πολλές απόψεις και από πολλές πλευρές. Το «προσφυγικό» επιπροστίθεται με κίνδυνο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Και δεν αναφέρομαι εδώ σε προβλήματα ρατσισμού κτλ αλλά σε προβλήματα διαχείρισής του. Υπάρχουν δηλ. αντικειμενικές δυνατότητες στο κατά πόσο η χώρα μπορεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα. Επομένως, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο ζήτημα των προσφύγων, όπου η ελληνική «κουλτούρα» και παράδοση είναι εξαιρετικά ζεστή και ανοιχτή σε σχέση με πολλούς ευρωπαίους, και στην πολιτική για το προσφυγικό που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση.

-Να το συζητήσουμε αυτό!

Αυτό που επισημαίνω είναι ότι μπορεί κανείς να είναι αλληλέγγυος με τους πρόσφυγες, αλλά τουλάχιστον εγώ, δεν μπορώ να υιοθετήσω την κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό, και γι’ άλλα θέματα θα είχα επιφυλάξεις, εδώ η στάση της κυβέρνησης είναι τραγική και λανθασμένη. Υπό αυτή την έννοια, δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε κυβερνητικός παράγοντας και να παραγγέλνει στην αυτοδιοίκηση, θέλω αυτό, θέλω το δεύτερο, θέλω το τρίτο, κι εμείς, για λόγους υποτίθεται ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, να μην έχουμε να πούμε τίποτα, παρά μόνο να υλοποιούμε, σαν να είμαστε μια βαθμίδα της κρατικής διοίκησης, ότι αποφασίσει, με όποια κριτήρια, ο όποιος κυβερνητικός παράγοντας. Με αυτό το σκεπτικό είπα στο συμβούλιο ότι ο Δήμος θα πρέπει να πει καθαρά ότι δεν θα δεχτεί πρόσφυγες στο χώρο του, και γιατί δεν έχει χώρους αλλά και γιατί δεν εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό. Επιπλέον, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, στην περίπτωση που εγκατασταθούν πρόσφυγες, ότι μετά από 15 ημέρες, ένα μήνα μετά, θα υπάρχουν στοιχειωδώς οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμονή τους ή ότι θα έχουν λυθεί ζητήματα, όπως π.χ. καθαριότητας, διατροφής, ρουχισμού κλπ. Κινδυνεύουμε στο όνομα ενός ανθρωπισμού να φτιάξουμε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τέλος, αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να περνάει ερήμην της τοπικής κοινωνίας, ούτε μπορεί κάθε φορά οι τοπικές κοινωνίες να καταγγέλλονται ως ρατσιστικές, ακροδεξιές κλπ επειδή δεν δέχονται ένα φορτίο που ανατρέπει την καθημερινότητά τους, την ίδια την κοινωνική τους υπόσταση.

-Ποιο ήταν το πιο σημαντικό κυβερνητικό λάθος στη διαχείριση του προσφυγικού;

Το βασικό λάθος, όπως σε πάρα πολλά άλλα πράγματα, είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκε σαν πρόβλημα. Καταρχήν δεν συνειδητοποιήθηκε έγκαιρα. Δεύτερον, μοιάζει να μπαίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στα οικονομικά και όλα τα άλλα ζητήματα των διαπραγματεύσεων. Είναι ένα θέμα που μοιάζει να μην ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Ερχόμαστε εκ των υστέρων να δεχτούμε π.χ. την παρουσία του ΝΑΤΟ, που ανοίγει ζητήματα στο Αιγαίο, ανατρέπει την εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία κλπ, φτάνουμε σ’ ένα σημείο με την πλάτη στον τοίχο και απλώς δεχόμαστε τα πάντα.

Ένα χρόνο μετά τον Γενάρη του 2015 πώς βλέπεις να κλιμακώνεται η κυβερνητική πολιτική, έτσι όπως αυτή διατάσσεται σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο;

Δεν θέλω να κάνω κρίσεις για γεγονότα ένα προς ένα...

Έχει μια σημασία όμως... Ας μιλήσουμε για μια γενική εκτίμηση.
Η γενική μου εκτίμηση είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, που θυμίζω ότι είναι μια κυβέρνηση της αριστεράς που εκλέχτηκε με το σύνθημα της ελπίδας, μια κυβέρνηση που ήρθε να δώσει διέξοδο σ’ ένα σκηνικό που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη πενταετία, μια κυβέρνηση που ο κόσμος πίστεψε και ακολούθησε, και ένα χρόνο μετά, έχει προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση της ελπίδας και της αριστεράς σε σχέση μ’ αυτή την ελπίδα. Η κοινωνία έχει μείνει έξω από το παιχνίδι, απογοητευμένη, αποπροσανατολισμένη, όλος ο κόσμος προβληματίζεται, κανείς δε λέει καλημέρα μ’ έναν τρόπο ευχάριστο, οι πάντες δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είναι απαισιόδοξοι και ανήσυχοι. Εάν λοιπόν υπάρχει ένα κομβικό σημείο σε ότι αφορά αυτή την κυβέρνηση και το οποίο αγγίζει όλα όσα έχει διαχειριστεί, είναι η παταγώδης αποτυχία της σ’ αυτό το επίπεδο, τελειώσαμε με την αριστερά ως ελπίδα. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή για να δούμε τι σημαίνει αριστερά και πώς διαμορφώνεται ένα πολιτικό υποκείμενο που θα μπορεί να ξαναμιλήσει στην κοινωνία, να έρθει σε επαφή μαζί της, να έχει να της πει πέντε πράγματα, για να βάλουμε μπροστά μια διαδικασία όπου η χώρα, το λαϊκό κίνημα, οι πολιτικοποιημένοι άνθρωποι, θα έχουν κάτι να κάνουν για να βγούμε από μια κατάσταση που διαμορφώνεται όλο και πιο αδιέξοδη και πιο δύσκολη.

Ο αντίλογος που υπάρχει είναι το αν θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά, ο ρεαλισμός πάντα... Αν αποκλείσεις την περίπτωση να είναι «πράκτορες», το λέω έτσι ανοιχτά, ο πρωθυπουργός το είπε χθες στην συνέντευξή του, «αυτό μπορούσαμε, αυτό κάναμε». Γιατί εδώ δεν έχεις κόμμα ή παράταξη να διαχειριστείς, έχεις χώρα. Η «άλλη» λογική δηλ. θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στα Τάρταρα!

Εγώ αυτό δεν το πιστεύω. Για να το δέσουμε με το προηγούμενο, όταν ο Γ. Παπανδρέου πήγε στο Καστελόριζο, τα ίδια έλεγε.

Σωστά, και ο Σαμαράς... και ο Βενιζέλος, τα ίδια έλεγαν...

Μιλάω για τον Παπανδρέου, ως σημείο εκκίνησης. Τι έλεγε; Δεν είχαμε λεφτά, δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το μνημόνιο για να σωθεί η οικονομία. Τώρα π.χ. στο προσφυγικό, μας λένε κάτι ανάλογο. Μπαίνουνε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το χρόνο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να επιδιώκουμε και να εκλιπαρούμε την ευρωπαϊκή συμφωνία και βοήθεια, να δεχτούμε και το ΝΑΤΟ και δεν ξέρω τι άλλο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

-Δεν υπάρχει άλλος δρόμος δηλαδή!

Ωραία, αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αυτό είναι η κατάργηση της πολιτικής. Τα γεγονότα εμφανίζονται σαν να πέφτουν από τον ουρανό κι εσύ δεν έχεις να κάνεις τίποτα. Και όχι μόνο δεν έχεις να κάνεις τίποτα, αλλά τα αξιοποιείς κιόλας για να κάθεσαι στην καρέκλα και να περνάς την πολιτική σου. Μ’ αυτούς τους ανθρώπους και μ’ αυτές τις λογικές η κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα καλύτερο.

-Επιμένω λίγο εδώ. Άρα λες, ότι υπάρχει άλλος δρόμος!

Για να υπάρξει άλλος δρόμος πρέπει να τον αναζητήσεις σοβαρά, να προσπαθήσεις να τον στοιχειοθετήσεις, να συγκροτήσεις δηλαδή, και μια απάντηση, και τα πολιτικά υποκείμενα που θα την υποστηρίξουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε από αυτά. Το τι λέει ο σήμερα πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρει, υπό την εξής έννοια, ότι πρόκειται για επιχειρήματα στις τηλεοράσεις. Την κοινωνία δεν την αφορούν, με την κοινωνία δεν έχει καμία σχέση, κόμμα δεν υπάρχει, κίνημα δεν υπάρχει, κανείς δεν ακούει κανέναν, συνεπώς σ’ αυτό το επίπεδο, η πολιτική παρέμβαση αυτής της κυβέρνησης προς την κοινωνία είναι μηδέν. Είναι μια παρέμβαση διαρκών χειρισμών και στριμωγμάτων και όλα με την πλάτη στον τοίχο.

-Επειδή ζούμε και στην αγορά, είμαστε επαγγελματίες, πώς βλέπεις την κατάσταση στην αγορά, όπως διαμορφώνεται ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση; Και εννοώ πρακτικά, δεν εννοώ ποια είναι η πολιτική σου άποψη. Στην αγορά τι βλέπεις;

Βλέπω το προφανές που βλέπει όλος ο κόσμος. Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και κυρίως, δεν υπάρχει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αυτό είναι το πιο δύσκολο και το καταλαβαίνει ο καθένας.

-Ωραία, πάμε τώρα στα δημοτικά λίγο. Πώς πάει η «Δράση» από τις τελευταίες εκλογές και μετά; Πώς δραστηριοποιείται;

Η «Δράση» είναι καταρχήν μεγάλη επιτυχία ότι συνεχίζει να δραστηριοποιείται.

-Να θυμίσουμε! Πότε ιδρυθήκατε;

Η «Δράση» ξεκίνησε τον Μάιο του 2006. Συμπληρώνουμε εφέτος 10 χρόνια λειτουργίας!

-Δηλαδή κλείνετε 10 χρόνια; Γιορτή!

Σχεδιάζουμε πράγματι μια γιορτή τον Μάιο. Θέλω λοιπόν να πω, αν κοιτάξει κανένας γύρω του -και δεν θέλω να ωραιοποιώ τα πράγματα- το ξαναείπα, ο κόσμος είναι σε μεγάλη δυσκολία, και προσωπική και πολιτική και ιδεολογική. Όλα αυτά έχουν φέρει σε μεγάλη δυσκολία όλες τις συλλογικότητες, οπότε απ’ αυτή την άποψη είμαστε καλά, η «Δράση» λειτουργεί, παράγει κάποιο έργο, παρακολουθούμε στενά τα δημοτικά πράγματα, συγκρατούμε έναν πυρήνα ανθρώπων γύρω από τη δημοτική δραστηριότητα.

-Κάνετε εκδηλώσεις, τα συντονιστικά συνεχίζονται;

Βεβαίως και συνεχίζονται, κάθε Τρίτη, το Cine-Δράση επίσης συνεχίζει, πάει πολύ καλά, το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, το βάρος αυτό την περίοδο σχεδόν παντού έχει πέσει στον πολιτισμό, ο κόσμος ψάχνει διέξοδο.

Στο δημοτικό συμβούλιο, πώς είναι το κλίμα με την καινούργια δημοτική αρχή; Στα δημοτικά συμβούλια το κλίμα πώς είναι; Πάλι «στεγνά» τα βλέπω, πάλι δεν τα παρακολουθεί πολύς κόσμος, μόνο αυτοί που ενδιαφέρονται, δηλ. κάποιοι που έχουν τα «θέματά» τους...

Τα δημοτικά συμβούλια κατά τη γνώμη μου σχετίζονται με το γενικότερο κλίμα, όλα αυτά που έλεγα πριν για την κοινωνία, αφορούν κι εμάς.

-Είναι λίγο μακριά από την κοινωνία, όχι επειδή το θέλετε...

Είμαστε χαμένοι και οι ίδιοι νομίζω, τα δημοτικά συμβούλια είναι απολύτως διεκπεραιωτικά...

-Δεν έχει αλλάξει κάτι; Είναι εργαλεία παραγωγής συλλογικής πολιτικής, αυτό μ’ ενδιαφέρει!

Όχι δεν έχει αλλάξει κάτι. Κοίτα, επειδή εμείς είμαστε μια παράταξη που ασχολείται, παρεμβαίνει, καταθέτει προτάσεις, παρατηρήσεις, όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη διοίκηση, έτσι και σήμερα, μπορεί οι διοικούντες να μη συμφωνούν μαζί μας, αλλά σε κάποιο βαθμό επηρεάζονται. Και η σημερινή διοίκηση το έχει αυτό. Δείχνει ότι «ακούει». Στα δέκα πράγματα που θα της πεις, ένα σημαντικό ποσοστό τα ακούει και τα καταλαβαίνει, κάποια λίγα τα υλοποιεί κιόλας. Αλλά θέλω να πω ότι αντικειμενικά τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως είπα για το γενικότερο ζήτημα, το ίδιο συμβαίνει και στην αυτοδιοίκηση. Και κάτι ακόμα: η σημερινή διοίκηση, «δεν το είχε» αυτό το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι αναγκαίο και σημαντικό, δεν είχε βάλει στη στόχευσή της αυτό εμείς θεωρούμε πρωτεύον στο δήμο, την ανασύνταξη της τοπικής κοινωνίας σε κάθε επίπεδο, την ενδυνάμωση των δημοτικών δεσμών, των συλλόγων και των συλλογικοτήτων, αυτό που θα λέγαμε συμβολικά επένδυση σε μια «εκκλησία του δήμου». Αυτός είναι ένας στόχος που εμείς έχουμε προσδιορίσει από τα προηγούμενα χρόνια, δεν τον έχουν οι άλλες παρατάξεις, δεν είναι εύκολο να μπεις σε μια τέτοια λογική. Γιατί πρέπει να αφήσεις όλο το παραγοντίστικο κομμάτι απ’ έξω, όλο το ιδιοτελές και όλη την επένδυση σε πρόσωπα, παρατάξεις και κόμματα και να μπεις στην ουσία και στη βασική έλλειψη, που είναι να υπάρχει μια τοπική κοινωνία που να λειτουργεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά δεν τα είχε η σημερινή διοίκηση, ούτε ως αντιπολίτευση, οπότε τώρα προσπαθεί να ανταποκριθεί εκ των πραγμάτων και να λύσει προβλήματα. Αλλού τα καταφέρνει, αλλού όχι, δεν θέλω να μπω στα ειδικότερα...

-Σε κάθε περίπτωση μου λες ότι μάλλον διαχειριστικού τύπου είναι η διοίκηση που ασκείται, αυτό καταλαβαίνω από αυτά που λες…

Βεβαίως, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο, κοντεύουμε δυο χρόνια, μάλλον διαχειριστικά κινείται το πράγμα...

-Να σε ρωτήσω κάτι άλλο εδώ… ανεξάρτητα από τη δική μας διοίκηση και κάθε διοίκηση στους δήμους. Τελικά τι είναι εκείνο που μπορεί να διαχωρίσει τις πολιτικές που ασκούνται σε τοπικό επίπεδο; Δεν είναι όλοι ίδιοι προφανώς, ούτε σκέφτονται τα ίδια, ούτε έχουν τις ίδιες φιλοσοφίες, τι θα ήταν λοιπόν αυτό που θα μπορούσε να διακρίνει μια διοίκηση «προοδευτικού» χαρακτήρα; Να το πω αυτό έτσι, με πολλά εισαγωγικά...

Δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά συνήθως καταλήγουν να γίνονται ίδιοι...

-Τι μπορεί να γίνει για να μη συμβαίνει αυτό;

Να είσαι σε διαρκή επαφή με την κοινωνία!

-Ναι αλλά πώς γίνεται αυτό;

Πρέπει να τη φτιάχνεις αυτή τη δουλειά! Με επιμονή και συνεχή προσήλωση. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Για να το πω διαφορετικά, ανοίγει μια λακκούβα σ’ ένα δρόμο. Την έφτιαξαν, δεν την έφτιαξαν, άργησαν, δεν άργησαν. Και κάποιος καλός δήμαρχος την κλείνει γρήγορα. Αυτή είναι η μια λογική. Το δικό μας το ερώτημα είναι, υπάρχει πάντα κάποιος διαθέσιμος να φτιάχνει τη λακκούβα; Διότι και μεθαύριο, θα ανοίξει άλλη λακκούβα. Αυτό είναι μια άλλη λογική. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Άρα το ερώτημα δεν είναι μόνο αν μπορείς να λύνεις τα προβλήματα ένα προς ένα, αλλά αν υπάρχει πάντα κάποιος διατεθειμένος να ασχολείται με αυτά. Αυτό εννοούμε ότι χρειάζεται πάντα μια «διαθέσιμη» τοπική κοινωνία. Όχι για να φτιάχνει τις λακκούβες, αλλά για να λύνει τα κοινά προβλήματα. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι η νέα διοίκηση, η οποία δεν είχε τη σχετική κουλτούρα και δεν είχε καν ένα συνδυασμό συγκροτημένο σ’ αυτή τη βάση, αλλά στη γνωστή βάση «τους μαζεύουμε ένα μήνα πριν τις εκλογές», αντιμετωπίζει δυσκολίες γιατί και η πραγματικότητα γίνεται πιο δύσκολη. Δεν λέω ότι εμείς θα κάναμε θαύματα. Βάζω όμως ζήτημα προσανατολισμού. Δεν έχει γίνει ούτε μια Επιτροπή Διαβούλευσης. Δεν έχουμε καταφέρει να βάλουμε σε δημόσια συζήτηση οποιοδήποτε θέμα.

-Η αλήθεια είναι ότι δεν έχετε καταφέρει, και αυτό αντιστοιχεί σε κριτική προς όλες τις παρατάξεις, και σε σας, να κάνετε το δημοτικό συμβούλιο ένα εργαλείο συλλογικής και παραγωγικής διαβούλευσης και πολιτικής σκέψης, κάτι που κατά την εκτίμησή μου θα βοηθούσε την όποια δημοτική αρχή. Θέλω να πω ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν χαράσσει πολιτική και το εννοώ απολύτως.

Μα δεν έχουμε κάνει ούτε μερικά απλά πράγματα! Π.χ. εσείς, οι τοπικές ιστοσελίδες, είχατε αποπειραθεί να μαγνητοφωνείτε τις συνεδριάσεις.

Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, τα έχουμε πει, έπρεπε να τα κάνει ο Δήμος! Ο κόσμος δεν ενημερώνεται, πώς να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Έρχονται οι ίδιοι και οι ίδιοι, δέκα άτομα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου! Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Εγώ δεν εξαιρώ τη δική μας παράταξη από την αποτυχία του εγχειρήματος που περιγράφεις. Πράγματι, αφενός έχεις ένα περιορισμένο κύκλο 50-100 δημοτών που παρακολουθούν, ασχολούνται, ενημερώνονται, (τώρα και από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης), και αφετέρου έχεις ένα συγκεκριμένο διοικητικό μηχανισμό στο Δήμο. Και τα δυο αυτά πρέπει να τα αλλάξεις. Πρέπει δηλαδή και να διευρύνεις την κοινωνική βάση αναφοράς των όποιων ενεργειών και των όποιων παρεμβάσεων του Δήμου, πράγμα δύσκολο… καταλαβαίνω ότι το επιχειρεί η νέα διοίκηση. Δεύτερον, πρέπει να αλλάξεις τον ίδιο το Δήμο, πράγμα ακόμη πιο δύσκολο. Αλλάζουν οι δήμαρχοι, αλλάζουν οι αντιδήμαρχοι, το καθεστώς μένει ίδιο. Με τα καλά του και τα αρκετά στραβά του.

-Είναι και ο «Καλλικράτης» βέβαια, που το ενισχύει αυτό. Πιστεύεις ότι μπορεί μια δημοτική αρχή να αλλάξει τον «Καλλικράτη» «από τα μέσα»; Δηλαδή αν ήσασταν εσείς διοίκηση θα κάνατε κάτι;

Από όλα όσα έχω αναφέρει, τα οποία είναι ίσως και δύσκολα κατανοητά, πιστεύω ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει μια δημοτική αρχή είναι να αλλάξει το «πνεύμα», το «κλίμα» που υπάρχει μέσα στο Δήμο. Αυτό θα «χρέωνα» ως κριτική στις διοικήσεις, γιατί πράγματι, εδώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι. Δεν αλλάζει όμως ο Δήμος, δεν αλλάζει η τοπική κοινωνία και ενδεχομένως δεν αλλάζει ούτε η χώρα, αν δεν βάλεις ένα στόχο. Αν δεν πεις π.χ. ότι αυτό που λέγεται Δήμος και έχει 200 υπαλλήλους, οφείλει να κάνει μια δουλειά, αν δεν εμπνεύσεις το δημοτικό προσωπικό πάνω σε ένα στόχο, είτε αυτός αφορά τη βελτίωση των υπηρεσιών, είτε τη συνδρομή του Δήμου προς την τοπική κοινωνία, αν δηλ. δεν δώσεις μια ώθηση στο δυναμικό που υπάρχει, ώστε να κινητοποιηθεί σε πέντε πράγματα, τότε δεν γίνεται τίποτα. Αν αυτός ο μηχανισμός δεν κινητοποιηθεί, είναι δύσκολο να παράξεις έργο, πέφτεις σε μια εσωτερική μικροδιαχείριση αντιθέσεων, μας λείπει το ένα, μας λείπει το άλλο. Μας λείπουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά εκείνο που κυρίως μας λείπει είναι η διάθεσή μας να συγκροτηθούμε ως υποκείμενο. Ο Δήμος και οι αιρετοί, όλες οι συλλογικότητες που είναι το πιο ενεργό τμήμα της τοπικής κοινωνίας, οφείλουν να αφυπνιστούν, να συντονιστούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Έχοντας μια αίσθηση κοινότητας, ενός κοινού πράγματος που επιδιώκουμε. Αυτό, αν δεν το εμπνεύσει μια δημοτική αρχή, και με το παράδειγμά της, και με την ακριβοδίκαιη στάση της, και με το «άνοιγμά» της, και με την ανιδιοτέλειά της, τότε είναι δύσκολο να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα από κάτι που στην ουσία είναι το ίδιο.

Έναρξη λειτουργίας  του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου στο Δήμο Βριλησσίων.

Ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και σε συνεργασία με Εθελοντές Ιατρούς - Φαρμακοποιούς – νοσηλεύτριες, απλούς πολίτες και τους ‘Φαρμακοποιούς του Κόσμου’, προχώρησε στη λειτουργία  του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου.

Η έναρξη της λειτουργίας του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, στη Λ. Πεντέλης 62, 1ος όροφος και οι επισκέψεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο της γραμματείας των ιατρείων: 210 - 8045564

Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες (πρωτοβάθμια φροντίδα) στους ανέργους, ανασφαλίστους και οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους, ενώ τα ιατρεία Κεφαλαλγίας και Μνήμης εξυπηρετούν όλους και συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους.
Παράλληλα, συνεργάζεται με εξωτερικά εργαστήρια για δωρεάν παροχή εξετάσεων και κρατικά νοσοκομεία της περιοχής.
Οι ειδικότητες των ιατρών που εξετάζουν είναι: Παθολόγοι – Καρδιολόγοι – Γυναικολόγοι – Παιδίατροι - Γενικοί Χειρουργοί - Χειρ. Οδοντίατροι - Ορθοπεδικοί- ΩΡΛ - Κυτταρολόγος- Μικροβιολόγος- Οφθαλμίατρος – Ογκολόγος - Νευρολόγος – Ψυχίατροι – Ψυχολόγοι και Πνευμονολόγοι.

Εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας:
HMEΡΕΣ        ΩΡΕΣ        ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ        08.00-11.00    Μικροβιολόγος
08.00-15.00    Ψυχολόγος
09.00-14.00    Καρδιολόγος
10.00-12.00    Ω.Ρ.Λ
10.00-13.00    MAIA
16.30-18.00    Παιδίατρος
18.00-21.00    Νευρολόγος (ιατρείο Κεφαλαλγίας)
17.00-21.00    Φαρμακοποιός

ΤΡΙΤΗ            08.00-15.00    Ψυχολόγος
09.00-14.00    Καρδιολόγος
09.00-12.00    Φαρμακοποιός
11.00-12.30    Παιδίατρος
09.00-12.00    Μικροβιολόγος
09.30-11.30    Οδοντίατρος
15.00-17.00    Γυναικολόγος
18.00-20.00    Παθολόγος
18.30-20.30    Πνευμονολόγος
18.00-20.00    Γυναικολόγος
17.00-21.00    ΦαρμακοποιόςΤΕΤΑΡΤΗ        08.00-15.00    Ψυχολόγος
08.30-10.30    Παθολόγος
09.30-11.30    Φαρμακοποιός
18.00-20.00    Ορθοπεδικός
18.00-20.00    Οδοντίατρος
18.00-20.00    Ψυχίατρος
18.30-20.30    Κυτταρολόγος
19.00-20.30    Πνευμονολόγος
19.00-21.00    Ψυχολόγοι (2)

ΠΕΜΠΤΗ        08.00-11.00    Μικροβιολόγος
08.00-15.00    Ψυχολόγος
09.00-12.00    Ιατρείο Μνήμης
10.00-13.00    MAIA
12.00-14.00    Οδοντίατρος
16.30-18.00    Χειρουργός

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ     08.00-15.00    Ψυχολόγος
8.00-14.00    Μικροβιολόγος
12.00-14.00    Οδοντίατρος


Το Φαρμακείο θα λειτουργεί κάθε μέρα πρωί 09.00 - 13.00 και κάθε απόγευμα Δευτέρα και Τετάρτη 17.00-20.00.

Διευκρίνιση: Λόγω μη ύπαρξης οφθαλμολογικού εξοπλισμού, η εξέταση από τον οφθαλμίατρο θα γίνεται στο ιατρείο του και κατά περίπτωση και το ίδιο θα ισχύσει και με τον οδοντίατρο.

Αγαπητοί μας φίλοι,
Σας ενημερώνουμε ότι εκτάκτως, η προγραμματισμένη επίσκεψη των μελών της Κοινωνίας των Πολιτών στο λιμάνι του Πειραιά,της Τετάρτης 23/3/2016, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/3/2016. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στη σχετική δράση μπορεί να βρίσκεται αύριο το πρωί στα γραφεία μας, Ολύμπου 42 στα Βριλήσσια, στις 10.00 για να αναχωρήσει μαζί μας.
* Όλα τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε σχέση με τις δράσεις της, μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας  www.vrilissiakoinoniapoliton.com

Για την Κοινωνία των Πολιτών.

Page 10 of 61